Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Bodycote Güney Doğu Avrupa Başkan Yardımcısı Barış Telseren: “Sektörün gelişimi yeni yatırımlar için uygun zemini sağlamakta”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 5.04.2018 10:38:00

Bodycote’un Türkiye’ye yatırımının en büyük sebebi, Avrupa’daki otomotiv imalatçılarının 2000 yılından itibaren Türkiye’ye yaptıkları yatırımlar ve yerli imalatçıların Avrupa otomotiv sektörüne olan ihracatlarındaki artış sonucu oluşan kaliteli ve yüksek teknoloji gerektiren ısıl işlem ihtiyacıdır.

23 ülkede 180 tesisi ile küresel ölçekte dünyanın en büyük “ısıl işlem” hizmet tedarikçisi olan Bodycote, Türkiye’nin lider ısıl işlem firması olan Istaş ile 2006 yılında ortaklık kurarak, Türkiye’de hızlı bir yatırım sürecine girdi. Günümüzde yüzde 80 Bodycote, yüzde 20 Istaş ortaklığı ile devam eden işbirliği; İzmir, Bursa ve Gebze’de bulunan fabrikalarımızda yapılan teknoloji yenileme, kapasite arttırma, insan kaynağı ve sistem yatırımları ile büyüyerek devam ediyor. Türkiye’deki toplam istihdam sayısı 105 kişi olup, son 5 yıl içindeki teknoloji yatırımları 10 milyon Euro’ya ulaştı.  
Bodycote’un Türkiye’ye yatırımının en büyük sebebi, Avrupa’daki otomotiv imalatçılarının 2000 yılından itibaren Türkiye’ye yaptıkları yatırımlar ve yerli imalatçıların Avrupa otomotiv sektörüne olan ihracatlarındaki artış sonucu oluşan kaliteli ve yüksek teknoloji gerektiren ısıl işlem ihtiyacıdır. Bu çerçevede, Türkiye’de gerek OEM araç üreticilerinin ve gerekse tedarik sanayicilerinin sürekli yatırımları ve büyümesi, Bodycote’un yatırımlarının artarak devam etmesini sağlamıştır.  
Türkiye ekonomisi son yıllarda büyüme trendi içinde olup, en büyük katkı otomotiv sektöründen gelmektedir. Toplam ihracatın yüzde 20’sinin otomotivden geldiğini ve üretimde son 5 yılda 1 milyon adetten 1,7 milyon adede ulaşan performansı ile yeni yatırımlar için uygun zemini sağlamaktadır. Çeşitli sektörel teşvikler (vergisel, bölgesel vb.),  bilhassa enerji tüketimine yönelik yapılacak cazip uygulamalar yeni yatırımları kolaylaştıracaktır. Öte yandan, yıllık bazda gerçekleşen yüksek enflasyon, döviz kurlarındaki değişimler, işçilik ücretlerindeki artışlar ve enerji fiyatları operasyonel maliyetlere olumsuz etki etmekte, Avrupa otomotiv sanayinden pay kapmaya çalışan diğer Doğu Avrupa ülkeleriyle rekabet edebilme gücümüzü ciddi oranda düşürmektedir.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz