Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Farba Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bayraktar: “Müşterilerimizin büyüdüğü her yerde yatırımlarımız olmalı”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 6.02.2018 10:15:00

odelo’nun satın alınması ile grubumuz, Alman Daimler, BMW ve VW Audi’nin stratejik imalatçısı olarak Çin ve Nafta’da yatırımlar yapmak üzere bu müşteriler ile ticari anlaşmalar yaptı. odelo Grubu’nun satın alınması bize otomotiv dış aydınlatmasında Alman üreticilere stratejik bir küresel imalatçı olmanın yanı sıra en güncel teknolojilere ulaşma fırsatı verdi.

Bayraktarlar Holding’e bağlı Farba Otomotiv dış aydınlatma fabrikamız 1979 yılında Bursa’da Fransız firma lisansı ile üretime başladı. Bu lisans anlaşması Fransız firmanın daha büyük bir gruba satılması ile 1982’de sona erdi.  Farba, Toyota’nın Türkiye’de üretime başlaması ile Japon Koito ile lisans anlaşması yaptı ve Toyota Türkiye’nin 1992 yılından başlayarak bugüne kadar başarılı bir dış aydınlatma üreticisi oldu.
2000’li yıllardan başlayarak Türk araç üretimlerinin küresel pazara açılması ile birlikte Farba vizyonunu 2004 yılında dünya klasmanında bir otomotiv dış aydınlatma üreticisi olmak şeklinde belirledi. Yeni belirlenmiş vizyon tanımına uygun Farba kendi organizasyon ve yetkinliklerini Farba’nın tescil edilmiş Yalın Mükemmellik Modeli ile ve alınan ödüllerle sağladı.
Ancak bir Türk otomotiv tedarik sanayi imalatçısı olarak bizleri güncel teknolojiler ile küresel pazara taşıyacak bir müşterimizin veya ana sanayimizin olmayışı ve sahip olduğumuz potansiyelin yurt dışına, küresel pazara taşınmasına imkan tanımadı.  2010 yılında bu engeli aşmak için dünyada söz sahibi olan, küresel araç üreticilerine parça üreten rakip bir firmanın satın alınması çalışmalarına başladık. Uzun süren çalışmalar sonucunda Şubat 2011 tarihinde Almanya’da 4, Slovenya’da bir fabrikası olan odelo Grubunu satın aldık.
odelo’nun satın alınması ile grubumuz, Alman Daimler, BMW ve VW Audi’nin stratejik imalatçısı olarak Çin ve Nafta’da yatırımlar yapmak üzere bu müşteriler ile ticari anlaşmalar yaptı. odelo Grubu’nun satın alınması bize otomotiv dış aydınlatmasında Alman üreticilere stratejik bir küresel imalatçı olmanın yanı sıra en güncel teknolojilere ulaşma fırsatı da verdi.
Geçtiğimiz yedi yıl içerisinde odelo Almanya’da 4 fabrikanın 3’ü kapatıldı ve istihdam 1.385 kişiden 320 kişiye düşürüldü. Düşük maliyetli Slovenya fabrikası ise 380 kişiden bugün 1.400 kişiye çıktı.
Bunun yanında Farba Bursa’da 400 kişilik tek fabrikada faaliyet gösterirken bugün Bursa, Gebze ve Çin’de açtığı fabrikalar ile 1.800 kişiye istihdam sağlamakta; ciromuz ise 32 milyon Euro’dan 236 milyon Euro seviyesine yükseldi.  
Bugün artık odelo ve Farba tek firma olarak küresel pazarda faaliyetlerini sürdürmekte ve 2017 yılında toplam istihdam 3.400 kişiye ve cirosu 438 milyon Euro’ya ulaşmıştır. Yakın zamanda alınan karar ile odelo-Farba aydınlatma grubu 2019 yılında Bulgaristan’da 2020 yılında da Meksika’da birer fabrika kurarak, stratejik bir otomotiv aydınlatma üreticisi olarak müşterilerinin küresel pazarda büyüdüğü her yerde yeni yatırımlar yapmaya devam edecektir.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz