Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Dijital Dönüşüm İçin Hâlâ Birçok Fırsat Var

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 26.02.2024 09:49:00

Kriz ortamlarını aşmak için katma değeri yüksek ürünleri müşterilere sunarak kârı artırmak, otomasyonu yaygınlaştırmak, hassas süreç analizleriyle verimliliği artırmak gibi faaliyetlerin yapılması ve kalite iyileştirme ve benzerleri yoluyla kayıpların en aza indirilmesi gerekiyor. 

 

Hwan Boo Lee

Maysan Mando
Genel Müdürü
 
Çalışan maliyetlerinin getirdiği zorluklar
Geçen yılın sonunda, bu yılın iş planını hazırlarken çalışma arkadaşlarıma şöyle dedim: '30 yılı aşkın süredir otomobil sektöründe çalışıyorum, iş ortamının geçen yıldan daha iyi olduğu bir yıl olmadı. Ancak bu yılın başında çok büyük bir zorlukla karşılaştık. 
 
İşveren örgütü ile işçi sendikası arasında yapılan ücret görüşmeleri sonucunda, beklentilerimizin çok üzerinde bir ücret artışı üzerinde anlaşmaya varıldı.
Türkiye'nin yüksek enflasyon ortamında, işçilerin buna uygun bir ücret artışı talep etmesi doğaldır, ancak bu yıl, şirket yönetiminin üstesinden gelmesi zor sonuçlar ortaya çıktı. 
 
Bu nedenle, yeni yılın başından itibaren oldukça büyük bir zorlukla karşı karşıya kalındığı söylenebilir.
 
Bilindiği gibi sıkı para politikası, ekonomideki faiz oranlarını artırarak negatif tabloyu yavaşlatmayı amaçlıyor. Tersine, gevşek para politikası ise faiz oranlarını düşürerek ekonomiyi canlandırmayı amaçlamaktadır. Türk Merkez Bankası faiz oranlarını hızla artırdı ancak faiz oranları hâlâ enflasyon seviyelerinin altında ilerliyor. Son faiz artışıyla da parasal sıkılığın gerçekten bu seviyeye ulaşması halinde bunun otomotiv sektörüne ve şirketimize yansıması daha öngörülebilir fiyat tespiti ve daha yönetilebilir bir nakit akışı olacaktır.
 
Yaklaşık 30 yıldır bu tür durumlarla sıkça karşılaşan bir iş adamı olarak bir tavsiyede bulunmam gerekirse, böyle bir ortamda işçi ve işverenlerin pozisyonlarını dikkatlice düşünmeniz ve hızlı bir şekilde çözüm bulunması gerekir.
 
Bu dönemde işverenler düşük verimlilik nedeniyle kayıplara uğramak istemeyecek, çalışanlar da işlerinin daha düşük ücretleri kabul edebilecek şekilde değiştirilmesini istemeyeceklerdir.
 
Bu tür dönemleri geçmişte yaşamış olan Güney Kore, hissetmiş olduğu hasarı doğrudan deneyimledikten sonra bu konudan öğrenilmiş dersler çıkarmıştı.
Dolayısıyla bu tür kriz ortamlarını aşmak için katma değeri yüksek ürünleri müşterilere sunarak kârı artırmak, otomasyonu yaygınlaştırmak, hassas süreç analizleriyle verimliliği artırmak gibi faaliyetlerin yapılması ve kalite iyileştirme vb. yoluyla kayıpların en aza indirilmesi gerekiyor. 
 
Elbette bu tür önlemlerin kısa sürede hayata geçirilmesi mümkün değildir, ancak geleceğe hazırlanmak için buna mutlaka zaman ayırmalıyız.
Bu açıdan, 2024 yılı da mevcut ortamda kemer sıkma politikası uygulamak zorunda kalacağımız bir yıl olacak gibi görünüyor.

 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz