Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Birinci Otomotiv Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yakup Birinci: “Gelişen pazarlarda yer almayı stratejik olarak önemli görüyoruz”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 6.02.2018 10:13:00

Balkanlardaki planımız yeni fabrika yatırımı yönünde olmasına rağmen, Almanya’da 100 yıla yakındır faaliyette olan bir firmayı satın alarak ilerlemeyi düşünüyoruz. Bizim şu an için odaklandığımız firmalar 30’dan az çalışanı olan, yıllık 5 Milyon Euro’dan az ciro yapan üreticiler.

Ürettiği ürünlerin yaklaşık yüzde 60’ını ihraç eden bir firma olarak, yurt dışı yatırımları daima gündemimizdeydi. İlk başlarda Balkanlara odaklanmış olsak da, şu an için Avrupa dövme parça üretiminin yüzde 50’lik payını elinde tutan Alman firmalarla görüşmeler yürütmekteyiz. Bu kararımızın temel sebeplerinden biri, pazarın daha az belirsizlik içermesi; bir diğeri ise müşterilerimize olan yakınlığıdır.  
Her ne kadar Almanya’daki saatlik işçilik maliyetleri çok yüksek olsa da, bir gerçek var ki, verimliliği hesaba kattığınız zaman, yani Almanya’daki çalışanların başka ülkelerdeki çalışanlarla haftalık üretimini kıyasladığınızda, maliyet farkı hızlıca kapanıyor. Diğer bir gerçek de, özellikle Balkanlardaki refah düzeyi arttıkça 5-10 yıllık bir dönemde, verimlilik aynı düzeyde artamazsa bu durum maliyetlere olumsuz yansıyabilecektir.
Yine Balkanlardaki planımız yeni fabrika yatırımı yönünde olmasına rağmen, Almanya’da 100 yıla yakındır faaliyette olan bir firmayı satın alarak ilerlemeyi düşünüyoruz. Bizim şu an için odaklandığımız firmalar 30’dan az çalışanı olan, yıllık 5 Milyon Euro’dan az ciro yapan üreticiler. Bu bağlamda Kuzey Ren Westfalya’da bir firma ile görüşmelerde oldukça ilerledik. Bu bölgenin yabancı yatırımcılara sunduğu teşvikleri de değerlendirmekteyiz. Gerçekleştirmeyi planladığımız bu yatırımla, hem Almanya’da da mühendislik hizmeti vermeye başlayacağız, hem de son dönemde müşterilerimizden gelen depo talebini karşılayabileceğiz. Şu an için 5 yıl içerisinde neredeyse ciroyu ikiye katlayabilecek bir proje mevcut. Almanya’daki varlığımızın, Türkiye’deki fabrikamıza da yeni fırsatlar yaratacağı şüphesiz.
Bu yatırımı gerçekleştirdikten sonra, ilerleyen dönemde, Hindistan ve Amerika’da satın alma veya birleşmelerle, bu pazarlardaki varlığımızı arttırmayı stratejik olarak önemli görüyoruz.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz