Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Kaçınılmaz Olanı Yönetebilmek

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 30.11.2020 09:35:00

Bir atasözü var: "Ağaç dikmek için en iyi zaman 20 yıl önce. Bir sonraki için ise en iyi zaman şu an." KOBİ'ler ve otomotiv sektörü için şu anda kısa, orta ve uzun vadeli dayanıklılık için tohum ekme zamanıdır.

 

SEVGİ ÖZÇELİK

TAYSAD Genel Sekreter Vekili

 

Yaşadığımız günler bize, "beklenmeyeni bekle" tavsiyesini verdi. Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, kolayca tahmin edemediğimiz birçok gelişme yaşandı. Geriye dönüp bakıldığında bu olaylar kaçınılmaz gibi görünüyordu.
Bu olaylar arasında bir bağlantı olmasa da ortak noktası, işletmelerin müşterilerine beklenen düzeyde hizmet ve ürün sağlama becerisinin, değişen derecelerde bozulması oldu.
İşletmelerin operasyonel esnekliği ve dayanıklılığı aslında bu gelişmelere bir cevap niteliğinde. Operasyonel direncin altında yatan varsayım, olayların gerçekleşeceği ve kaçınılmaz olan gerçekleştiğinde müdahalenin planlanması ve yönetilmesi gerektiğidir.
Operasyonel dayanıklılık, bir kuruluşun bu tür olayları önceden tahmin edip önleyerek ve bunlara uyum sağlayarak, olumsuz operasyonel olaylar karşısında, iş hizmetleri sağlamaya devam etme yeteneğidir. Konunun uzmanları bu durumu  "eğin ama kırmayın" olarak açıklıyor. Operasyonel dayanıklılığın, tek seferlik bir uygulama olarak görülmemesini tavsiye ediyorlar.
Şirketler riski anlamaktan öte, değişen koşullara hızla uyum sağlama yeteneklerini güçlendiren yapılar ve süreçler kurgulamalıdır. Bu, sağlam bilgi teknolojileri altyapısına ve felaketlerden korunma planlarına sahip olmanın ötesine geçerek, insanlar ve süreçler etrafında esneklik oluşturmayı da içerir.  Esnek ve uyarlanabilir yapılar ve süreçler, kuruluşun riski gerçek zamanlı olarak yönetmesini sağladıkları için dirençli bir organizasyon oluşturmanın önemli bir parçasıdır.
Günümüzde belirsizlikle başa çıkmak, herhangi bir işte başarı için kritik öneme sahiptir. Her zamankinden daha büyük iç ve dış kesinti tehditleriyle birlikte, operasyonel direnci geliştirmek, işletmenizin öngörülemeyen zamanlarda yönetebilme ve hatta başarılı olmaya devam etmesini sağlayacaktır.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim...
Sevgi ve saygılarımla....

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz