Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Schaeffler Automotive Aftermarket Ülke Direktörü Abdullah Yavuz: “Tedarik sanayini destekleyecek her adım yenileme pazarını geliştirir”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 25.05.2018 09:13:00

Yenileme pazarımızın, zorlukların üstesinden gelerek gelişim anlamında kendi kabuğunu kıracağı dönüm noktasının, içerideki araç parkımızın büyüklüğü ve dış pazarlarda söz sahibi olma gücümüz olmak üzere iki ana faktöre bağlı olduğunu düşünüyorum.

irketimizin senaryosunda global araç üretiminin önümüzdeki beş yıl içerisinde yıllık ortalama yüzde 2’ler seviyesinde gerçekleşeceğini öngörmekteyiz. 2030 yılına geldiğimizde 120 milyon adet araç üretiliyor olacak ve bu araçların en az yüzde 47’si elektrik veya hibrit bir motorla tahrik edilecek.
Paralel olarak yenileme pazarının da bu gelişimden olumlu yönde etkileneceğini ve pazarda bu yeni araç teknolojileriyle ilgili ürün ve hizmetleri göreceğimizi düşünüyorum. Ben de hibrit bir modülün veya mekatronik komponentlerin söz konusu olduğu bir ortamda bakım ve parça yenileme ihtiyacının devam edeceğine ve katma değerinin de daha yüksek olacağına inananlardanım. Zira araç teknolojisindeki mega trendleri yakından takip eden ve aynı zamanda bu trendlere öncülük eder konumda bulunan şirketler, bu noktada pozitif ayrışarak yenileme pazarında daha fazla katma değerli hizmet sunma imkanına ve pazar payına sahip olacaktır. OE ve yenileme pazarında faaliyet gösteren şirketimiz Schaeffler de buna iyi bir örnek.
Ülkemiz için umut verici ve yüzü geleceğe dönük ve bir takım geliştirilmeye açık alanların da yer aldığı bir pazar. Sayısal veriler de bunu açıkça destekliyor zaten. Şöyle ki, ülkemiz yenileme pazarı iş hacminin 5 milyar dolar seviyelerini aştığı tahmin ediliyor. Halihazırda 22 milyon adete dayanmış araç parkındaki hızlı yükseliş performansı da diğer destekleyici bir indikatör.
Hızlı büyümenin getirdiği rekabet ile ilgili konular bence önemli bir zorluk, yani elma ile elmanın karşılaştırılması gün geçtikçe zorlaşıyor. Bir diğeri ise dış pazarlara açılma konusunda sektörün bulunduğu pozisyon. Bunların yanı sıra, araç teknolojisinin yoğun hale gelmesiyle birlikte bu konuda daha fazla sektör çalışanının eğitimine yatırım yapılma zorunluluğu. Tüm bu konularda gelişim sağlamak adına bizim de şirket olarak üyesi bulunduğumuz ve ülkemizde bağımsız yenileme pazarını temsil eden OSS Derneği çatısı altında etkili ve başarılı çalışmalar yürütülmekte.
Yenileme pazarımızın, zorlukların üstesinden gelerek gelişim anlamında kendi kabuğunu kıracağı dönüm noktasının, içerideki araç parkımızın büyüklüğü ve dış pazarlarda söz sahibi olma gücümüz olmak üzere iki ana faktöre bağlı olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda ilk olarak Milli Otomobil Projesi önemli ve gurur verici bir adım, ancak bunun paralelinde ilave global araç üreticisi yatırımının da bu işin “olmazsa olmaz”ı olduğu gerçeğinin, göz ardı edilmemesi gerekiyor. İç ve dış pazara yönelik araç üretimimiz ile tedarik sanayini destekleyecek her önemli adımın sonucu, yenileme pazarımızın gelişimine katma değer sağlayacaktır.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz