Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



TT Çelikyay Mali ve İdari İşler Müdürü Bülent İşaret: “Müşterilerimizin finansal gücü en az firmamız kadar önemlidir”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 16.06.2017 15:15:00
Yatırım dönemlerinde uzun vadeli kredilere yöneliyoruz. Yüzde 50 ihracat yapan ve ağırlıklı olarak EURO bölgesine satışlarımız olduğundan, uzun vadeli kredilerde TL ve Euro cinsinden uygun maliyetli kredi araştırmaları yapıyoruz. 

Şirketlerin sürekliliğini devam ettirmesinde karlılık ve maliyet analizlerinin, satışlarının teminat altına alınmasının, özellikle dış kaynaklı finansman ihtiyaçlarının doğru ve etkin seçimi günümüz rekabet ortamında daha da önem kazanmıştır.
Firma olarak; herhangi bir yatırım sürecimiz yoksa mümkün olduğunca dış kaynaklara yönelmeyip ödeme – tahsilat arasında bir denge sağlayarak, ortaklara borçlanarak ve son aşamada çok kısa vadeli kredilerle döngüyü sağlıyoruz. Kredilere yönelmeden önce alacak – borç durumu, devir hızı gibi kriterlere bakıp kredi miktarını ve süresini belirlemek çok önemlidir. Örneğin firmanın, bir ay içinde kapatabileceği bir ihtiyacını bir yıllık krediyle karşılaması hata olduğu gibi, büyük bir yatırım yapıp kısa vadede ödeyemeyeceği bir tutarı kısa vadeli borçlanması da işletmeye sıkıntı yaratacaktır. Bu sebeple borçlanılacak tutarı, işletmenin gelir-gider-alacak-borç durumuna göre belirlemek, borçlanma vadesini planlamak çok önemlidir. Yanlış planlama işletmeye kısa vadede büyük sıkıntı yaratabileceği gibi, uzun vadeli yanlış planlama ise maliyetleri artırır. Özellikle ihracatçı firmalara,  kısa vadeli ihtiyaçları birkaç ayı kapsıyorsa, Eximbank kredilerini tavsiye ediyorum. Maliyet açısından uygundur, 6 aylık ve ya 1 yıllık kullanımlar mevcuttur. 1 yıllık kullanımlarda ilk ödeme 6 ay sonra diğer ödeme sonraki 6 ayda olmak üzere 2 taksit şeklinde ödenmektedir. Fakat bu kredilerde biraz sıra beklemek gerekiyor. Bazen 2-3 ay beklediğimiz oluyor. İlk kullanım erken düşüp sonraki kullanımların geç düştüğü durumlarda yaşanıyor. Burada kredi kullanım hızı biraz daha iyileştirilebilse, ihracatçı firmalar da bu durumdan olumlu etkilenecektir diye düşünüyorum.
Yatırım dönemlerinde uzun vadeli kredilere yöneliyoruz. Yüzde 50 ihracat yapan ve ağırlıklı olarak Euro bölgesine satışlarımız olduğundan, uzun vadeli kredilerde TL ve Euro cinsinden uygun maliyetli kredi araştırmaları yapıyoruz. İhracatı olmayan firmalara uzun vadeli döviz kredileri tavsiye etmiyorum.
Zamansız, dövizlerdeki yüksek artışlara denk gelip kapanan çok örnek var. İhracatı olmayan firmalara sadece dış kaynaklı finansman ihtiyaçlarında değil, tedarikçilerine olan borçlanmalarında da mümkün olduğunca TL üzerinden borçlanmaya gayret etmelerini öneririm. Bu mümkün değilse; dövizin aşırı oynak olduğu ve işletmeye sıkıntı yaratma ihtimali olan dönemlerde bankalardan forward işlemi yaparak en azından bilinilir bir maliyete katlanmalarını öneririm. En azından ürünü satarken de bu maliyetini bilir ve satış fiyatına ekler.
Buraya kadar anlattıklarımız bizimle ilgili idi, ya müşterilerimiz. Onların durumu, finansal gücü? En az firmamız kadar önemlidir. Alacaklarımızı garanti altına almak için teminat mektubu ve ya gayrimenkul ipoteği seçeneklerine yöneliyoruz. Burada da bir takım sıkıntılar mevcut maalesef. Büyük firmalar bu işlemlere girmiyor. Teminat vermiyor, açık hesap vadeli çalışıyorsunuz. Küçük firmalarda ise limit sorunu var. Yıl içinde ki ticari döngüsü ve ya yıl içinde ki borçlandığı en yüksek nokta kadar bankada limiti olmuyor maalesef. Bu ölçek de teminat mektubu sunamadığı gibi, bu büyüklükte gayrimenkul ipoteği de sunamıyor. Bu konuda en iyi çözüm alacak sigortası fakat burada da şöyle bir handikap var. Alacağınızın tümüne sigorta yapılıyor. Bu da yüksek bir maliyet getiriyor. Örneğin yurtiçinde 2 müşterinize sigorta talep edeceksiniz, tüm yurtiçi alacağınıza sigorta talep ediliyor.
Tüm bu konuları özetlersek, işletme de nakit yönetimi kârlılıktan çok daha önemlidir. Çok kârlı çalışıp yanlış nakit yönetimi ile çok çok fazlasını kaybedebilirsiniz…

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz