Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Tedarik Sanayi Kendini Geliştiriyor

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 27.10.2022 10:28:00

Türkiye’de elektrikli otobüs ve L sınıfı elektrikli araçlar başta olmak üzere bu alanda önemli atılımlar olmaktadır. TOGG ile başlayan elektrikli binek oto projesi, benzeri birkaç projenin de ortaya çıkması noktasında önemli bir motivasyon, tedarik sanayi ve tedarik zincirini ortaya çıkarttı.

 

Vatan ÖZGÜL
BİAS Mühendislik
İş Geliştirme Müdürü
 
BİAS Mühendislik olarak; elektrikli araç imalatçıların NVH problemlerini çözebiliyoruz. Yine özel bazı mekanik test sistemleri tasarlayıp tedarik ettiğimiz OEMler oldu. Bazı mekanik komponentlerin tasarımdan test-ölçüm-doğrulamasına kadar tüm süreçlerini gerçekleştirdik. Sektörden firmalara çevresel test sistemleri tedariği ve kurulumlarını yaptık. Yorulma, dayanım test-ölçüm-analiz alanlarında ve Virtual Proving Ground (sanal doğrulama pisti) uygulamalarıyla maliyet etkin doğrulamalar konusunda sektöre hizmet veriyoruz. Akademik yayınlara dönüştürdüğümüz, elektrikli araç üreticileriyle birlikte gerçekleştirdiğiniz çalışmalar da bulunuyor.
 
Araç verisini kullanarak yol güvenliğine ve konforuna katkı sağlarken, ulaşım maliyetlerini ve yolda geçirilen süreyi azaltmayı hedefleyen bir çözüm geliştiriyoruz. Her tipte araca kolayca entegre edilebilen WeLog ünitesiyle “Bağlantılı Araçlar”dan aldığımız araç verisinin yanı sıra, yol verilerini içeren görüntü, GPS, ivmeölçer ve bağlantılı araç altyapısına yönelik sensörlerden veri toplayarak ulaşıyoruz. Toplanan veriyi yapay zeka temelli modellerimizle işliyoruz. Ürettiğimiz verileri, mobil ve web uygulamaları ile raporlama hizmetleri sunarak kullanıcılarımızın ürün ve hizmetlerine değer katıyoruz. Veri ürünlerimizle sigorta, lojistik, araç kiralama gibi birçok sektöre katkı sağlanabilecektir. Bu çözümün uygulanması noktasında Türkiye’den birkaç elektrikli otobüs imalatçısıyla iş birliği anlaşması imzaladık.
Pil kütlesi ve maliyetinin optimize edilmesi, araç menzillerinin uzatılması, şarj istasyonlarının artması, elektrikli araçlara olan ilgiyi artırabilecektir. Kargo taşımacılığında ufak elektrikli araçlar şehir içi ulaşım ve maliyetler açısından cazip görünüyor. Fosil yakıtların çevreye verdiği zarar ve artan çevre bilinciyle, ayrıca bu alandaki teşvikler sayesinde, sektörün hızla ilerleyebileceğini değerlendiriyoruz. Ülke olarak rekabetçiliğimizi sürdürebilmek için, Bias Mühendislik olarak elektrikli araç geliştirme projelerinde OEM ve tedarik sanayimizle beraber üstümüze düşen vazifeleri yerine getireceğiz.

TOSB BİAS Otomotiv Test Merkezi olarak, elektrikli araçların mekanik testleri konusunda hizmet verebilecek altyapıya sahip görece büyük bir test merkezimiz var. Çevresel testler, mekanik testler (dayanım, yorulma, ömür) konusunda hizmet veriyoruz. Yeni test altyapı yatırımlarını irdeliyoruz. Ayrıca akustik, titreşim, strain gauge ölçüm hizmetleri ile yoldan data toplama ve işleme hizmeti veriyoruz. 1997 yılından beri analiz-simülasyon hizmetlerimizle de yapısal, dinamik, ısı-akış, vd. makina mühendisliği disiplinleri içindeki alanlarda yer alabiliyoruz.

Yerlileştirme çalışmalarının artmasında, maliyet etkin süreçlerin yaşanması ihtimali artacağından, elektrikli araç sektöründe tedarik sanayinin gelişmesi büyük önem arz etmektedir. Bu konuda bazı ilerlemeler görülmekle birlikte daha fazla teşvik ve yatırım olması gerektiğini söyleyebiliriz. 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz