Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Ortak Tedarik Anlaşmalarıyla Ölçek Ekonomisi Fayda Sağlayabilir

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 11.03.2022 18:50:00

Süreci etkili şekilde aşabilmek için Kardeş Elektrik kurum kültüründe olan ve bu dönemde önemi daha da artan verimlilik, fire azaltma, stok seviyelerinin etkin seviyede tutulması çalışmalarına ivme kazandırdık.

 

Ensar YEĞEN
Kardeş Elektrik
İşletme Direktörü

 

Ekonomik faaliyetleri derinden etkileyen pandemi, öngörülen fakat engellenemeyen bir sonuca ulaştı, arz-talep dengesinin bozulması… Malzeme tedarikinde, fiyat-maliyet odağı açık ara birinci sıradaki yerini çok hızlı şekilde bulunabilirliğe bıraktı.


Üretimin azalması, lojistik faaliyetlerinin aksaması, enerji üretiminin ve enerjiye ulaşımın zorlaşması gibi birbirini izleyen, birbirini tetikleyen problemler, normallerimiz haline geldi. Zincirin tüm paydaşları etkilendi ve küresel enflasyonist ekonomi ile baş başa kaldık.


2020 ve 21 yıllarında başlayan problemler yılbaşı itibariyle hissettirdiği üzere 2022’de derinleşerek devam edeceği görülüyor.


Panik alımları ile yüksek stok tutmak hem finansal açıdan firmaları zorlayacak hem de kısıtlı kaynağın uzun süre ekonomi dışında bırakılması sebebiyle problemleri daha da derinleştirecektir.


Süreci etkili şekilde aşabilmek için Kardeş Elektrik kurum kültüründe olan ve bu dönemde önemi daha da artan verimlilik, fire azaltma, stok seviyelerinin etkin seviyede tutulması çalışmalarına ivme kazandırdık. Müşterilerimizden talep ettiğimiz, kısa ve uzun dönemli tahminler üzerinden yapılan malzeme ihtiyaçlarını tedarikçilerimizle paylaşarak planlarını yapmalarını talep ettik.


Yakın gelecekteki fırsatlar ve zorluklar
Uzakdoğu ülkelerindeki üretim, lojistik ve enerji problemlerinin aşılamaması ülkemiz sanayisi için önemli bir ihracat fırsatı oluşturdu.
Ürün ve hizmet kalitesi en önemli avantajlarımızdan olsa da sürdürülebilirlik konusunda bazı zorluklar yaşanabilir. Özellikle Avrupa ülkelerine ihraç edilen ürünlerde kalite farklılıkları oluşmamalı, müşterilerle hızlı ve doğru iletişim firmalarımızın önceliği olmalı.
Yetkin personeller ve uzman aracılarla çalışmak, bunun yanında malzeme siparişinden ürünün müşteriye ulaştırılmasına kadar tüm sürecin etkili şekilde yönetilmesi ve kontrol edilmesi büyük önem arz ediyor.


Tüm geri bildirimlerin çevik bir şekilde değerlendirilip müşteri memnuniyetinin en üst seviyeye çekilmesi ülkemize yönelimi artıracaktır.


Tedarik zinciri profesyonelleri ortak çalışmalara zemin hazırlamalı
Tedarik zincirindeki aksamaların en önemli nedenlerinden birinin yetersiz hacimler olduğunu görüyoruz. Benzer üretimler yapan/aynı malzemeleri kullanan firmalar arasında iletişim ortamı olması durumunda, ortak tedarik anlaşmaları ile ölçek ekonomisinden faydalanılabilir.


Sektörümüz için TAYSAD tarafından her bir malzeme tipi için tedarik çalışma grupları oluşturulması ve sektör tedarik zinciri profesyonellerinin ortak çalışmalarına zemin hazırlaması süreci hızlandırabilir.


Pandemi dönemiyle birlikte, uzaktan çalışmayı da deneyimledik, online yöntemler ile etkin çalışma grupları hayata geçirilebilir.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz