Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



İnsan Kaynaklarının Rolü Dönüşüyor

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 15.04.2024 08:05:00

Yapay zekanın otomotiv ve sektörü sadece üretim bazlı dönüştürmediğini düşünüyorum buna ek olarak akıllı lojistik sistemleri sayesinde malzeme ve ürün yönetimi daha etkin bir şekilde yapılabilir ve tedarik zinciri yönetimi kolaylaşabilir. 

 

Lal Lavcar ŞAK

Terbay
Satın Alma Sorumlusu
 
Günümüzde otomotiv sektörü, teknolojinin hızlı ilerleyişiyle birlikte devrim niteliğinde bir dönüşüm yaşıyor. Bu dönüşümde, yapay zeka teknolojileri önemli bir role sahip. Ben de 3 senedir otomotiv ve iş makineleri sektöründe satın alma sorumlusu olarak bu dönüşümü yakından takip etme fırsatına sahip oldum.
 
Yapay zekâ kullanımının artmasıyla birlikte, insan kaynaklarının geleceği önemli bir konu haline geliyor. Geleneksel işlerin otomasyonla yerini yapay zekâ destekli sistemlere bırakmasıyla birlikte, iş gücünde dönüşüm yaşanabilir. Bazen diğer çalışan arkadaşlarımın yapay zekanın pozisyonlarımızı dolduracağına dair endişeler yaşandığına şahit oluyorum bense aksine yapay zekâ ve bizlerin koordineli çalışmasıyla verimin çok daha fazla artacağına inananlardan olmayı seçiyorum. Yani, yapay zekâ insan kaynaklarının rolünü dönüştürüyor ancak onların yerini almak yerine, onları destekleyici bir rol üstleniyor. İnsanların, yapay zekanın analitik yeteneklerini kullanarak stratejik karar alma süreçlerinde daha etkin bir şekilde rol alacağı öngörülüyor. 
 
Üretimde dijitalleşmenin örneklerinin de gün geçtikçe artacağı ve üretim süreçlerinde ayrılmaz bir adım olacağına inanıyorum. Örneğin, üretim tesislerindeki sensörler aracılığıyla elde edilen veriler ya da metot mühendislerimizin detaylı incelemeleri ile elde edilen veriler yapay zeka algoritmalarıyla analiz edilerek üretim süreçleri optimize edilebilir ve hata oranları minimum seviyeye indirebilir. 
 
Yapay zekanın otomotiv ve sektörü sadece üretim bazlı dönüştürmediğini düşünüyorum buna ek olarak akıllı lojistik sistemleri sayesinde malzeme ve ürün yönetimi daha etkin bir şekilde yapılabilir ve tedarik zinciri yönetimi kolaylaşabilir. Biz de Terbay Makine A.Ş. olarak dijital dönüşüme çok önem veriyor ve son 2 senede bu yolda yatırım iyileştirme ve geliştirmeler yapıyoruz. Bu sayede, üretim süreçlerindeki verimlilik artıyor, müşteri odaklı hizmet optimize oluyor, kalite süreçleri iyileşiyor ve maliyetler düşürülüyor.
 
Yapay zeka, otomotiv endüstrisinde dönüşümü hızlandırırken, insan kaynaklarının rolünü değiştiriyor. Ancak, bu değişimlerle birlikte sektöre sağlanan faydalar göz önünde bulundurulduğunda, insanlar ve yapay zeka iş birliğiyle daha verimli ve yenilikçi bir otomotiv sektörüne doğru ilerliyoruz.

 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz