Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Farplas CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Burhanoğlu: “Stratejik oyuncu olmak istiyorsanız küresel adımlar atmak zorundasınız”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 6.02.2018 10:17:00

Küresel boyuta ulaşmadıkça, tedarik sanayi olarak platform projelerine talip olmak mümkün olmuyor. Rakibiniz tüm platforma fiyat verirken siz sadece lokal fiyat verdiğinizde, rekabet şansı azalıyor ve küresel oyuncu tercih sebebi oluyor.

Biz Farplas olarak öncelikle tasarım tarafında küreselleşmeyi tercih ettik. Kore, Seul’de bir proje ofisi kurduk, şimdi büyütüyoruz. Paris’te proje dönemlerinde var olan ofisi,  tam zamanlı hale getiriyoruz. İngiltere, Dunton’da residence engineering olarak faaliyetimiz sürüyor. Şimdi ise planımız 3 ayrı coğrafyada  Asya, Kuzey Afrika ve Orta Avrupa’da üretim tesisleri kurmak. Sırasıyla Tayland, İran, Fas ve Slovenya hedef ülkelerimiz. Buradaki yatırımlar greenfield, JV ya da satın alma şeklinde iş planı ve fizibiliteye uygun olacak şekilde planlanacaktır.
Küresel boyuta ulaşmadıkça, tedarik sanayi olarak platform işlerine talip olmak mümkün olmuyor. Rakibiniz tüm platforma fiyat verirken siz sadece lokal fiyat verdiğinizde, rekabet şansı azalıyor ve küresel oyuncu tercih sebebi oluyor. Müşteri her ülkede ayrı bir tedarikçiyle uğraşmak istemiyor, tek kaynakla işini bitirmek istiyor. Üretim öncesi konsept çalışmasını ve tasarımı vereceği tedarikçiyi mutlaka yanında merkezde istiyor. Eğer stratejik oyuncu olmak, dev rakiplerinizle aynı ringde çarpışmak istiyorsanız, küresel adımları atmak zorundasınız. Ayrıca bulunduğunuz ülkenin belirli bir üretim kapasitesi var, eğer lokal firma iseniz sizin de büyüme limitinizi belirleyen kendi ülkenizdeki limitler oluyor. Bunu aşabilmek için küresel adım atmak yeni fırsatlara potansiyel hazırlamak şart. Bir de en önemlisi ana sanayi, ona küresel olarak hizmet edemeyecek firmaya fazla yatırım yapmak istemiyor.
Farplas’ın temel yapı taşlarından biri sürekli yenilik ve yeni alanlara yatırım yapmaktır. İnovasyon çalışmalarımızı yapılandırırken, özünde olan bu kültür ve değerlerden hareket ettik. Bu açıdan baktığımızda, geçmişten itibaren sıralayabileceğimiz birçok yenilik örneği ve organizasyonel gelişimi sağlayan itici güçleri görmek mümkün. Bu yenilikçi kapasite ile aldığımız iş sonuçlarında, ciromuz son 5 yılda 2,5 kat büyümüş ve İSO 500 sıralamasında istikrarlı bir artış ile 490. sıradan 216. sıraya yükselmiştir. Sektör büyüme ortalamasının neredeyse iki katı bir büyüme ivmesi yakalanmıştır. 8 ülkede 14 ayrı merkez ile tasarım faaliyeti yürüten şirketimizin Ar-Ge harcamalarının ciroya oranı yüzde 3 civarındadır.
Stratejilerimizi öncelikle “yenilik ile büyüme” üzerine kurguladık.  Bu nedenle, inovasyon stratejilerimiz aynı zamanda şirketimizin temel iş stratejileri ile birebir örtüşmektedir. Bu stratejilerimiz, düzenli olarak gözden geçirilmekte, tüm yönetim kademelerinin katılımı ile yıllık hedeflere indirgenmekte, projelerimiz ile de hayata geçirilmektedir.
Öncelikli inovasyon çalışma alanlarımız: Operasyonel mükemmeliyet sağlama amaçlı dijital üretim dönüşümünü gerçekleştirmek, Ürünlerde katma değerli ürünleri geliştirmek ve üretmek, Değişen otomotiv sektöründe, dijitalleşmenin getirdiği bağlantılı araçlar ve yeni iş modelleri üzerine yatırımlar yapmak olarak sıralanabilir.
İlk olarak, yaygın terminolojisi ile Endüstri 4.0 üzerinde çalışmaktayız.  Bilgi İşlem ekibimize bu alanda yeni yetenekleri katarak ve somut projeler ile üretimde dijitalleşmeyi sağlama yolunda ilerliyoruz.
Katma değerli ürünler, bizim alanımızda, hem birçok operasyonu içeren üretimleri, hem de OEM ve nihai müşteriyi memnun edecek ağırlık hafifletme gibi çalışmaları içermektedir.
Son olarak, bağlantılı araç teknolojilerine yatırım yapmakta olan FPlus Ventures adını verdiğimiz, bir “corporate venture” yapılanması oluşturduk. Bu şirketimiz aynı zamanda, bu alanda çalışmalarını yürüten bir iç girişim kolumuza da destek vermektedir.
Bu programlar kapsamında birçok farklı paydaş ile işbirlikleri yürütmekteyiz: Malzeme ve ekipman tedarikçileri, yurt içi ve dışındaki üniversiteler ile enstitüler, kümelenme çalışmaları, ana sanayi firmaları; bizim inovasyon ekosistemimiz içinde anahtar rol alan grupları oluşturmaktadır.  İletişimi sağlamak için; hem kişisel ilişkileri etkin tutmayı, hem de fuar, Ar-Ge merkezleri zirvesi gibi oluşumlarda yer almayı tercih ediyoruz.  
İnovasyon yolculuğunda bir diğer dönüm noktamız, kurumsal inovasyon sisteminin kurulması amacıyla daha sonra TİM’in liderliğinde İnosuit olarak sunulan modelin, Sabancı Üniversitesi’nden uzmanlar ile şirket içinde uygulanmaya geçirilmesi oldu.
Bu sistemin bir parçası olarak, organizasyonumuzda da bir İnovasyon Direktörlüğü kurduk.  Bu direktörlük, hem şirket dışından işbirliği fırsatlarının değerlendirmesinde, hem şirket içi fikirlerin yönetiminde, hem de inovasyon projelerinin yönetiminde görev üstlenmiş durumda.
İnovalig ile ülkemizde yenilik alanındaki çalışmalarda şirketlerimizin bilincinin arttığına tanık olmaktayız. Uygulanan modelin tüm boyutları içermesi nedeniyle sadece yapılan projeler değil, bundan sonraki sürdürülebilir yenilik kapasitesinin geliştirilmesine de etkisi çoktur.  Bizim gibi, uzun yıllardır yenilik ile büyümeyi kendine hedef seçmiş bir şirket için de eksiklerini tamamlama amaçlı destek olmuştur.  
Inovalig – İnovasyon Liderleri Yarış- ması’nda “İnovasyon Stratejisi” dalında bizi birinciliğe layık gören TİM’e ve ödülü takdim eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a gönülden teşekkür ediyoruz.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz