Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Fonksiyonel Güvenlik ve Otonom Araçlar

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 23.03.2020 16:41:00

Güvenlik kültürü sadece otonom araç konularında değil, otomotiv için geliştirilen herhangi bir teknolojinin insan kullanımına sunulabilmesi için vazgeçilemez bir unsurdur.

Serkan Impram
AVL Türkiye, Genel Müdür

 

Sürücüsüz ve elektrikli araçlar artık sadece bilim kurgu ürünleri değil günümüzün bir parçası halini almıştır. Her gün bu konuda yapılmakta olan çalışmaların çıktılarını, dünyada ve ülkemizde, basın yayın organlarından takip edebiliyoruz. Herhangi bir talihsiz durum, genel olarak sektörü ve bu çalışmaları olumsuz etkileyecektir ve bu sebeple de sektörde çalışanlar olarak önemli bir sorumluluk üstlenmiş durumdayız. Bu nedenle, AVL Araştırma ve Mühendislik Türkiye olarak fonksiyon geliştirme ve güvenlik olarak her iki koldan da araştırmalarımıza devam ediyoruz.
Güvenlik kültürü sadece otonom araç konularında değil, otomotiv için geliştirilen herhangi bir teknolojinin insan kullanımına sunulabilmesi için vazgeçilemez bir unsurdur. Geliştirdiğiniz ürün ne olursa olsun, eğer seri olarak üretilecek ve her ürün yıllar boyunca insan kullanımında olacaksa, ilgili teknolojiyi geliştirirken sahada ortaya çıkabilecek bütün riskleri düşünmüş ve bunları nasıl indirgeyeceğinizi de çok detaylı çalışmış olmanız gerekmektedir.
Otomotivde kullanılan elektrik-elektronik sistemlerdeki güvenlik standardı ISO 26262, geleneksel araçlarda olduğu gibi, hibrit ve elektrikli araçlarda da önemli bir yere sahiptir. Dahası, yakın zaman önce, içeriği ticari araçları da kapsayacak şekilde genişletilen bu standardın önemi katlanarak artmıştır. AVL Türkiye olarak biz de bu değişikliklerin piyasada oluşturduğu bugünkü ihtiyacı karşılayacak çözümlerimizle ve çok sayıda tamamlanmış referans niteliğindeki projelerimizle hiç kuşkusuz en hazır durumda olan firmayız. Bununla beraber, otonom araçlarla ilgili güvenlik konularını kapsayan ilave bir standart da geliştirilmektedir.
Otonom araçlar, sadece gördükleri ve işleyebildikleri bilginin doğruluğu kadar hareket edebilirler. Bir diğer deyişle, sistemin diğer araçların pozisyonlanmasını ve ne yapacaklarını yüksek doğrulukla algılayabilmesi gereklidir. Buna yönelik geliştirdiğimiz fonksiyonlar alışagelmiş algılayıcıların (radar, ultrasonik, lidar) işlenmesi ve sinyallerin temizlenmesi gibi işlemlerin ötesinde, makina öğrenmesindeki son gelişmelerle beraber kamera verileri ile de verimli bir şekilde gerçekleştirebilmek üzerine kuruludur.
Otonom araç alanındaki başlıca zorluk, bu sistemin insan müdahalesi olmadan uzun süreli ve güvenli bir şekilde çalışabilmesini garanti edebilmektir. Sistemin hem sürücülerin karşılaşabileceği tüm uç durumları göz önüne alabilmesi hem de yukarıda geçen tüm alt bileşenlerinde oluşabilecek yetersizlikleri değerlendirip gerekli kurtarıcı aksiyonları alabilmesi beklenmektedir. Bu beklentiler, alışagelmiş otonom yazılım geliştirmesi süreçlerinde ve yazılım mimarisinde köklü değişimler gerektirmektedir. AVL Türkiye olarak, bu konularda uluslararası tecrübesi olan 30 kişiyi aşan ekibimizle ulusal ve uluslararası büyük ölçekli projelerde kilit rollerde görev alıyoruz. Önemli sayıda doktoralının yer aldığı bu ekip, otomotive yönelik otonom araç teknolojileri geliştirme konusunda ülkemizin en büyük ve en tecrübeli ekibidir.

 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz