Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Seger Satış ve Pazarlama Müdürü Cüneyt Coşkun: “Yeni ve iyi işler beraberinde sürdürülebilir iyi işleri getiriyor”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 6.02.2018 10:40:00

Küresel araç üreticileri hem maliyetlerini düşürmek için hem de yan sanayisinden daha iyi hizmet alabilmek için tedarikçilerinin olabildiğince kendilerine yakın olmasını talep ediyor.

Biz Seger olarak operasyonlarımızı kurulduğumuz günden bu yana hiç bir zaman iç piyasa ile sınırlı tutmadık. Bugün 60’dan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Dünyaya açılmanın her türlü avantajını yaşıyoruz. Bugün dünyada neredeyse Renault’un tüm fabrikalarına Seger’den korna sağlanması, Tesla gibi vizyoner bir markanın Seger’i tercih etmesi elbette tesadüf değil. Yeni ve iyi işler beraberinde iyi işleri getiriyor. Çalışanlarımız global bir şirkette çalışmanın gururuyla yaptıkları işi ve kurumlarını sahipleniyorlar.
Her şeyden önemlisi ülkenizi ve ekonominizi uluslararası platformlarda temsil etmiş oluyorsunuz. Bu da sizi marka olarak farklı bir kulvarda pozisyonlandırıyor. Baktığınız vakit artık global büyük araç üreticileri hem maliyetlerini düşürmek için hem de yan sanayisinden daha iyi hizmet alabilmek için tedarikçilerinin olabildiğince kendilerine yakın olmasını talep ediyor. Kendi üretim tesislerinin bulunduğu ülkelerde tedarikçilerinin de mümkünse bir fabrika kurmasını veya en azından bir satış ofisi ve depo bulundurmalarını istiyorlar. Bu beklentilere cevap verebilmek de sizin araç üreticileriyle olan iş hacminizin daha da artmasını ve o ülkede bulunan diğer araç üreticileriyle de çalışmanızın önünü açıyor.   
Çin ve Uzak Doğu pazarına yönelik 2004 yılında Çin Halk Cumhuriyeti’nde yüzde 100 bize ait olan bir fabrika kurmuştuk. Bu fabrikamız o zamandan beri Çin ve Uzak Doğu pazarları için artan bir şekilde korna üretmeye devam etmektedir. Seger olarak Rusya’da hem OEM tarafında hem de yenileme pazarı tarafında fırsatlar olduğuna inanıyoruz. Bu amaçla 2017 yılında uzun zamandır çalışmalarını sürdürdüğümüz Rusya satış ofisimizi açtık. 2018 yılı içerisinde buna benzer bir yapılanmayı Mısır için de düşünüyoruz. Satış ofisi ve depo şeklinde olan yatırımlarımız doğası gereği çok fazla istihdam sağlamamakla beraber bugün yurt dışında Seger’in yaklaşık 160’a yakın çalışanı vardır.
Yurt dışına yatırım yaparken uluslararası pazarlar departmanımız ve  danışmanlarımızla beraber o ülkenin genel ekonomik ve sosyolojik yapısıyla ilgili bir fizibilite yapar ve rapor hazırlarız. Pazarı uzunca bir süre takip eder ve ihtiyaçları belirleriz. Oradan aldığımız geri dönüşlerle Ar-Ge departmanımızın da katılımıyla bir strateji belirler ve bir yatırım planı oluştururuz. Planlamayı doğru yaptığınızda yatırımın zorluk derecesi de azalıyor. Elbette beklenmeyen durumları da farklı senaryolarla planlamaya dahil etmeye çalışıyoruz. Örneğin tüm Rusya planlarımız hazırken geçen yıl yaşadığımız uçak krizi ve beraberinde gelen diplomatik kriz Rusya Satış Ofisimizin açılmasının ertelenmesine neden oldu. Bu nedenle Rusya’da 2017 sonu itibarıyla hizmet vermeye başladık. Son olarak şunu söylemek istiyorum. Planlarınız ne kadar sağlam olursa olsun ürününüz kaliteli değilse tüm yatırımınız boşa gitmiş olur. Biz Seger olarak dünyanın neresinde olursak olalım markamıza ve ürünlerimize güveniyoruz.
Yurt dışı yatırım planı yapan firmalara, öncelikle çok iyi pazar araştırması yapmalarını, bu konuda destek almaları gerekiyorsa bu işi gerçekten bilen yetkin araştırma ve danışman firmalarla çalışmalarını öneririm. Yatırım yapılacak ülkelerin kanun ve mevzuatlarını olabildiğince iyi öğrenmelerini, gerekirse bu konularda da dışardan destek almalarını tavsiye ederim. Yurtdışına yatırım yaparken çok aceleci olmamak lazım ancak çok ağır davranarak da uygun şartları ve fırsatları da kaçırmamak gerek. Muhtemel finansal krizlerden etkilenmemek için bu tip yatırımları olabildiğince öz kaynaklarla yapmanın çok daha iyi olduğu kanaatindeyim. Orada çalışacak personelin seçiminde oldukça titiz davranmalarını ve mümkünse kritik pozisyonlara Türkiye’den güvenilir personeli atamaları en azından başlangıç aşamasında faydalı olur. Son olarak merkezden de önemli bir takım bilgi ve verileri sağlıklı bir şekilde takip edebilmek için ortak bir yazılım programı kullanmak yararlı olur.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz