Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



FST Genel Müdürü Erdi Ceyhan: “İşçilik maliyetlerindeki rekabetçi avantajlar yatırım nedenimiz oldu”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 5.04.2018 12:36:00

Türkiye’ye yatırım nedeni işçilik maliyetlerindeki rekabetçilik avantajı ve Freudenberg’in diğer grup şirketleri Vibracoustic, Klüber ve Eagle Burgmann’ın başarılı faaliyetleridir. Yatırım aşamasında inşaat sürecinin hızı ve kalitesi grubumuzu oldukça memnun etmiştir.

Freudenberg Sealing Technologies’in ülkemize yatırımı, 2003 yılında ilk olarak ortaklık hisse  yatırımı, daha sonra 2014 yılında ihracata dönük üretim yatırımı şeklinde olarak gerçekleşti. 2015 yılında yurtdışından öz sermaye transferi ile arsa ve bina yatırımı yapıldı. 2016 yılı Haziran ayında Bursa Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi açılışı yapılan üretim tesisimizin bina ve arsa yatırımı 10 Milyon Euro olarak gerçekleşti. Ülkemize, toplam 12 bin 800 metrekare arsa üzerinde 10 bin metrekare kapalı alan ile çevreye duyarlı modern bir tesis kazandırıldı. İş güvenliği önlemleri, Bursa’da ilk ve tek üretim alanının tamamının klimatize ortama sahip olduğu tesisimizde, 400 çalışan ile istihdam sağlanıyor. FST’nin Avrupa’daki müşterilerinin ihtiyaç duyduğu, rulman kapağı, kombi ve dönel mil keçeleri ve enkoder halka üretimi yeni tesiste üretiliyor.
Türkiye’ye yatırım nedeni işçilik maliyetlerindeki rekabetçilik avantajı ve Freudenberg’in diğer grup şirketleri Vibracoustic, Klüber ve Eagle Burgmann’ın başarılı faaliyetleridir. Yatırım aşamasında inşaat sürecinin hızı ve kalitesi grubumuzu oldukça memnun etmiştir. Ayrıca vergi teşvikleri, yatırım finansmanın sağlanması aşamasında avantaj sağlamıştır. Yatırım aşamasında en fazla sıkıntı yaşadığımız husus, arsa seçimi ve arsa maliyetlerinin yüksekliği idi. Bursa organize bölgesinde yeterli arsa olmaması ve çok yüksek fiyatlardan dolayı mevcut tesisimizin 20 kilometre uzağında Hasanağa Organize Bölgesi tercih edildi. Mevcut sanayi bölgemizde en büyük sıkıntımız yol, itfaiye gibi altyapısal eksiklikler.
Yatırımın yapıldığı dönemde, yatırım kararının alındığı dönemden sonra maalesef dış politik ilişkilerde olumsuz gelişmeler yaşanmıştır. Bu olumsuz gelişmelere rağmen grubumuz, Türkiye ve Türkiye’nin jeopolitik pozisyonu ve iç dinamiklerine güvenmektedir.
Türkiye’de genel anlamda işsizlik problemi olmamasına karşın, özellikle Bursa’da yetkin eleman bulmamız çok kolay olmamıştır. Özellikle teknik eleman yetiştirilmesi konusunda eğitim sisteminde, özel çalışmalar yapılması ihtiyacı bulunmaktadır. İnsan kaynağı, ülkelerin gelişimi sürecinde en önemli kaynaktır. Geleceğin ekonomisinde yer alabilecek nitelik, donanım ve ehliyette, gelecekteki trendleri takip eden ve yenilikçiliğe önem veren nesiller yetiştirme zorunluluğumuz bulunmaktadır.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz