Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Elektrikli Araçlar İçin Kale Soğutma Sistemleri

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 27.10.2022 10:12:00

Elektrikli ve çevreci araçlara yönelik soğutma sistemleri için ön araştırma, tasarım ve imalat çalışmalarına 5 yıl önce başladık.  Ar-Ge Bölümümüzde elektrikli araçlar için Termal  Yönetim Sistemi (Thermal Management System) ekibini kurduk.

 

Akın KURT
Kale Oto Radyatör
Mühendislik Müdür Yardımcısı
 
Bir çok ana sanayi firmasının açıkladığı üzere içten yanmalı motorlu araçların imalatı önümüzdeki 10 yıl içinde kademeli olarak sonlandırılacak; elektrikli araçların üretimi ise hızla artacaktır. Bu bağlamda otomotiv tedarik sanayinin de değişime uyum sağlaması gerekmektedir. Değişime uyum  gösteremeyen firmalar  sürdürülebilirlik anlamında risk altında olacaklardır. Firmamız bu gerçeği ve yeni sürecin potansiyelini önceden görmüş ve değişim sürecini başlatmıştır. Organizasyonumuzu bu konuda hem yurt içi hem de yurtdışı pazarlara hitap edebilen öncü firmalar içinde konumlandırıyoruz.
 
Elektrikli araçların elektrik motoru, elektrik sistemleri , HVAC üniteleri için soğutma ve ısıtma modülü  seri  imalat çalışmalarımız şu  aşamada otobüs ve kamyon segmentinde devam etmekte olup,  yerli otomobilin seri üretime geçmesiyle birlikte otomobil grubuna da  hizmet verir hale gelinecektir. Yerli aracın motor ve elektrikli sistemlerinin soğutma modülü tasarım ve geliştirilmesi firmamız tarafından gerçekleştirilmiştir. Soğutma Modülü, radyatör, kondenser, fan, fırçasız fan motoru, davlumbaz ve kablo grubundan oluşmaktadır. İmalat hatlarımız seri üretime hazır durumdadır.
 
EV bazlı yeni ürün geliştirme ana projelerinden biri de, Plaka Tipi  Batarya Soğutucusu  tasarım ve imalatıdır. Bu ürün önümüzdeki yılda geliştireceğimiz bir başka komponent olarak müşterilerimiz tarafından talep edilmektedir. Batarya soğutma sisteminin yapısı motor soğutma sisteminden farklı olup, Alüminyum breyz plaka tipi soğutucu kapsamına girmektedir. Bu tip soğutucuların tasarım ve imalatı için gerekli insan kaynağı, makina&ekipman ve test cihazlarının sağlanması  bağlamında çalışmalara da başlamış durumdayız.
 
Elektrikli araçlara yönelik müşteri istekleri  yalnızca otomobil ve ticari araçlar grubunda olmayıp, traktörler için de talepler söz konusudur. Bu talepleri karşılayacak çalışmalarla ilgili süreçler devam etmekte, prototip bazlı üretimler gerçekleştirilmektedir.

 

SİSTEM TEDARİKÇİSİ OLMAYI HEDEFLİYORUZ

Elektrikli araçlar konusunda önemli bir hedefimiz de, yalnızca komponent bazlı tedarikçi olmamak, aynı zamanda sistem tedarikçisi olarak hizmet vermektir. Müşterilerin beklentisi de bu yöndedir. Bu kapsamda ikinci taraf (Tier2)  tedarikçi firmaların Mühendislik, Satın alma ve Kalite bölümleri ile  proje geliştirmede koordineli bir şekilde çalışılmaktadır.

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR İÇİN KALİTE FAALİYETLERİMİZİ GELİŞTİRİYORUZ

EV soğutma sistemi  komponentlerinin test ve onay işlemleri için, yeni test ekipmanlarının temini ve  gerekli laboratuvarların kurulması kalite faaliyetleri yönüyle önemlidir.  Çünkü bu test ekipmanları mevcut içten yanmalı motor sistemlerinin test cihazlarından farklılıklar göstermektedir.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz