Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



İş Yapma Biçimlerinde Yepyeni Bir Sayfa Açabilmek

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 26.02.2024 09:44:00

Geleceğe yönelik projeksiyonlarımızda tahmin dönemimizi uzattık, daha geniş perspektiften işimizin fotoğrafını çekmeye çalıştık. Personel bulabilme, verimliliği arttırma ve maliyetleri azaltma, sektörümüz için ürün yelpazemizi yeni materyalleri oyuna sokarak genişletme gibi birçok aksiyon planını bulunduğumuz noktadan çok öncesinde ortaya koyduk. 

 

Aydın Baran

Olguncelik
Genel Müdür Yardımcısı
 
Zor geçen 2023 yılından sonra 2024 yılında iş dünyasını bekleyen sayısız zorluklar bulunuyor. Bana göre bu zorlukların başında personel bulunabilirliği gelmektedir. Birçok noktada ihtiyaç duyulan kalifiye personelin bulunması ve bunların şirket bünyesinde kalıcı olmasını sağlamak, şirket yönetimleri için zorlukların başında gelmektedir. Bu anlamda kalıcı ve sektörlere özel eğitim modeline geçilmedikçe sorun kalıcı olarak çözülemez. Bugünden yoğun çabalar bile gösterilmeye başlansa, etkisinin iş dünyası tarafından hissedilmesi zaman alacak ve bu konu uzun süre gündemimizi meşgul edecektir.
 
Enflasyon, Covid-19 pandemisi sonrası birçok büyük ekonomiyi etkilediği gibi, biraz daha derin ve yoğun şekilde ülkemiz gündemine yerleşti. Bu etki maalesef 2024’te de gündemimizi yoğun şekilde meşgul edecek. Gelecek yıllarda da azalan şekilde olsada geldiği seviyeyi düşününce ekonomimiz üzerindeki en büyük zorluk olacağını söylemek yanlış olmaz. Yüksek enflasyon yaşayan ekonomiler, enflasyon savaşı içinde birçok yapısal reform ile birlikte ekonomiyi soğutacak ve tüketimi belirli alanlarda azaltacak bazı politikaları da hayata geçirmek zorundadırlar. Bunun doğal sonucu olarak da büyüme yavaşlar ve enflasyon o ekonomi için makul sayılabilecek seviyeye inene kadar bu ekonomi politikaları devam eder. Böyle dönemlerde dış ticarete yönelmek, ihracatı arttırmaya çalışmak ülke ekonomisi ve şirket yönetimleri açısından yapılabilecek doğru hareketlerdendir. 
 
Ülkemiz özelinde ise durum biraz daha karmaşık, yüksek enflasyon, enflasyonla mücadele için alınmış ekonomik tedbirler, bu kapsamda faizlerin geldiği nokta, enflasyona paralel hareket etmeyen döviz kurları ile şirketlerde finans yönetimi çok daha büyük zorluklar yaşıyor. Bunlara ek olarak coğrafyamızın kuzeyinde süregelen Rusya-Ukrayna çatışması, 2023 son çeyreğinde ortaya çıkan ve devam eden İsrail-Filistin olayları bölgemizdeki jeopolitik riskleri artırıyor. Son olarak da Süveyş kanalı ve lojistik akışına etkileri işleri daha da zorlaştırmış durumda. Bütün bu etkiler tüm sektörleri olduğu gibi otomotiv sektörünü de derinden etkiliyor. Artan maliyetler, düşen talep, enflasyon nedeniyle yavaşlayan ekonomiler, pazarın daralmasına neden oluyor. Sektörümüz özelinde bu etkilerle birlikte EV araçlara dönüşüm ve dönüşümde liderlik koltuğuna oturan Çin önemli etkiler yaratıyor.

 

Risk Analizlerimizi Gerçekleştirdik

Olgun Çelik olarak, yaşanabilecek ve sektörümüz ile firmamızı derinden etkileyebilecek risklere karşı detaylı bir risk analizini çok önce yapmıştık. Geleceğe yönelik projeksiyonlarımızda tahmin dönemimizi uzattık, daha geniş perspektiften işimizin fotoğrafını çekmeye çalıştık. Personel bulabilme, verimliliği arttırma ve maliyetleri azaltma, sektörümüz için ürün yelpazemizi yeni materyalleri oyuna sokarak genişletme gibi birçok aksiyon planını bulunduğumuz noktadan çok öncesinde ortaya koyduk. Bu alanlarla ilgili yatırımlarımızı da adım adım hayata geçirdik ve devam ediyoruz. Hafifletilmiş çözümler sunan iş birimimiz OlgunTech, endüstri 4.0 ve robotik otomasyon çözümleri sunan iş birimimiz OlgunAutomation ve elektrikli araçlar dünyasında birçok OEM’e çözüm ortağı olma yolunda çalışmalarını sürdürdüğümüz iş birimimiz OlgunPower ile sektörümüzde, malzeme teknolojisinde ve üretim işletmelerinde iş yapış şekillerinde yepyeni bir sayfa açmak gelecek stratejimizin temelleridir.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz