Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



PwC Türkiye Yönetim Danışmanlığı Hizmetleri Direktörü Tolga Baloğlu: “Tedarikçiler sermaye yapılarını güçlendirmelidir”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 16.06.2017 11:36:00

Firmalar kur riskine dikkat etmeli. Uygun maliyetli kredi bulduklarında alarak işletme sermayesini geniş tutmalılar.

Kapsamlı çözümler sunuyoruz
İşletmelerin finansman ihtiyaçları için uçtan uca, kapsamlı çözümler sağlıyoruz. Öncelikle ihtiyacı belirledikten sonra, uygun ürün, finansal kurum, teminat yapısı, maliyet gibi kredi şartlarını belirliyoruz. Sonrasında kurumlarla müzakereleri gerçekleştiriyoruz. Finansman bitene kadar süreci destekliyoruz. Bu çalışmaları lokal ve global ofislerimizle gerçekleştiriyoruz. Proje finansmanı, Satınalma finansmanı, Exim finansmanı, ve hedging işlemleri konularında uzmanlıklarımız mevcut.
Tedarikçiler uzun vadeli kredi kullanmalılar
Firmalar kur riskine dikkat etmeli. Uygun maliyetli kredi bulduklarında alarak işletme sermayesini geniş tutmalılar. Sermaye yapısını güçlendirmeliler. Mümkün olduğu kadar uzun vadeli kredi kullanmalılar. Borçlanma ürünlerini çeşitlendirmeli ve alternatif finansman ürünlerini değerlendirmeliler. Hem kur hem faiz hedging’i yapmalılar.
Kur riski taşımamak için öneriler
Öncelikle gelir-giderlerin döviz cinsinden detaylı analizini gerçekleştirmeliler. Detaylı analize dayalı, günlük, haftalık, aylık ve yıllık bazda iş planları yapmalıdırlar. İş planlarını global standartlarda, detaylı, düzenli ve düzgün bir şekilde yapıp, gerçekleşmeleri düzenli olarak takip etmelidirler. Yapılan iş planına bağlı olarak kur riskini belirleyip, forward, opsiyonlar gibi uygun ürünlerle yönetmelidirler. Riski nakit akışına göre mümkün olduğu mertebede hedge etmelidirler. Riskin tamamını hedge etmek yerine risk maliyet hesabı yaparak optimum seviyede bir hedging stratejisi belirlemelidirler.
Finansman ihtiyacı TL mi yoksa döviz üzerinden mi karşılanmalı?
Nakit akışına maliyet risklerine göre karar vermek durumundadırlar. Uzun vadeli TL cinsinden kredi mümkün olmadığından, uzun vadeli ihtiyaçlarını dolar ya da euro cinsinden almak durumundalar. Kısa vadeli ihtiyaçlar ise nakit akışına göre belirlenmelidir.
Türkiye cazibesini koruyor
Kısa vadede Trump etkisi, FED etkisi, global ekonomik yavaşlama gibi bazı riskler mevcut. Ancak orta ve uzun vadede genç ve iyi eğitimli nüfusu, ve jeopolitik avantajları ile Türkiye cazibesini koruyup ve avantajlı bir konumda olabilir.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz