Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Yalın Üretim, Otomasyon ve Robotlar

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 28.10.2021 09:14:00

Yakın gelecekte üretim hacimleri artmasına rağmen iş gücü ihtiyacının aynı oranda artmayacağını ve genel olarak vasıflı ve teknoloji ile iletişimde olan çalışanlar tercih edileceğini söyleyebiliriz. 

 

İlyas BAYRAKTAR
Teklas
Bölge Direktörü

 

Bir çok iş robotlara devrediliyor
Farklı ülkelerin global otomotiv sektöründe rol almaya başlamaları ve daha rekabetçi ortam oluşması ile kaliteli üretimin yanında, üretim maliyetlerinin önemi de ön plana çıkmaya başladığını görüyoruz. Artık daha kaliteli ürünü daha ucuza mal etme anlayışının hakim olduğu bir dönemdeyiz. Bu süreç, OEM ve tedarik zincirinde olan tüm şirketlerde maliyetlerin ciddi bir oranını teşkil eden personel giderlerini minimize etmeye itmektedir. Yalın üretim, otomasyon ve robotlar üretimin her kademesine girmeye başlamış durumda ve bu da insan gücü ihtiyacını azaltmaktadır. Bu tür teknolojik yatırım maliyetlerin düşmesi ve stabil üretim ile ürün kalite seviyesinin artması nedeniyle her ölçekte şirket bu tür yatırımları yapmayı tercih etmektedir. Bir çok iş artık insanlardan robotlara devredilmiş durumdadır. Yakın gelecekte üretim hacimleri artmasına rağmen iş gücü ihtiyacının aynı oranda artmayacağını ve genel olarak vasıflı ve teknoloji ile iletişimde olan çalışanlar tercih edileceğini söyleyebiliriz.   


Teknoloji yapılan işin şeklini değiştiriyor
Sektörde teknolojinin gelişmesi ile sahada çalışma ortamının da değiştiğine şahit oluyoruz. Çalışanların sağlığı ve güvenliği her şeyden önce geliyor ve bu doğrultuda çalışma ortamları da sürekli gelişmeye devam etmektedir. Çalışma ortam aydınlatması, ortam iklimlendirmesi, ergonomi, konforlu iş kıyafeti, çalışanların dinlenmesi ve koruyucu ekipmanlar gibi konular artık her iş yerinin öncelikleri arasında yer alacaktır. Bu gelişimin sadece sektör kaynaklı olmadığını, çalışanların da artık çok daha bilinçli olmaları nedeniyle kendi taleplerinden de kaynaklandığını belirtmekte fayda var.


Üretim alanlarında teknolojiden daha fazla faydalandıkça yapılan iş şeklinin değişeceğini tahmin ediyoruz. Hareketli ve kasa dayalı işlerin yerini daha çok monoton ve yüksek konsantrasyon gerektiren iş alanları alacaktır. Çalışanlarda fiziksel yorgunluk yerine zihinsel yorgunluklar artması muhtemeldir ve çalışanları sürekli motive ve iş yerinde mutlu tutmak için şirketler daha fazla yatırım ve önlem alacaklardır. Çalışma alanlarını daha konforlu ve güvenli hale getirmenin şirketlere uzun vadede pozitif yansımaları olacağını söyleyebiliriz.

 

ÇALIŞANLARIN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HERŞEYDEN ÖNCE GELİYOR
Sektörde teknolojinin gelişmesi ile sahada çalışma ortamının da değiştiğine şahit oluyoruz. Çalışanların sağlığı ve güvenliği her şeyden önce geliyor ve bu doğrultuda çalışma ortamları da sürekli gelişmeye devam etmektedir. Çalışma ortam aydınlatması, ortam iklimlendirmesi, ergonomi, konforlu iş kıyafeti, çalışanların dinlenmesi ve koruyucu ekipmanlar gibi konular artık her iş yerinin öncelikleri arasında yer alacaktır.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz