Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Yalınlaşarak Dijitalleşmek, Satış ve Satış Sonrası Yetkinlikleri Geliştirmek

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 16.07.2020 11:39:00

Salgının en belirgin etkisinin lojistik yakınlığın öne çıkması ve üretimlerin, pazarın olduğu yere geri dönmesi yönünde akımlar olacağını düşünüyoruz. Yaşanan zorluklar neticesinde Türkiye gibi lojistik anlamda konumu optimum iyi olan ülkeler avantajlı hale gelecek. Buna paralel pazara daha yakın olma stratejilerini de çalışmak gerekecek.

 

Aptullah SANER
Coşkunöz Metal Form
Genel Müdürü


 

 

İş yapma biçimleri ve alışkanlıklarımızda yapılan değişiklikler
70 yıllık köklü bir geçmişe ve özellikle otomotiv sektöründe büyük bir bilgi birikimine sahip olan Coşkunöz Holding, 7 farklı sektörde 12 şirketiyle faaliyet gösteriyor. Holding’in bağlı şirketleri arasında yer alan Coşkunöz Metal Form olarak, biz de sanayideki tecrübemizle Türkiye otomotiv ihracatının yüzde 85’ini karşılayan ilk beş büyük araç üreticisi ile tedarikçi olarak çalışıyoruz.


Otomotiv sektöründe dış yüzey ve gövde sac parçaları, yakıt depo, torpido traversi ve arka aks, motor beşiği, salıncak kolu gibi şasi grubu komplelerinin üretimini yapıyor; yılda 120 bin ton sac hammadde kullanıyoruz. Teknolojik alt yapımız ve Ar-Ge faaliyetlerimiz sonucunda otomotiv sektöründe ‘full servise supplier’ (FSS) olarak çalışıyoruz.


Pandemi döneminde seri üretimlerin yavaşlamasına ve durmasına bağlı olarak nisan ayı itibarıyla üretimlerimizi kademeli olarak durdurmak durumunda kaldık. Bu süre içerisinde Holding ve bağlı şirketlerinde yatırım planlarımızda ötelemeler yaptık. Nakit akışı en önemli konular arasında yer aldığı için piyasaların durumunu dikkate alarak yeniden planlamalar yapmaya devam ediyor, müşterilerimizle yürüttüğümüz çalışmaları buna göre revize ediyoruz. Hedefimiz yılın son çeyreğinden itibaren öngördüğümüz yatırımları gerçekleştirmek.


Coşkunöz Metal Form olarak, yeni tip koronavirüs salgını ortaya çıktığı ilk günden itibaren çalışanlarımıza yönelik gerekli önlemleri aldık. En üst düzeydeki tedbirlerimiz ve çalışmalarımız birlikte devletimize ve ülkemize destek olmak için Ar-Ge Merkezimiz ile birlikte sadece tıbbi ekipman üretimine odaklandık. Salgına karşı alınan önlemlerin ülkemizde başarılı bir şekilde yönetilmesi ve bunun sonucunda yayılımın azalmaya başlamasına bağlı olarak Mayıs ayında da Coşkunöz Metal Form fabrikamızda üretim faaliyetlerimize kademeli olarak başladık. Tüm bu zaman içerisinde personel servisleri, üretim hatları, tüm ortak kullanım alanlarında hijyen ve sosyal mesafe kapsamında çok sayıda tedbirler alındı. Güncel gelişmelerle haftalık ve aylık olarak güncellemelerimizi yapmaya devam ediyoruz. Amacımız öncelikli olarak çalışanlarımızı koruyarak işlerimize sağlıklı bir şekilde devam edebilmek.


Haziran ayı itibarıyla da devletimizin açıklamaları ve yönlendirmeleriyle normalleşme sürecine geçtik. İşe geri dönüş çalışmalarımız kapsamında şirket içi düzenli duyurularla alınan tedbirleri çalışanlarımızla paylaşıyoruz. Bu doğrultuda ortak kullanım alanlarına sağlık malzemeleri, el ve yüzey dezenfektanları salgının başladığı ilk günden itibaren yerleştirildi. Nano Gümüş Teknolojisi ile tüm çalışma alanları ve servislerimiz dezenfekte ediliyor.


Çalışmalarımıza devam edebilmek için zorunlu maske kullanımıyla birlikte sosyal mesafe kuralının yanı sıra şirket servislerinde, üretim ve ofis çalışma alanlarında, soyunma odalarında, tüm dinlenme alanlarında bir dizi düzenleme yapıldı. Tüm girişlerimizde her gün düzenli olarak çalışanlarımızın ateşi ölçülüyor.     
Bulaşma riskini en aza indirmek için asansör yerine merdivenler kullanılıyor. Yoğunluğun azaltılması adına her birim için yemek ve mola saatleri değişiklik gösteriyor. Yemekhanelerde çalışanlara bardak su, kapalı salata, kapalı çatal-bıçak gibi ambalajlı yemek malzemeleri veriliyor. Su sebilleri yerine şişe su kullanılıyor ve düzenli olarak dağıtımı yapılıyor. Molalar için uygulanan sosyal mesafe önlemleri bulunuyor. Ofislerde bilgisayar, klavye, telefon, fare gibi kişisel ya da ortak kullanılan malzemeler tanımlı olan yüzde 70’lik alkolle silinerek günlük olarak dezenfekte ediliyor.


Paylaşım ruhu, organizasyon kabiliyetimizle ilerlemiş olduk
Bu salgınla birlikte hem Türkiye hem de otomotiv sektörü olarak çözüm üretmek istediğimiz an pratik çözümler bularak çok hızlı ilerleyebildiğimizi gördük. Ne katkı sağlayabilirim konusuna odaklanıp etkin ve fayda sağlayacak işleri devreye aldık. Bu da tabi ki devletimizin teşvikleri ve yönlendirmeleri sayesinde oldu.
Otomotiv sektörüne baktığımızda ise yetkinliğimizi göstererek iletişim, paylaşım ruhu, organizasyon kabiliyetimizle ilerlemiş olduk. Ana sanayiler ve yan saniyeler olarak koordinasyonlu bir şekilde ülkenin her yerinden tıbbi ekipmana duyulan ihtiyaçları toparladık. Bunları karşılayacak tasarımları yaparak test ve onay süreçlerini sağlık birimlerimizle tamamladık. Seri üretime geçtik ve yine koordineli bir şekilde ihtiyaç sahibi hastanelere ulaştırdık.
Aynı zamanda tüm bu süre içerisinde iş ortaklarımızla medikal ürün üretimine dair geliştirdiğimiz prototipleri paylaştık. Aldığımız tüm önlemleri yayınlandığımız işe güvenli dönüş videomuz ise Youtube kanalımızda yer alıyor.


Pazara daha yakın olma stratejilerini de çalışmak gerekecek.
Pandemi nedeniyle otomotiv sektörü en hızlı etkilenen sektörlerden biri oldu. Halen neredeyse her gün ve her hafta yeni durumlarla karşılaşıyoruz. Bunu göz önünde bulundurduğumuzda da küresel çapta dönüşümlere hatta kırılmalara neden olan bir salgınla birlikte yaşıyoruz.
Bu yüzden otomotiv sektöründe ortaya çıkan çalışma modellerindeki hızlı değişime ayak uydurabilmek için yalınlaşarak dijitalleşmek, satış ve satış sonrası yetkinlikleri geliştirmek gerektiğini düşünüyoruz. Salgının en belirgin etkisinin ise lojistik yakınlığın öne çıkması ve üretimlerin, pazarın olduğu yere geri dönmesi yönünde akımlar olacağını düşünüyoruz. Yaşanan zorluklar neticesinde Türkiye gibi lojistik anlamda konumu optimum iyi olan ülkeler avantajlı hale gelecek. Buna paralel pazara daha yakın olma stratejilerini de çalışmak gerekecek.


Dijital dönüşüm kapsamında, Ar-Ge Merkezimiz, CITS (Cloud Information Technology Services) şirketimizle de akıllı üretim sistemleri, veri analitiği ve makine öğrenmesi alanlarında ortak faaliyetler yürütüyoruz.


Bu dönemde birinci hedefimiz iş hacmimizi korumak ve istihdam ettiğimiz herkesi kurum içerisinde tutmak. Önceliklerimiz ve ihtiyaçlarımız doğrultusunda işe alım süreçlerimize devam ediyoruz. Bununla birlikte pandemi sürecinde iş hacimlerine bağlı olarak ötelediğimiz pozisyonlarımız oldu. Ancak dijitalleşme, Ar-Ge, Gen-C gibi projelere yönelik alımlarımızı ertelemedik. Ertelediğimiz pozisyonlarımız ise çoğunlukla ilave kadro talepleri ve saha alımlarından oluşuyor.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz