Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Yapay Zeka Endüstriyel Dönüşümün Bir Zorunluluğu

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 15.04.2024 08:11:00
Yapay zeka (AI),  günlük rutinlerimiz devam ederken,  karar verme, planlama bilgi arama açısından hayatımızın ayrılmaz bir parçası.

 

Funda Çorakçı BİLSEL

ABB Robotik ve İmalat Otomasyonu Bölümü Endüstriler Yerel İş Kolu Yöneticisi  

 

Uyandığımızda, çoğumuz güne başlamak için cep telefonumuza veya dizüstü bilgisayarımıza ulaşırız. Yapay zeka, günümüzde hem kişisel, hem de  profesyonel  hayatımızın her yönüne dokunuyor. 
 
Yapay zeka (AI), öğrenmeyi (bilgi edinme ve  kullanma kuralları),  akıl yürütmeyi (yaklaşık veya kesin sonuçlara ulaşmak için kuralların kullanılması) ve kendini düzeltmeyi içerir.  
 
Makine öğrenimi (ML), yapay zekanın bir alt kümesidir. ML, bilgisayarların verilerden öğrenmesine ve verilere dayalı tahminler veya kararlar almasına izin veren algoritmalar oluşturmakla ilgilidir. 
 
Üretken yapay zeka (Generative AI), metin, resim, ses ve video gibi yeni içerik oluşturabilen yapay zeka teknolojilerinin alt kümesini ifade eder. Yeni çıktılar oluşturmak için gelişmiş algoritmalar kullanır. 
 
Geleneksel yapay zeka, verileri anlamaya ve yorumlamaya odaklanırken, üretken yapay zeka, daha önce var olmayan yeni veriler oluşturmakla ilgilidir. Gerçekçi görüntüler, metinler oluşturabilir, müzik besteleyebilir, yazılım kodu yazabilir.
 
International Federation of Robotics (IFR), raporunda, robotik endüstrisine yön veren  trendlerin başında yapay zekaya değinmiş. En çarpıcı örneklerin başında kod yerine, doğal dili kullanarak robotları sezgisel programlamasına olanak tanıyan üretken yapay zeka odaklı ara yüzler geliştirileceğinden söz edilmiş. Bu sayede,  robotları programlamak için gerekli becerilere sahip çalışan eksikliği, özellikle orta ölçekli imalat şirketlerinde robotik otomasyonun benimsenmesinin önünde bir engel oluşturmayacak. 
 
Şirketler, ürünler, sistemler, günümüzde   mevcut bilginin küçük bir kısmını kullanıyor. Daha iyi kararlar almak için mevcut bilginin kullanılması, yorumlanması ve uygulamaya konulması ile ilgili  
 
iş yapış şekillerimizin değişmesi, endüstriyel dönüşümün  bir zorunluluğudur. Çalışanlar günlük hayatlarında kullandıkları e -posta, sunum hazırlama, bir bilgiyi arama konusunda daha efektif olacaklar. İK, Hukuk, Pazarlama gibi  destekleyici fonksiyonlarda yapay zeka daha fazla hayatımıza girecek. Navigasyon teknolojileri, görüntü işleme teknolojileri ve kestirimci /önleyici bakım yazılımları hali hazırda yapay zeka algoritmalarını kullanıyor. Gelişmeler,  hem kendi iç süreçlerimizde, hem de yeni teknolojiler ve ürünler için hızla devam edecek.
 
Endüstride yapay zekanın kullanımı
  • İnsan makine etkileşimi: Robotların insan yetkinliklerini öğrenmesi- Örneğin sesle komut alması ve/veya izleyerek öğrenme
  • Yeni özellikler ve ürünler: Görüntü işleme teknolojisi ve verilere dayalı tahmin ile gerçek zamanlı kararların alınmasına ve deneyimlerinden öğrenmesine  izin veren algoritmalar geliştirdikçe endüstride kullanılmak üzere yeni ürün ve uygulamalar artacaktır. Optimizasyon: Enerji verimliği uygulamaları ve yazılımları
  • Mevcut bilginin kullanımı: Müşteri deneyimi için Chat bot‘ların kullanımı, önleyici, kestirimci bakım uygulamaları

 

Yapay zeka destekli robot teknolojisinin gelişimi, 1974 yılında dünyanın ilk ticari elektrikli robotu IRB 6'nın satışıyla başlayan  ABB’nin elli yıllık robotik inovasyon öyküsünün  yeni bir sayfasıdır. ABB, robotik otomasyon sayesinde müşterilerinin verimliliklerini, üretkenliklerini, sürdürülebilirliklerini artırmalarına yardımcı olabileceği  yeni gelişmelere öncülük ediyor ve etmeye devam edecek. Tüm gelişmeler ile en son haberleri 50 Years of Robotic innovation - Fairs and events| ABB Robotics adresinden takip edebilirsiniz.

 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz