Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Valeo Otomotiv Genel Müdürü Tuna Arıncı: “Geç olmadan master planı yaparak koşmamız lazım”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 2.11.2017 09:15:00

Araçlarda 4.000 civarında olan parça sayısı 400-500 civarına düşecek. İçten yanmalı bir motorda 2.000 olan hareketli parça sayısı 20 civarında olacak.

Yeni teknolojileri kullanmak artık bir zorunluluk haline geldi
Sektör kendini 2025-2030 yılına kadar hybrid ve elektrifikasyon, 2030 sonrası otonom sürüşe göre hazırlıyor. Bu geçiş tüm ana ve tedarik sanayini etkileyecek. Hiç otomobil ile ilgisi olmayanların otomotiv sektörüne gireceği bir alan olmaya başlayacak. 10 sene önce Iphone yoktu. Bu şu demek çok hızlı gelişme olmaya devam edecek. Bizler 10 sene sonra evlerimizin önünde bu tip araçları şarj ediyor olacağız. Geç olmadan master planı yapıp koşmamız lazım. Maalesef çok yavaş gidiyoruz.
Tedarikçiler yeni yol haritalarını belirlemeli
Araçlarda 4.000 civarında olan parça sayısı 400-500 civarına düşecek. İçten yanmalı bir motorda 2.000 olan hareketli parça sayısı 20 civarında olacak. Buda bakım maliyetlerini çok düşürecek J.P Morgan araştırmasına göre elektrikli araç 2025 global pazarın %35 ine, 2030 yılında %48 civarında olacak. Şimdiden tüm sektör ve tedarik sanayi master planı oluşturmalı. Şirketler bu parça değişikliğinin kendi ürün grubunda etkilerini araştırıp, yeni yol haritalarını oluşturmalıdır. Yenileme pazarına çalışan şirketler bu değişimi daha az hissederken, tek OEM’e çalışanlar daha da zorlanacak. Ar-Ge yatırımlarına ve yetenek eğitimine, elemanların hazırlanmasına büyük bir titizlik ile hazırlanmalı, şirketlerini Endüstri 4.0 ve teknoloji yatırımlarını hızlandırmaları gerekmektedir.
Sektörün gelecek eğilimleri
Öncelikle araca sahiplik durumumuz kullanma alışkanlıklarımız çok ciddi şekilde değişecek. Araç sahibi olarak aracımızı sadece zamanımızın %4’ünde kullanıyoruz. Geri kalan zamanda araç park halinde duruyor. 2030 yılında satılan her 10 araçtan 1 tanesi paylaşılan araçlar olacak. Bu gidişatın önemini gösteriyor.
Yarının müşterileri daha çok Z ve Y kuşağı olacak. Bu nesil oldukça farklı şekilde geliyor. İhtiyaçları ve davranışları farklı. Avrupa ve Amerika ayrı bir nokta da. Bunun yanında Hindistan ve Afrika daha farklı yerlerde. Gelen talepler farklı olacak.
Önümüzde bağlanabilirlik, otonom sürüş ve elektrikli araçlar gibi 3 büyük eğilim var. Bir de tabiî ki bunları etkileyen yeni oyuncular, Regulasyonlar  ve iş modelleri olacak.
Dünyada büyük bir değişim var. Bunları yönetmek hiç de kolay olmayacak. Norveç 2025 yılından itibaren elektrikli araç harici satışı yasakladı. Halihazırda %25 elektrikli araç pazarı oluşmuş durumda. Almanya, Fransa 2035 itibarı ile bu kararları aldı. Buralarda sadece elektrikli araçlar piyasaya çıkacak. Ama diğer yandan Afrika’da yolların durumu ortada. Mekanik araçları kullanmak bile 10 yıl önce zordu. Önümüzdeki süreçte bu farklar büyüyecek ve bu durumun yönetilmesi hiç de kolay olmayacak.

 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz