Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Ditaş Yurtiçi Satış Müdürü Mustafa Ertürk: “Sürdürülebilir üretimi destekleyecek politikalar geliştirilmelidir”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 25.05.2018 09:17:00

Küresel pazarda önemli oyuncu olmak için teknoloji geliştirebiliyor olmak önemlidir. Inovatif  yüksek teknolojik alt yapıya sahip ürünlerin taklit edilmesi için zaman ve yatırım gerektiğinden, bu tip ürünler pazara düşük fiyat ile girmemektedirler.

Türkiye’de çok çeşitli teknolojik alt yapı ile parça üretilip, hem yurtiçi hem yurtdışı pazarlarda satıldığını görüyoruz. Otomotiv alanındaki teknolojik gelişmeler değerlendirdiğinde, elektrikli ve otonom araçların tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerde daha fazla görüleceğini öngörülmektedir. Bir taraftan pil ve şarj teknolojileri her gün gelişirken, yıllar içinde maliyetlerinin düşeceği ve içten yanmalı motor teknolojisi ile karşılaştırıldığında giderek hem kapasite hem de maliyet olarak elektrikli araç teknolojilerinin daha rekabetçi olacağı tahmin edilmektedir. Elektrikli araçların kullanımı başta kuzey Avrupa ülkeleri olmak üzere ve bir çok ülkede teşvik edilmekte hatta zorunlu hale gelmektedir.  Türkiye’de üretilen teknolojilerin de bu yönde daha fazla değişmesi gerektiğini söylemek zor değildir. Yenileme pazarında batarya teknolojileri, elektronik ürünler ve sensörlerin  daha fazla ön plana çıkacağı ifade edilebilir. Teknolojinin ulaşılabilir olması ile elektrikli araç dönüşümlerinin de artacağını tahmin edebiliriz. Bir taraftan sanayide Endüstri 4.0 oluşturulurken, araçlar arası iletişim ve aracın çevre sistemlerle iletişimi de otomotiv alanındaki teknolojik gelişmeler arasında önemli akımlardandır. Akıllı araçlar, akıllı evler ve akıllı şehirler için yazılım geliştirmenin çok daha önemli bir teknolojik rekabet unsuru olacağı öngörülmektedir. Yenileme pazarının orta ve uzun vadede tüm bu gelişmelerden etkileneceğini ifade edebiliriz.
Ülkemizde yenileme pazarı büyük ölçüde düşük fiyat rekabeti ile şekillenmektedir. Kaliteli ve sürdürülebilir üretimi destekleyecek politikalar geliştirilmelidir. Üretim tarafında kaliteli ürünlerin ihracatının yapılması desteklenmelidir. Yerli üretimin uzak doğudan getirilen ürünlere karşı rekabetçiliğini arttırmak için çalışmalar devam ettirilmelidir.
Ayrıca Türkiye’deki millileştirme politikaları da yerli üretimin gelişmesi açısından önemlidir. Traktör ithalatındaki vergi artışı traktörün Türkiye’de üretimini ve yerli sanayiyi kullanma durumu yarattı. Demiryolunda yüzde 80 yerlilik şartı yerli üretimin gelişmesine ve teknoloji transferine katkı sağlamaktadır.
Pazardaki en büyük zorluk hammadde fiyatlarındaki artış olarak gözlemleniyor. Döviz kurlarındaki dalgalanmalar maliyetlerin değişkenliğini aşırı boyutlara çıkartıyor. Ayrıca toplu iş sözleşmelerinin 2018’de beklenenden yüksek artışla sonuçlanmasının maliyetleri arttırıcı etkileri olmuştur. Küresel pazarlarda sürdürülebilir rekabetçilik için daha kararlı makro ekonomik şartların oluşması ve uzun vadeli stratejilerin izlenmesi önemlidir.
Muadil parça üretmek ve düşük fiyat rekabeti ile pazar oluşturmak bugünün şartlarında bir çok yerli üreticiye küresel pazarda hareket imkanı sağlamaktadır. Diğer taraftan küresel pazarda önemli oyuncu olmak için teknoloji geliştirebiliyor olmak önemlidir. Inovatif  yüksek teknolojik alt yapıya sahip ürünlerin taklit edilmesi için zaman ve yatırım gerektiğinden, bu tip ürünler pazara düşük fiyat ile girmemektedirler.
Yerli otomotiv ana sanayinin gelişmesi, yerli otomotiv tedarik sanayinin gelişmesine bağlıdır. Bu nedenle tüm yenilikleri ve gelişmeleri ana sanayiden beklemek yerine, yenilik ve gelişmelerin yan sanayi tarafına kaydırılması olaya bakışımızı değiştirecektir. Küresel pazardaki önemli tedarikçilere baktığımızda bu şirketlerin ürünlerinin teknolojik gelişmede öncü olduğunu görüyoruz.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz