Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



İnovatif Projelerin Gelişimini Destekliyoruz

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 17.03.2021 13:57:00

Girişimcilere omuz verebilmek içinse OİB olarak İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi ile yaptığımız iş birliğimizle eşsiz destekler sunuyoruz. Ve sürecin her aşamasında gerek potansiyel müşteri olarak gerek sanayici gözlüğüyle geri bildirim vererek, gerekse yatırımcı olarak yanlarında yer alıyoruz.

 

Ömer BURHANOĞLU
Fark Holding Yönetim
Kurulu Üyesi ve CEO
OİB Yönetim Kurulu Üyesi

 

Yüzlerce parlak zihinli girişimcimiz proje üretiyor
Otomotiv İhracatçıları Birliği olarak 9 yıldır Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nı düzenliyor; otomotiv sektörüne yönelik inovatif projesi olan girişimlerin ürünlerini geliştirmelerine, ticarileşme yolunda çalışmaya başlamalarına, sanayimiz ile buluşmalarına ve nihayetinde ihracatını da yapabilir noktaya gelmelerine yardımcı oluyoruz. Bu sayede aslında otomotiv alanında yüzlerce parlak zihinli girişimcimiz proje üretiyor, geliştiriyor ve projelerini sanayimize sunmuş oluyor.
Hedefimiz inovatif projelerin gelişimi; öyleyse girişimcilerimizin elini hiç bırakmayalım istedik. Bir iş fikrinin hayata geçmesi sürecinde girişimcilerimizin, şirket kurma, müşteri bulma, ilişkiyi sürdürme, strateji, pazarlama, satış, network, mentorluk, prototipleme gibi birçok alanda ihtiyaçları oluyor. Zaten sanayicimiz de bu alanlarda ayağı yere basan girişimleri tercih ediyor.


Yatırım yapacağımız şirketlerin büyüyen bir pazarda kritik bir rol üstlenmesini bekliyoruz
Değerlendirme sürecinde dikkat ettiğimiz kriterlerden bahsetmek isterim: Öncelikle, girişimin çözdüğü problemin sektör açısından öneminin yüksek olmasını istiyoruz. Bazı girişimler teknolojik olarak çok yetkin olsalar da çözümlerinin pazarda uygulanabilirliği kısıtlı seviyede olabiliyor. Dolayısıyla yatırım yapacağımız şirketlerin büyüyen bir pazarda kritik bir rol üstlenmesini bekliyoruz. Başka bir deyişle, girişimin geliştirdiği çözümü, ölçeklenebilir bir stratejiyle pazara sunabiliyor olması gerekiyor.


Değerlendirdiğimiz girişim, bu pazarın kazanan oyuncusu olabilir mi?
Bu noktada girişimin çözümünün rakiplerinden üstün olduğundan emin olmamız gerekiyor. Girişimin sahip olduğu yetkinliğin kolay bir şekilde taklit edilebilir olmaması, oldukça önemli. Bunu anlayabilmek için kendi uzmanlarımız ve danışmanlarımızın analizlerine ek olarak girişimin mevcut ve potansiyel müşterileriyle kapsamlı görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Şirketin çözümünün korunabilir olması da oldukça önemli. Dolayısıyla girişimin sahip olduğu patent ve diğer fikri mülkiyet haklarının analizini kapsamlı bir şekilde gerçekleştiriyoruz.


Özgün ve ölçeklenebilir bir ürünü olan girişimin, aynı zamanda karlı olacağı da düşünülebilir. Ancak bu her zaman gerçekleşmek zorunda olan bir durum değil. Dolayısıyla girişimin finansal planlarını detaylı bir şekilde analiz ederek, girişimin pozitif ve tahmin edilebilir bir ölçek ekonomisine sahip olduğundan emin olmak istiyoruz.


Son olarak, girişimin başarısının, büyük ölçüde onu yöneten girişimcilerin emeğine ve vizyonuna bağlı olduğunun farkındayız. Dolayısıyla, girişimcinin geçmiş deneyimleri ve yetkinliklerinin, girişimin sahip olması gereken teknoloji yetkinliğiyle ilişkilendirilebilir olduğundan emin olmak istiyoruz. Yatırım yaptığımız girişimle uzun yıllar sürecek bir ortaklık ilişkisine dahil oluyoruz. Gözlemlediğimiz olumlu kimya uyumunun, yatırım kararımız konusunda son derece belirleyici olduğuna inanıyoruz.

 

50 yıldaki gelişmeler,
son 5 yılda katlanmış durumda

Yeni nesil her şeye hızla ve aynı anda ulaşılabiliyor, bir konuda küresel olarak rekabete girebiliyor. Bu durum tehditlerle birlikte, fırsatları da beraberinde getiriyor.

Bizlerin, sadece bize öğretileni yapabilme şansı vardı ama şimdiki nesil, ne öğrenmek istiyorsa, ona ulaşabiliyor. O açıdan çok şanslılar.

Bizler yaptığımızı önce kendi ülkemizde sonra da dünyada satabiliyorduk ancak şimdiki neslin, yaptığı her şeyi ilk olarak dünyaya sunma şansı var.

Bizler küçük olsun benim olsun, tek başımıza yapalım mantığı ile ilerliyorduk. Artık bütün işler kolaboratif, birbiriyle bağlantılı, çok sayıda farklı disiplini bir araya getirebilen bir mantıkla yapılmakta.

Böylece artık sermayenizin de olması gerekmiyor, çünkü para aklı arıyor. Siz iyi bir girişim, iyi bir çözüm dünyaya sunduğunuz anda onun finansmanı kendiliğinden geliyor.

 

 

TEKNOLOJİNİN GELİŞİMİNDE GİRİŞİMLERİN ROLÜ
Teknoloji konusundaki yenilikler ise önemli ölçüde sektöre yeni adım atan girişim şirketleri tarafından sağlanıyor. Dolayısıyla bu şirketleri özenli bir şekilde değerlendirerek aralarından en iyilerini seçmek önem arz ediyor.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz