Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Dijitalleşme Hız ve Daha Fazla Zaman Sunuyor

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 14.07.2020 14:29:00

Yeni dünya düzeninde iş modellerimizi yeniden tasarlamamız şart. Kurum kültürü, sürdürülebilirlik, çevik organizasyon yapıları, değişen görev tanımları, daha fazla yetkilendirme, yeni çalışma modelleri gibi üzerinde daha da fazla çalışmamız gereken konular var. İçinde bulunduğumuz dijital dönüşüm yolculuğu bunu gerekli kılıyordu ancak pandemi dönemi bu ivmeyi hızlandırdı.

 

Gülçin TEKİN
Maxion İnci Jant Grubu
Ortak Fonksiyonlar Direktörü

 

Tüm dünyayı etkileyen pandemi, birçok olumsuz koşulu ve aynı zamanda da fırsatı beraberinde getirdi. Covid-19 krizi, müşteri davranışlarının uzun süreli değişeceği bir kriz ve böyle dönemlerde fırsatları iyi görebilmek ve uygulamak her zamankinden daha kıymetli bir hal alıyor. Ekonomiye yön veren bizim gibi şirketler de bu yeni döneme nasıl en iyi şekilde adapte olacakları konusunda hızlı bir sürece girdi.
Öncelikle pandemide değişmeyen tek kuralın ‘doğru strateji’ olduğunu belirtmek isterim. Salgın her ne kadar kişisel özgürlükleri kısıtlayarak birçok sektöre farklı şekillerde etki etse de her atılan adımın arkasında güçlü bir stratejinin olması gerektiği aşikar. Maxion İnci Jant Grubu olarak biz de doğru stratejinin getireceği katkının farkındayız. Öncelikle, Grup olarak pandemi döneminde stratejimizi, çalışma arkadaşlarımızın sağlık ve güvenliğini gözeterek iş yapış şekillerimizi güncellemek ve dijitale hızlı bir şekilde uyumlanmak olarak belirledik. En iyi fikrin, uygulama ya da stratejinin arkasında ‘insan’ın olduğu bilinciyle çalıştık ve Türkiye operasyonları olarak bu dönemden güçlü bir şekilde çıktığımızı söyleyebilirim.
Salgının getirdiği endişeler, sosyal yaşamın, üretimin sekteye uğraması, tedarik zincirinde yaşanan aksamalar, bir felaket zinciri gibi görünse de Maxion İnci Jant Grubu olarak pozitif sürdürülebilir etkileri olacak aksiyonlarla insan kaynağımıza, yenilikçi iş modellerine önem verdik ve ekiplerimizi proaktif düşünme şekline teşvik ettik. Dijitalleşme alanında halihazırda birçok aksiyon almış olmamızdan dolayı yeni düzene uyum sağlamamız çok hızlı oldu. Global bir organizasyonun parçası olduğumuz için uzaktan çalışma deneyimimiz vardı ancak bu kadar çok çalışanın aynı anda uzaktan çalışmasını ilk kez deneyimledik. Dijital dönüşüm, uzaktan çalışma, uzaktan ekip yönetimi gibi birçok değişken ile hızlı karar alabilme ve çevik olma gibi uygulamaların hepsini tüm çalışanlarımızla geliştirme fırsatı yakaladık.
Pandeminin etkileri hafiflemiş görünse de salgının daha uzun bir dönem devam edeceğini öngörüyoruz. Bu nedenle bize hız ve daha fazla zaman sunan dijitalleşmeyi iş modelimize nasıl daha fazla uyarlayabileceğimiz üzerinde çalışıyoruz. Yaptığımız işleri çoklu kanal yaklaşımına odaklanarak ekip ruhuyla ve doğru veri analiziyle yeniden kurguluyoruz. Çalışanlarımızı cesaretlendirerek inovatif iş modellerini çalışıyoruz. Bunları yaparken kolektif bilinci benimseyen bir kültür ile hareket ediyoruz. Herkes kendi işinin lideridir yaklaşımıyla yetkilendiriyoruz ve birlikten oluşan gücümüze inanıyoruz.


Çalışanlarımızın ve ailelerinin yanında olmaya çalıştık
Maxion İnci Jant Grubu olarak mevcut koşullar dahilinde devreye aldığımız idari ve operasyonel kararları, pandeminin etkisi konusunda oluşabilecek alternatifli senaryolar üzerinden hazırlanarak hayata geçirdik. Bu kapsamda acil durum komitemizi oluşturduk ve hızlıca gerekli tüm aksiyonları planladık. Tüm şirketler gibi biz de öncelikle tüm çalışma ortamları için sağlık, hijyen, risk yönetimi konularına odaklandık, ve bu kapsamda birçok aksiyon hayata geçirdik. Şu an özellikle dijital filyasyon konusuna odaklanıyoruz. Herhangi riskli bir durum karşısında çalışanlarımızın sağlığını ve güvenliğini en üst seviyede koruyup takip edebilmek amacıyla bu konuda ciddi çalışmalar yapıyoruz.
Bu dönemde en önemli konulardan birinin tüm paydaşlarla hızlı, açık, şeffaf iletişim olduğunu gördük. Çalışanlarımız için tüm bilgilendirmelerimizi geleneksel kanalların yanında 2017 yılında hayata geçirdiğimiz dijital iletişim platformumuz PaylaşMax ile hem web hem de mobil uygulama üzerinden gerçekleştiriyoruz.
Öte yandan gelişim durmadı, e- eğitim setlerini, “Hayatın İçindeyiz” konseptiyle çalışanlarımızı destekleyici farklı konulardaki webinarları, online olarak gerçekleştiriyoruz. Dijital Akademi gelişim programlarımıza hiç ara vermeden devam ediyoruz. Çalışan Destek Hattı ile sosyal, psikolojik, finansal, hukuki hatta yeni doğan ve veteriner ile ilgili konularda dahi danışmanlık desteği sunuyoruz. 23 Nisan’da hem çocuklarımızın hem ailelerinin katıldığı online etkinlikler ve çekilişler düzenledik, kutlamalarımızı gerçekleştirdik. İhtiyacı olan çalışanlarımıza birebir psikolojik danışmanlık hizmeti sunduk.
Özetle tüm çalışanlarımızın ve ailelerinin yanında olmaya çalıştık. Herkesi sürece dahil ettik ve hep birlikte bu dönemi atlatmaya devam ediyoruz. Yakın zamanda çalışanlarımıza bu süreci nasıl deneyimledikleriyle ilgili bir Çalışan Deneyimi anketi de düzenledik. Anket sonucu bizi çok mutlu etti çünkü aldığımız aksiyonların, kurduğumuz iletişimin, sağladığımız tüm desteklerin ne kadar etkili olduğunu gördük.


Farklı iş modelleri hayatımıza girecek
İlk vakanın açıklanmasıyla birlikte pek çok şirket uzaktan çalışma modeline geçmek zorunda kaldı. Uzaktan çalışma modeliyle pandemi öncesi hafızamızın bize anımsattığının tersine, iş birliği içinde ve verimli çalışabileceğimizi gördük. Dolayısıyla uzaktan çalışma modeline hazır olmak zorlukları bertaraf etmek anlamında oldukça değerli. Bu zorlukların belki de en önemlisi motivasyon. Altyapınız uzaktan çalışmak için elverişli olsa da çalışma arkadaşlarınızın motivasyon eksikliğinin üstesinden gelmek oldukça farklı anlayış gerektiriyor. Bu nedenle çalışanların motivasyonunun yüksek tutulabilmesi adına Yönetime ve İnsan Kaynakları Birimlerine her zamankinden daha da büyük görev düşüyor.
Çok net olan bir şey var ki yeni dünya düzeninde iş modellerimizi yeniden tasarlamamız şart. Kurum kültürü, sürdürülebilirlik, çevik organizasyon yapıları, değişen görev tanımları, daha fazla yetkilendirme, yeni çalışma modelleri gibi üzerinde daha da fazla çalışmamız gereken konular var. İçinde bulunduğumuz dijital dönüşüm yolculuğu bunu gerekli kılıyordu ancak pandemi dönemi bu ivmeyi hızlandırdı.
Uzaktan çalışma yeni çalışma modellerinden sadece biri, bunun gibi farklı modelleri daha da fazla yaşayacağız ancak başarılı organizasyonlar olarak önceliğimizin her zaman ortak amaç belirlemek, ortak akılla hareket etmek ve takım ruhunu yaşamaya devam etmek olduğunu düşünüyorum.

 

İNOVATİF İŞ MODELLERİNE YOĞUNLAŞIYORUZ
Yaptığımız işleri çoklu kanal yaklaşımına odaklanarak ekip ruhuyla ve doğru veri analiziyle yeniden kurguluyoruz. Çalışanlarımızı cesaretlendirerek inovatif iş modellerini çalışıyoruz. Bunları yaparken kolektif bilinci benimseyen bir kültür ile hareket ediyoruz. Herkes kendi işinin lideridir yaklaşımıyla yetkilendiriyoruz ve birlikten oluşan gücümüze inanıyoruz.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz