Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Tofaş'ta yeni kıta Afrika olacak

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 24.08.2017 07:44:00

Temmuz ayında 2.5 milyonuncu aracını ihraç eden Tofaş, Avrupa ve Amerika'dan sonra Afrika pazarına odaklandı. İlk ihracat da yapıldı. Rusya ile bazı Güney Amerika ülkeleri de şirket gündeminde.

İhracat ve üretimde rekorlar kırmayı sürdüren Tofaş, Egea projesiyle tüm dünyaya yayılmayı hedefliyor. Avrupa pazarından sonra geçtiğimiz yıl Amerika Kıtası'na da ihracata başlayan Tofaş, Temmuz ayında 2.5 milyonuncu aracını ihraç etti. Şirketin yeni hedef pazarı ise Afrika. Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu, "Hâlihazırda Egea Sedan'ı sembolik adetlerle Güney Afrika'dan Gana'ya hatta Fas ve Angola'ya ihraç etmeye başladık" dedi. Afrika'da özellikle zor pazarlar olan Cezayir ve Mısır şirketin gündeminde. Afrika dışında, Rusya ile Brezilya ve Arjantin'in dışındaki Güney Amerika ülkeleri de yeni hedef pazarlar arasında.
Fiat Egea projesiyle üretim ve ihracat rakamlarını ikiye katladıkalarına ve geçmişte 1 yılda ulaştıkları rakamlara bu yıl 6 ayda ulaştıklarına dikkat çeken Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu, "Tofaş 2014'de yıl toplamında 222 bin adet üretim gerçekleştirmişti; bu yıl ise ilk 6 ayda 198 bin adet araç ürettik. 2014'teki ihracatımız 142 bin adetken 2017 yılının ilk 6 ayında 153 bin adet ihracat gerçekleştirdik. Toplam ihracat geliri ise 1.7 milyar dolara ulaştı. İlk 6 ayda gerçekleştirilen ihracat geliri Tofaş'ın geçmiş dönemlerde 1 yıldaki toplam ihracatına eşit. Toplam ciromuz 2014'te 7.4 milyar TL'ydi, şimdi ilk 6 ayda 8.6 milyar TL'lik ciro elde ettik. Dolayısıyla Egea öncesi ve sonrasına baktığımızda Tofaş'ın performansını ikiye katladığını görüyoruz. Tofaş'ın hisse değeri ise Egea öncesinde dolar cinsinden 3.1 milyar dolarken şu an 4.1 milyar dolar seviyesinde. Yaptığımız projeler ile birlikte şirketin toplam piyasa değeri 1 milyar dolarlık bir artış gösterdi. Egea hem Tofaş hem de Türkiye açısından çok doğru bir proje oldu" diye konuştu.
Hasat dönemine geçtik
Bu 2.5 milyon adetlik ihracatın 1.4 milyon adedinin Fiat Doblo olduğunu hatırlatan Eroldu, "Egea, umuyoruz ki Doblo'nun da üzerinde bir ihracat performansı gösterecek. Son yıllarda gerçekleştirdiğimiz büyük yatırımların ve yoğun çalışmalarımızın olumlu sonuçlarını görüyoruz. Tofaş artık hasat dönemine girdi" dedi.
Tüm dünyaya Egea ihracat etmeyi hedeflediklerini hatırlatan Eroldu, "Egea /Tipo model ailesiyle hala girmediğimiz ve girmek istediğimiz pazarlar var. Örneğin, Afrika, Rusya, Brezilya ve Arjantin'in dışındaki Güney Amerika ülkeleri. Dolayısıyla Egea'nın her pazarın talebine cevap verecek, global bir ürün olduğunu söyleyebiliriz. Gidecek çok yolumuz var" dedi.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz