Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



“Kalite Maliyetleri Göz Önüne Alınmalı”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 17.01.2019 16:06:00

Günümüzde endüstri 4.0’ı üst seviye olarak konuşuyoruz. Birkaç yıl sonra 5.0-6.0 hızla duyacağız. Bu yatırımı yapan işletmeler öncelikle kaliteleri yükseltip birim maliyetlerini düşürecektir. Böylece yatırımın geri dönüşü de ön görülenden daha hızlı olacaktır.

 

Fırat Kadirhan

Plascam
İşletme Bakım Bölüm Yöneticisi

 

Otomotiv sektörünün etkileneceği en büyük konu üretim yöntemleri ve işçilik maliyetleri. Özellikle bu sektörde ana sanayiye doğru hizmet ve kaliteli ürün sunabilmek için üretim yöntemlerinde gelişen teknolojiye ayak uydurmak gerekiyor. İşletmelerin kendilerine inavasyon katmaları artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Aksi halde eski yöntemler ile kalite ve işçilik maliyetlerini artırdığı için uzun vade de işletmelerde ayakta durmakta zorlanacaktır. Diğer bir yandan da yanlış, yetersiz işçilik ve yanlış hammadde (metal/plastik ve türevleri)den dolayı oluşacak kalite maliyetleri günümüzde işletmeleri maddi yönden ciddi yoracak hale gelmiştir. Bu problemleri de göz önünde bulundurur isek teknolojiye ayak uydurmak kaçınılmaz olacaktır. İşletmeler otomasyona, robotik otomasyona, akıllı kontrol sistemlerine geçmek zorunda kalacaktır. Tabii bu ilerlemenin hiçbir zaman sonu olmayacak. Endüstri 4.0 yatırımını yapan işletmeler öncelikle kaliteleri yükseltip birim maliyetlerini düşürecektir. Böylece yatırımın geri dönüşü de ön görülenden daha hızlı olacaktır.
İşletmelerde kullanılan teçhizatların kurulum, eğitim, teknik servis ya da danışmanlık gibi hizmetleri tek elden hizmet almak yerine alternatif oluşturarak hızlı ve çözüme yönelik iş birlikleri oluşturulmalıdır. Bu sayede ihtiyaç sahipleri vakit kaybetmeden, zarar etmeden ve gereksiz diyaloglara girmeden hizmet alabileceklerdir. Bunun yanında öncü firmalar ise ürünlerinin fazla kullanıldığı işletmelere entegratörlük alt yapısı oluşturmalı bu ihtiyaçları kendi bünyelerinde çözme katma değerini sağlamalarıdır. Böyle bir destek ile hem işletmeci hızlı çözüm üretecek, ana hizmet veren firmalarında yetişemedikleri yoğunluğu azalacak, refah ortamında iki tarafta verimli çalışacaktır.
Eşdeğer parça kullanımı
Tam kelime anlamına bakılırsa sorun yok çünkü eşdeğer. Fakat işimize gelen taraflarını ele alıp değerlendirdiğimiz için böyle bir yorum sonrası kullanılacak parçalarda mutlaka problem yaşanacak ve yanılacağız. Eğer ürün kalitesinde, ömründe, renginde gibi bütün parametreler ele alındığında bir değişiklik yaratmıyorsa eşdeğer parça kullanımında sakınca görmüyor, aksi halde işletmelerimizi zamandan, maliyetten ve tedarikten kâr da kaçınılmaz olacaktır.
Sektörün finansman sorunu; otomobil satışları; sektörde parça maliyetleri ve montaj işçilikleri, ile doğrudan alakalı bir durum. Doğru tedarikçiler ile kontak kurup ürün temini gerçekleştirir isek ve bunu otomotivi oluşturan parçaları üreten tüm firmalar aynı özveride çalışır ise ana sanayide otomobil maliyetleri düşecektir. Bu sayede piyasa hareketlenecek satışlar artacak sirkülasyon başlayacaktır.

 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz