Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



10 Yılda Ar-Ge ile Yaratılan Değer

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 24.01.2021 12:08:00

Bugün TAYSAD’ın 161 üyesi ile BSTB onaylı 1242 Ar-Ge Merkezi arasında en büyük grubu temsil etmesinin altında hiç şüphesiz 10 yıl önceki Ar-Ge Çalışma Grubu faaliyetlerinin etkisi büyüktür.

TANER MAKAS

Kanca A.Ş.

Genel Müdür Yardımcısı

 

 

Meslek hayatıma ilk başladığım 90’lı yılların sonlarında tanıştığım kişilere Ar-Ge Bölümünde çalıştığımı söylediğimde nadiren de olsa Ar-Ge’nin açılımının Araştırma Geliştirme olduğunu açıklama ihtiyacı duyduğumu hatırlarım. 

O günlerde sanayi çevresinden uzak insanların yabancı olduğu Ar-Ge kelimesini bugün bilmeyen duymayan kişi sayısı sanırım yok denecek kadar azdır. Günlük basın yayın akışında büyük olasılıkla ekonomi, iş dünyası haberlerinde mutlaka Ar-Ge ile ilgili bir şeyler duyar veya okursunuz.

Elbette bu gelişimde 2008 yılında Sanayi Bakanlığının 5746 sayılı Ar-Ge Merkezleri kanunu tetikleyici oldu. Biz de Kanca A.Ş olarak mevcut Ar-Ge Bölümümüzü yeniden yapılandırarak 2010 yılı Ağustos ayında Ar-Ge Merkezimizi açtık. Bakanlıktan onay belgesi alan firmalar arasında 70. sırayı aldık. 

Döküm, dövme, plastik, saç metal birçok farklı imalat dalında faaliyet gösteren üyelerin Ar-Ge yöneticilerini bir araya getiren ortak yeni hedeflerimiz oluşmuştu. Birlikte hareket ederek Ar-Ge faaliyetlerimizin kalitesini artırmak, kamu, üniversite, ana sanayi ve diğer tedarik sanayi firmaları ile Ar-Ge ekosistemi ve işbirliklerini geliştirmek, Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığının mevzuat geliştirme ve değişiklik çalışmalarında talep ettiği anketlere tek ses olarak cevap vermek istedik.

Kısa zaman içinde Ar-Ge Çalışma Grubuna dönen bu buluşmalarda hepimiz için faydalı etkinlikler planladık. Düzenlediğimiz teknoloji günlerinde hem yurt içi hem yurtdışından alanında uzman konuşmacıları ağırladık. Ana sanayi firmalarımızın Ar-Ge merkezlerine toplu geziler düzenledik. Ana sanayi Ar-Ge yöneticileri ile ortak yol haritalarını tartıştık. Üniversitelerin, kamu araştırma kurumlarının tesislerini ziyaret ettik ortak sunumlar düzenledik.  Çalıştay ve toplantılar ile şekil verdiğimiz raporlarımızla BSTB Ar-Ge Merkezleri mevzuatında önemli değişikliklerde etkimiz oldu.

Tüm bu etkinlikler sırasında Ar-Ge Merkezi olmayan üyeleri de özellikle davet edip, hatta katılımlarını kendi aramızda paylaştığımız isim listelerini tek tek arayarak artırmaya çabaladık. Zira onları da Ar-Ge merkezi kurmaya özendirmek, hatta paylaştığımız bilgi ve deneyimlerimiz ile belgelendirme hızlandırmayı da hedefledik. 

Bugün TAYSAD’ın 161 üyesi ile BSTB onaylı 1242 Ar-Ge Merkezi arasında en büyük grubu temsil etmesinin altında hiç şüphesiz 10 yıl önceki Ar-Ge Çalışma Grubu faaliyetlerinin etkisi büyüktür.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz