Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ece Güran Schmidt: “Sektörde bilişim sektörü belirleyici”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 2.11.2017 09:05:00

Bütün araç üreticileri elektrikli araç üretimi yapıyor ve otonom sürüş işlevlerini sürekli artırıyorlar. Gelecekte bulut bilişim kapsamında  otonom araçların kullanıcılar arasında paylaşılabilmesi için “Servis olarak araç” gibi kavramlar ortaya çıkacak.

Tedarik sektörü nasıl etkilenir?
En önemli teknolojiler elektronik kontrollü sürüş (drive-by-wire) donanımı, kablosuz haberleşme arayüzleri ve kamera, radar/Lidar benzeri dış algılayıcılardır. Bütün bu yeni sistemlerin verilerini mevcut araç sistemlerine uyumlu olarak işleyebilen gömülü donanım ve kontrol yazılımları üretilmelidir. Buna göre Tedarikçilerin elektronik, bilgisayar donanım ve yazılım ürünleri çıkarmalarını bekliyorum.
Araçlar servis sağlayıcı olacak
Bilgisayar ve bilişim sektörünün belirleyici olacağına inanıyorum. Apple, Google, Intel gibi bilişim şirketleri otomotiv sektöründe çalışıyorlar. Bu şirketlerle yakın işbirliği için araç üreticileri Silikon Vadisi’nde ofisler açtılar. ABD ve Asya’daki araç üreticileri bu tür işbirliklerine daha açıklar. Avrupalı araç üreticileri ise bu teknolojileri kendileri üretip entegre etmeyi tercih ediyor. Bütün araç üreticileri elektrikli araç üretimi yapıyor ve otonom sürüş işlevlerini sürekli artırıyorlar. Gelecekte bulut bilişim kapsamında  otonom araçların kullanıcılar arasında paylaşılabilmesi için “Servis olarak araç” gibi kavramlar ortaya çıkacak.
Yerli üretim araçlarda Adaptif Hız Sabitleme Sistemi gibi ileri sürüş destek sistemleri gerçekleştirimi ile otonom sürüş için donanım platformu oluşmaya başladı. Otomotivde inovasyonun neredeyse tamamı elektronik ve gömülü yazılımdan geliyor.  IAEC konferansı, otonom araçlar, elektrikli araçlar, mobilite ve bağlanabilirlik konularında yurt içi/yurt dışından gelen, akademik ve endüstriyel alanlarda  bu konularda çalışan uzmanları ve katılımcıları bir araya getirerek bu innovasyon trendine önemli katkıda bulunuyor.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz