Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Eatron, Araçlar İçin Güvenli Yapay Zeka Yazılımları Geliştiriyor

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 17.03.2021 14:04:00

Araç üreticilerine ve otomotiv tedarik sanayine güvenli yapay zeka tabanlı akıllı yazılım çözümlerini lisanslayan girişim, dünyada akıllı otomotiv yazılımları konusunda önde gelen şirketlerden olmayı hedefliyor.

 

Dr. Umut GENÇ
Eatron
Yönetici Direktörü

 

Eatron bataryalar ve otonom sürüş teknolojileri için akıllı yazılımlar (içerisinde ileri kontrol ve yapay zeka yöntemlerinin kullanıldığı) geliştirmekte ve bu yazılım çözümlerini otomotiv seri üretim araç projelerine lisanslamaktadır. Batarya alanında akıllı ve bağlantılı batarya yönetim yazılımı (BMS) geliştirmekteyiz. Özellikle bulut üzerinden bataryaların performanslarını ve ömürlerini uzatacak “analytics” ve “predictive maintenance” uygulamaları sağlayabiliyoruz. Otonom sürüş için ise ADAS yazılım çözümlerimiz bulunmakta.  Seri üretim araçlar için L1/L2 ve L2+ yazılım fonksiyonlarını (mesela “Traffic Jam Assist”) isterlere ve güvenlik standartlarına uygun şekilde sağlayabiliyoruz. Orta vadede hedefimiz ise bu uygulamaların bir araya gelmesi ile araç platformlarında koşan kapsayıcı akıllı yazılım mimarisini sağlamak


Girişim ekosistemi
Girişim sermayesinin arkasında kurumsal ve stratejik yapıların olmasını doğru buluyorum ama burada doğru kültürü kurup özellikle risk iştahı yüksek hızlı hareket edebilen yöneticiler ile çalışmak gerekiyor. Girişim ekosistemini hayata geçirip büyütmek uzun soluklu bir yolculuk. Bu sebeple uzun vadeli ve istikrarlı girişim sermayesinin oluşturulması kritik.

 

Türkiye’nin otonom araç sektöründeki yeri
“Bizim sanayide yönümüz yazılım ve elektroniğe doğru. Burada iyi olduğumuz alanlar var. Savunma sanayi gibi… Milli e-otonom aracımız da bence dinamo etkisi yaratır. TOGG bizim gibi start-up’lara demo yaptırıyor, iddialı bir duruşu ve bütçesi var. Gidip CEO’suyla bile görüşebiliyoruz. Yerli araç ekosistemimiz kesinlikle iyi. Bu ortamı biz start-upların iyi kullanması lazım. TOGG ile beraber sisteme hızlıca girmemiz lazım ki, onlar koşarken biz de yanlarında koşup bu ortamdan faydalanalım. Yurtdışında inanılmaz yetenekli çocuklarımız var; o yüzden ben geleceğe olumlu bakıyorum. Gençlere imkân vermeliyiz, ufak tefek burslar sağlamalıyız. Bu çocukların yurtdışında kalma derdi yok ülkede iyi bir fırsat olsa değerlendirirler. Yetişmiş insan sorunumuz yok, sermaye sorunumuz var.”

 

Yatırım almak çok değişkenli karmaşık bir denklem

Öncelikle ne kadar yatırımı hangi değerlemeden almalı sorusuna cevap vermek gerekiyor. Gelen yatırımın ilk planlanandan yüksek olması iyi olabilir çünkü genelde beklentinin üzerinden masraflar çıkacaktır.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz