Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Beyçelik Gestamp Genel Müdürü Engin Meydan: “Yeni projelerle Ar-Ge tecrübemizi zenginleştirdik”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 18.06.2017 11:00:00

Otomotiv sanayinde taşıtlarda yaratılan katma değerin önemli bir kısmı marka sahiplerinden tedarikçilere ve aracı entegre eden firmalara kaydı. Gelecekte aracın değerinin yüzde 75’ten fazlası otomobil tedarik zinciri tarafından yaratılacak. Dolayısıyla tüm aracın tasarımı ve geliştirme süreci dünyanın farklı ülkelerindeki tedarikçilerin operasyonları arasındaki ortak bir etkinlik olarak gerçekleştirilecektir.

Tasarım kabiliyetimizi katma değerli üretime yönelik geliştiriyoruz
Firmalar, rekabet güçlerini artıracak etkenler olarak halen maliyet ve yüksek kalite standartlarını görmekteler. Ancak özgün tasarım kabiliyetinin de önemli olarak nitelendirilmesi, tasarımın rekabet edebilirliğe etkisinin görülmeye başladığını yansıtmaktadır. Firmaların, katma değer yaratan parçaların rekabet gücünü artırdığını kavramaya başladıkları da görülüyor. Ancak “stil tasarımı” gibi kavramlardan çok yenilikçi teknolojilerinin tasarımının daha rekabetçi ve katma değer yaratan etkinlikler olarak değerlendirildiği gözlenmekte. Bu bağlamda özellikle otomotiv yan sanayi firmalarının, rekabetçi alanlar olarak gördükleri “düşük maliyet” ve “yüksek kalite” gibi hedeflere ulaşabilmeleri için atacakları adımlarda tasarım ve yenilikçi ürün geliştirme faaliyetlerinin katma değer yaratma niteliğini göz önünde bulundurmaları ve ön planda tutmaları gerektiği açıktır.
Biz de Beyçelik Gestamp olarak tasarım kabiliyetimizi katma değerli üretime yönelik geliştiriyoruz. Bu kapsamda sıcak şekillendirme kalıplarını da tasarlayabiliyoruz. Volvo’nun tüm yeni modellerinin kalıplarını yaklaşık iki yıldır biz üretiyoruz. Volvo, kabul prosedürü zor ve uzun olan bir müşteri yapısında. Ama son iki yılda kalıp yapma sürecinde bizi de geliştirdi. Volvo’nun karoseri parçaları kalıplarında ana tedarikçisi olduk. Ford, Fiat, Tofaş, Renault, Dacia, Toyota gibi ana sanayilerin özel projelerinde de yer alıyoruz. Fiat’ın Maserati’si, Tofaş’ın Egea’sı ile Ford’un bazı modellerine sıcak şekillendirme teknolojisiyle yaşam hücreleri üretiyoruz.
Kalıp ihracatında da katma değerli üretime yöneldik ve ihracattaki kilogram değerini arttırdık. Kalıp ihracatında kilogram değerimiz 20 dolar civarında. Türkiye otomotiv endüstrisinin ortalaması 5 dolar, tedarik sanayi ortalaması 4, ana sanayinin ortalaması ise 7 dolar düzeyinde.
Tasarım kabiliyetimizi sürekli geliştiriyoruz
Sıcak şekillendirme kalıplarını tasarlayabilen kadromuz var. Kalıp devreye alma konusunda 30 mühendis ile çalışıyoruz. Global pazarda çeşitli bölgelerde kalıp devreye alıyoruz. Kalıp alanında Demirtaş OSB’deki 20 bin metrekarelik fabrikada üretim yapıyoruz, başlıca ihracat pazarlarımız Avrupa ve Kuzey Amerika.
Firmalar sahip oldukları temel yetenekleri stratejik bir değere dönüştürebilmeliler
Sektöründe ilk Ar-Ge merkezi olan Beyçelik Gestamp Ar-Ge merkezi 2009 yılında Demirtaş organize sanayi bölgesinde kuruldu. Belgenin alınmasını takip eden dönemler içerisinde toplamda 75 yeni proje gerçekleştirerek Ar-Ge tecrübemizi zenginleştirdik.
Beyçelik Gestamp’ın genel olarak faaliyet alanı sac metal şekillendirmedir. Uzman kadromuzla birlikte, tasarlayıp geliştirdiğimiz ürünler, yeni teknolojik araştırmalar ve test yöntemleri konusunda projelerimizi sanayi–üniversite işbirlikleriyle başarılı bir şekilde sürdürüyoruz. Gerçekleştirdiğimiz projeler sonucunda elde ettiğimiz bilgi birikimi; yaygın etki sağlaması amacıyla konferans, sempozyum, kongre gibi etkinliklerde sunuyor, seçkin dergilerde yayınlıyoruz. Kazandığımız Ar-Ge tecrübeleri çeşitli organizasyonlarda paylaşıyoruz.
Ar-Ge merkezlerinin başarısı, Ar-Ge faaliyetlerine ayrılan altyapı ve yatırımlar kadar, bu kaynakları kullanma becerisine ve performans yükseltimini temel alan yaklaşımların geliştirmesine de  bağlıdır. Ar-Ge merkezlerini rakipleri karşısında başarılı kılacak en önemli unsur; temel yeteneklerinin ve üstünlüklerinin farkındalığıyla, bilgiye ve öz yeteneklerine dayalı Ar-Ge yönetimi faaliyetleri gerçekleştirmeleri, sahip oldukları temel yetenekleri stratejik değere dönüştürebilmeleri ve bu faaliyetler sonucunda insanlığa ve toplumsal refaha katkı sağlayabilecek yenilikleri ortaya koyabilecek bir olgunluk seviyesine ulaşmalarıdır.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz