Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



İnsan Hataları En Aza İnecek

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 15.04.2024 08:07:00

Yapay zeka, insanı devreden çıkararak veya ona yardımcı sistemler geliştirerek insan hatalarını en aza indirmeye yardımcı olmaktadır. Araçların daha konforlu, güvenli, keyifli, fonksiyonel, akıllı olmalarını sağlamaktadır, sürüş performansını ve yakıt verimliliğini artırmaktadır.

 

Aydın KUNTAY

BIAS Mühendislik
Genel Müdür Yardımcısı
 
Birçok sektörde olduğu gibi Otomotiv sektörü de yapay zekânın önemli oranda etkilediği sektörlerden birisi olma yolunda ilerliyor. Yapay zekâ, girdi ve çıktı deneyimlerinden yola çıkarak öğretilen yazılım modelidir. Geliştirilen modelin kapsamı ve doğruluğu tamamen öğretimin nasıl yapıldığına ve kullanılan algoritmalara bağlıdır.  Çoğu yapay zeka modeli kapalı kutu şeklinde çalışır. Modelin hangi veri setiyle öğretildiğini bilemezsiniz, ancak deneyip sonuçlarını görebilirsiniz. 
 
Yapay Zekâ ve Otomotiv denince akla ilk olarak sürücüsüz araçlar geliyor. Sürücüsüz araçlar bir insanın araç sürerken kullandığı görsel, işitsel, dokunma, hareket, denge gibi algıları sensörler yardımı ile algılar. Trafikte bu karmaşık algıları değerlendirip insan gibi direksiyon, fren, hızlanma gibi kararları yapay zekâ modelleri almaktadır. Bunun yanında trafik tabelası tanıma ve kör nokta tespiti gibi ADAS fonksiyonlarının bir kısmında da yapay zekâ modelleri kullanılmaktadır. Araçlar uzak gelecekte insansız, yakın gelecekte ise güvenli sürüşe yardımcı olacak birçok yapay zekâ destekli fonksiyonla donatılmış olacak. Yapay zekâ sadece sürüş sisteminde değil elektrikli araç bataryasının yönetim sistemi, navigasyon, adaptif süspansiyon gibi alt sistemlerde de kullanılıyor. Kısacası, yapay zekâ tasarımdan üretime, kalite kontrolden bizzat aracın sürülmesine kadar olan çok geniş alanda kullanım yeri bulmaktadır. 
 
Yapay zekâ, insanı devreden çıkararak veya ona yardımcı sistemler geliştirerek insan hatalarını en aza indirmeye yardımcı olmaktadır. Araçların daha konforlu, güvenli, keyifli, fonksiyonel, akıllı olmalarını sağlamaktadır, sürüş performansını ve yakıt verimliliğini artırmaktadır. Lojistikte, içinde insan olmayan araçların taşıma yapması ve araçların 24 saat kullanılması mümkün olabilecek gibi görünüyor. Bu büyük dönüşüm; aracın geneliyle uyumlu çalışacak, sensörlerle donatılmış, dijital ikizi geliştirilmiş parça üretebilen tedarikçileri de ön plana çıkarıyor.  
 
Yapay zekâ modellerinin geliştirilmesi için elbette bu konuya odaklı personelin istihdamı gerekecektir. Bunun yanında yapay zekâ uygulaması düşünülen alanlarda dijitalleşme ve veri yönetimi de önemlidir. Yeterli sayıda, sınırları iyi belirlenmiş, doğru tasnif edilmiş veri olmadan yapay zekâ modeli geliştirmek mümkün değildir. İşletmelerimizde her alanda veri toplamayı, dijitalleşmeyi düşünmemizde ilerisi için büyük yarar var. 
 
BİAS olarak üzerinde halen çalıştığımız Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı-Mobilite Çağrısı kapsamında desteklenen projemizde yapay zekâ ile geliştirilmiş şerit takip uyarısı ve önden çarpışma uyarısı verebilen ADAS uyarı cihazı geliştiriyoruz. Bu sayede henüz bu fonksiyonları mevcut olmayan araçları daha güvenli yapmayı amaçlıyoruz. 

 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz