Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



MMK Metalurji Genel Müdürü Denis Kvasov: “Türkiye, Avrupa’da ekonomisi en çok büyüyen ülke oldu”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 5.04.2018 12:31:00

MMK Grubu, Türkiye iç piyasasındaki yassı sac talebini, ülkenin eşsiz jeopolitik konumunu ve dinamik gelişen genç nüfusunu dikkate alarak yatırım yapma kararı almıştır.

Sıfırdan yapılan en büyük özel sektör yatırımı
MMK Metalurji, uzun süredir Türkiye’ye yassı mamul tedarik eden MMK’nın grup şirketidir. 1932 yılında kurulmuş olan MMK, Rusya’nın lider, dünyanın sayılı demir çelik üreticilerinden biridir.
MMK Metalurji Türkiye’de sıfırdan yapılmış en büyük özel sektör yatırımıdır. Yaklaşık 2.3 milyar dolar harcanarak kurulmuş yatırımımızın 2007 yılında temeli atılmış, 2011 yılında tüm üretim hatları tam faaliyete geçmiştir. Hatay Dörtyol’daki üretim tesislerimizde 2 milyon 500 bin ton sıvı çelik kapasitesine sahip Elektrikli Ark Ocağı mevcuttur. Thin Slab Casting teknolojisi Türkiye’de ilk defa MMK Metalurji’de kullanılmıştır. Böylelikle enerji tasarrufu sağlayan hızlı üretimi gerçekleştirmiş oluyoruz. Bunun yanında Dörtyol tesisimizde  1 milyon 200 bin ton kapasiteli Asitleme Hattı, 750 bin ton kapasiteli Soğuk Haddeleme Hattı bulunmaktadır. Hem Dörtyol hem Dilovası tesislerimizde toplam 900 bin ton kapasiteli Galvanizleme hattı, 400 bin ton kapasiteli Boyama hattı, 680 bin ton kapasiteli Çelik servis merkezlerimiz bulunmaktadır. Aynı zamanda Dörtyol’daki üretim tesisimizde 10 milyon ton kapasiteli, son teknoloji ekipman ile donatılmış, hem kendi ihtiyacını karşılayan hem de üçüncü şahıslara hizmet veren limanımız bulunmaktadır.
Yapı sektörü çelik üretiminde öncü olan firmamız Amerika ve Avrupa ihracatları için yüksek mukavemetli yapı çeliklerini de kapsama almıştır. Bununla birlikte Türkiye’nin en büyük beyaz eşya üreticileri için üretim gerçekleştiriyoruz. Şimdi ise stratejik hedef olarak otomotiv sanayi üretimi seçilmiş olup uluslararası  akredite olan kuruluştan TS ISO 16949 belgesi  alınmıştır. Bu doğrultuda sektörün gereği galvaniz kaplanmış derin çekme, extra derin çekme, HSLA yüksek dayanımlı düşük alaşımlı  çelik kaliteleri ve diğer kalitelerin üretimi için çalışmalar başlatılmıştır.
Proses ve ürün üzerindeki basamaklandırılmış akredite laboratuvarlarımız tarafından süreçlerin uçtan uca izlenebilmesini sağlayan kalite kontrol süreçleri, müşterilerimize tüm ürünler için garanti sunabilmemizi sağlamakta ve böylelikle bizi güvenilir iş ortağı yapmakta. Kurumsal yapımızın sunduğu zamanında tedarik, müşteri şikayetlerine hızlı ve etkin geri dönüş sağlamamız piyasada tercih edilmemizde en önemli sebeplerdir.
Şirketimizde an itibariyle 1.200 kişi çalışmaktadır, yılın ikinci yarısında gerçekleştirmeyi planladığımız faaliyetlerimiz ile kayda değer oranda ek istihdam yaratılacaktır. Yarattığımız istihdam ve kurumsal sosyal sorumluluk projelerimiz ile faaliyet gösterdiğimiz bölgelerin kalkınmasına destek oluyor, değer yaratıyoruz.
Yatırımımız henüz hedeflediğimiz sonuçlara ulaşmadı
Aniden sertleşen piyasa şartlarından dolayı 2012 yılının sonunda çelikhane üretimimizi durdurmak zorunda kaldık. Ancak daha önce de söylediğim gibi bu yılın ikinci yarısında sıcak kompleksimizi yeniden devreye almayı ve hedeflediğimiz göstergelere ulaşmayı planlıyoruz. Yaşadığımız zorluklara rağmen MMK Metalurji 2016 verilerine göre İSO 500 listesinde 58. Sırada yerini almıştır.
Yabancı yatırımcı olmanın en büyük dezavantajı o ülkenin yasalarının ve bürokratik prosedürlerin sıfırdan öğrenmek zorunda kalınmasıdır. Ancak nitelikli uzmanlarımız sayesinde adaptasyon sürecimiz çok kısa sürdü.
MMK Grubu, Türkiye iç piyasasındaki yassı sac talebini, ülkenin eşsiz jeopolitik konumunu ve dinamik gelişen genç nüfusunu dikkate alarak yatırım yapma kararı almıştır. Tam entegre üretim tesisine sahip olması, Türkiye’nin Hatay ve Kocaeli gibi önemli iki lokasyonda bulunması, kendi limanının olması gibi faktörler MMK Metalurji’ye rekabet üstünlüğü sağlamaktadır.
Türkiye’deki hızlı büyümeyi çok olumlu buluyoruz. Türkiye son yıllarda Avrupa’da ekonomisi en çok büyüyen ülke olmuştur. Bu konuma gelmesinde hükümetin attığı adımlar, desteklediği büyük projeler,  Türkiye’nin genç nüfusu ve coğrafik konumu etkendir. Biz bu olumlu gelişmelerin devam edeceğini düşünüyoruz. Türkiye gelişmiş insan gücü ve yıllar içinde geliştirdiği sanayi alt yapısı ile cazibe merkezi olmaya devam edecektir.
Türkiye insan potansiyeli olan bir ülke. Bununla birlikte bölgesel dinamikler belirli pozisyonların tedarik sürecinde zorlayıcı olabiliyor. Örneğin; destek süreçler  için Anadolu’da uygun çalışan bulmak daha fazla zaman alıyor.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz