Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Pimsa Otomotiv Mali İşler Müdürü Murat Akçakaya: “Etkili alacak ve tahsilat yöntemleri nakit akışını düzenleyebilir”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 19.06.2017 11:04:00

İşletmeler finansman ihtiyaçlarında, satışlarını hangi para cinsi ile yapıyorlarsa kaynaklarını tahsis ederken göz önünde bulundurarak hareket etmelidir. Bizler satışlarımızı yabancı para cinsinden yaptığımız için finansman kaynağını da bu yönde tercih ederek kur riskini minimize etme yolunu tercih ediyoruz.

Pimsa Otomotiv olarak bu alandaki ihtiyaçlarımızı, özkaynaklar yoluyla ya da finans kurumlarına borçlanma yoluyla münhasıran finanse etmeyi tercih ediyoruz. Esasında ihtiyaç duyulan finansmanın(kaynağın) hangi amaçla kullanılacağı belirleyici bir neden olarak karşımıza çıkmaktadır. Nedenine göre kısa, orta, uzun vadeli olarak değişiklik arz ediyor.
Bölgemiz, ülkemiz ve dünyadaki gelişmeler ışığında işletmelerin acil nakit ihtiyacı olduğu dönemlerde finans kurumlarının para musluklarını kısma adına faizleri yüksek tutmaları firmaları sıkıntıya düşürüyor, yüksek maliyetli kullanma yoluna gitmekten başka çare bırakılmayan işletmeler sancılı bir sarmalda tek başına mücadele etmek zorunda kalıyor. Bu anlamda finans kurumlarının desteği hissedilmiyor.
Finans kurumları gerek yaptırdığı işlemlerde gerek analizlerde, sorgulamalarında ziyadesiyle bürokratik işlemler ile mükellefleri yormaktalar. Finans kurumlarının kâr marjlarının yüksek olduğu herkesin malumudur. Münhasıran borçlanma maliyetlerinin yüksek olduğu dönemlerde işletmelerin finansman sorunları ile daha yakından ilgilenip çözümcü yaklaşılabilinir.
İşletmeler finansman ihtiyaçlarında, satışlarını hangi para cinsi ile yapıyorlarsa kaynaklarını tahsis ederken göz önünde bulundurarak hareket etmelidir. Bizler satışlarımızı yabancı para cinsinden yaptığımız için finansman kaynağını da bu yönde tercih ederek kur riskini minimize etme yolunu tercih ediyoruz. Forward, swap gibi finansal enstrümanları tercih etmiyoruz.
Nakit akış düzenliğini sağlamak, yapacağınız cirodan veya elde edeceğiniz kârlılıktan daha önemlidir. İşletme bir dönem yapmış olduğu faaliyetin kârı olmadan belirli bir süre faaliyetlerine devam edebilir ancak işletme nakit akışına sahip değil ise borç ve  sorumluluklarını yerine getiremez, itibar kaybına uğrar.
Nakit akışın düzenliğini sağlamak için her şeyden önce bunu rapor edecek düzgün veriye ihtiyaç vardır, akabinde sağlıklı analiz gerekir. Nakit akışların uzun vadeli yapılması alacağınız kararlarda önem arz eder.
Unutulmamalıdır ki, etkili alacak ve tahsilat yöntemleri ile ancak nakit akışınızın seyri düzeyli bir hal alabilir.
Son zamanlarda ödeme vadelerinin uzatılması yönünde müşterilerden gelen taleplerin olduğu bilinmektedir. Bu taleplerin sonraki dönemlere de sirayet edeceğini düşünmekteyim. Vadelerin uzaması işletmelerin nakit akışlarına olumsuz bir şekilde yansıyacaktır. Bunun en büyük nedeni alacak vadesi uzatılan firmanın bunu aynı şekilde tedarikçisine yansıtamaması yüzünden olumsuz etkileri olacaktır.
Alacak devir hızının düşük olması, işletmenin rekabet gücünün azaldığını, güçlü bir alacak tahsilatı yapamadığını, vadeli satış yapılan müşterilerde hassas davranmadığının bir göstergesidir.
Ana sanayi firmaları, Tier1-Tier2 firmalara göre daha uzun vadeli ödeme yapıyor, bunun en büyük nedeninin, Ana sanayinin elinin daha güçlü olmasını olduğunu söyleyebiliriz. Tier1 ise Tier2 firmaları korumak zorunda kalabiliyor, çünkü Tier2 firmaların kaynak bulması daha zor olabiliyor. Diğer sektörlere nazaran Türkiye’de otomotiv sanayisi ödemelerde bir miktar daha düzgün ilerliyor. Piyasada yaşanan çek ve senetlerin dönmesi, ödeme sıkıntıları gibi olumsuzluklar otomotivde, en azından ana sanayi ve tedarikçilerde yaşanmıyor. Vadesi dolduğunda diğer sektörlerde olduğu gibi vade uzatma yöntemleri tercih edilmiyor.  Bu anlamda daha düzgün çalışan bir sistem var.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz