Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Karland Otomotiv Genel Müdür Yardımcısı Orgun Keskin: “Bilgi ve teknolojiye yatırım yapanlar bir adım önde olacaklar”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 25.05.2018 09:58:00

Ülkemizdeki trafikteki araç sayısı, her sene 1 milyona yakın aracın katılmasıyla, son 10 yılda bir kat daha büyüdü ve 20 milyon araç seviyelerine ulaştı. Bu artış dünya ortalamasına göre yüksek görülmekle birlikte, önümüzdeki dönemlerde genç nüfusumuzun da araç kullanıcısı olmasıyla birlikte, hızlı bir şekilde bir kat daha büyüyeceğini öngörüyoruz.

Otomotiv üreticileri, araç kullanıcılarının güvenliğini ve konforunu arttırabilmek amacıyla her geçen gün araçlardaki teknolojileri geliştirmeye çalışmaktadırlar. Bu gelişmeler için de çok ciddi yatırımlar yapılmaktadır. Bu itibarla, yenileme pazarında kullanılacak yedek parçalar da her geçen gün daha da teknolojik parçalar olmaktadır. Bu parçaların hem üretimleri, eski versiyon araçlara göre çok daha zor, hem de araç üzerinde montajlarını gerçekleştirebilmek için sadece ustalık bilgisi değil, bilgisayarlı montaj ekipmanları ihtiyacı gerektirmektedir. Yetkili servisler halihazırda araç üreticisinin desteği ile bu yatırımları gerçekleştirerek teknolojiye ayak uydurmakta ve güncel kalmaktadırlar. Bunun dışında kalan özel servis ve tamirhaneler içinden bu yatırımları gerçekleştirebilenler bir başka değiş ile değişimi takip edebilenler yeni araçların bakım ve onarımlarını yapabilme yeteneğine kavuşurken, yatırımları yapamayanlar ise maalesef her geçen gün yeni araçların bakım ve onarım imkanından uzak kalacaklardır. Bu aşamada bilgi ve teknolojiyi paylaşımı gitgide çok daha büyük önem arz edecektir kanaatindeyim. Bilgiye ve teknolojiye yatırım yapanlar veya bu fırsata kavuşabilenler her zaman bir adım önde olacaklardır.
Ülkemizdeki trafikteki araç sayısı, her sene 1 milyona yakın aracın katılmasıyla, son 10 yılda bir kat daha büyüdü ve 20 milyon araç seviyelerine ulaştı. Bu artış dünya ortalamasına göre yüksek görülmekle birlikte, önümüzdeki dönemlerde genç nüfusumuzun da araç kullanıcısı olmasıyla birlikte, hızlı bir şekilde bir kat daha büyüyeceğini öngörüyoruz. Halihazırda kişi başına düşen araç sayısında hala Avrupa ve Amerika’nın gerisindeyiz. Bu da gelecekteki araç parkının muhakkak artacağının bir başka göstergesi. Araç parkının ve zaman içinde araç yaşlarının artışı da her geçen gün işlerin büyüyeceği anlamına gelmektedir. Aynı servis kısmında olduğu gibi, bu artışa uyum sağlayabilen üretici, dağıtıcı, perakendecilerin kısacası her oyuncunun işleri önümüzdeki yıllarda artarak gelişecektir. Kritik olan konu zaman içinde yine servis hizmetlerinde olduğu gibi bilgi ve teknolojiye yatırım yapanlar büyüyen pazardan daha büyük paylar alacaklardır.
Türkiye‘deki otomotiv üretiminin artmasıyla birlikte, özellikle ana sanayiye çalışan yerli otomotiv parçası üreticileri son yıllarda kendilerini çok geliştirdiler. Bir kısmı otomotiv üreticisi ile birlikte yeni araç tasarımlarında etkin rol alırken, tamamına yakını teknolojiye çok önemli yatırımlar yaptı. Bu sayede ihracat pazarlarında da çok önemli paylar alındı. Bu gelişmeler tabi ki üreticinin üretim maliyetlerini de artırdı. Yerli üreticilerde olduğu gibi uluslararası tedarikçilerimizin bir çoğu da Türkiye‘de üretime başladı. Dağıtıcılar ise müşterilere daha hızlı hizmet verebilmek adına hem teknolojik altyapılarını geliştirdi hem de depolar açıldı. Maalesef pazarda halen bu ürünlerin fiyatlarını, eşdeğer olmayan, korsan ürün tabir ettiğimiz hiçbir kalite standardına sahip olmayan ürünler ile mukayese eden paydaşların olduğunu görmek bizleri çok üzüyor ve bu kadar emeğe haksızlık edildiğini düşündürüyor. Özellikle çok eski araç parkı için, teknolojik olmayan ürünlerde kalitesiz ürünler sonuçta müşterilere ve ekonomimize ciddi zararlar verecektir endişesindeyiz.
Pazarın gelişimi için servis ve tamircilerin geliştirilmesi, araç kullanıcılarının mutlaka periyodik bakımlarının zamanında yaptırılması için bilinçlendirilmesi ve korsan ürünlerin, orijinal ve eşdeğer ürünler yerine kullanılmasını önlemek gereklidir. Bunun için hem devlet kurumlarının gereken düzenlemeleri yapması, hem de sektördeki dernek ve sivil toplum örgütleri birlikte çalışmalıdır. Müşterilerin araç tamir ve bakımlarını yaptırmak için her zaman alternatifleri olmalı ve biz yenileme pazarı oyuncuları bu fırsatı kaliteli, güvenilir eşdeğer ürünler ile bu müşterilere sunabilmeliyiz.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz