Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Canel Otomotiv Pandemi Dönemini Başarıyla Yönetiyor

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 20.09.2020 11:11:00

Canel Otomotiv olarak üst yönetimimiz tarafından da takip edilen bu süreçte hızlı karar alabilmek adına “Covid Risk Yönetim Ekibi”ni devreye soktuk. Böylelikle firma içerisinde alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi, uygulamaların takibi ve alınan tedbirlerin devamlılığı sağlanmaktadır.

 

Alper ERK
Canel Otomotiv Yatırım ve
Endüstriyel Satınalma Yöneticisi

 

2019 yılının Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan COVID - 19 salgını sebebiyle tüm ülkelerde karantina süreçleri başladı. Tüm dünyayı etkisi altına alan salgın nedeniyle de Türkiye’de üretimle birlikte hayatın da durmasına sebep olan bir dönemin başlangıcını yaptık.
Avrupa’da salgının hızla yayılması, akabinde de alınan tedbirlerle enfekte sayısındaki düşüşe bağlı olarak yeni normal hayatlarımıza dönüş yaptık ancak bu durumun 2020 yılına etkileri gerek sosyal gerek ekonomik anlamda ciddi hissedilir şekilde gerçekleşti. Ülkemizde faaliyet gösteren ana sanayi araç üreticilerinin 2019 ve 2020 yılı ilk 6 aylık araç üretim adetlerini incelediğimizde sektördeki daralmanın yüzde 30 bandında olduğunu ve bu rakamlar doğrultusunda da salgının global anlamda tedarik zincirine bazı olumsuz durumları da beraberinde getirdiğini söyleyebiliriz.
Tedarikteki olumsuzlukları 3 başlık altında belirtebiliriz:
•    Hammadde tedarik problemi,
•    Malzeme fiyat artışları ve
•    Emniyet stoku kaynaklı finansal yükün taşınması.
Bu olumsuzlara karşı, salgın süresince hammadde tedarik probleminin önüne geçebilmek adına bazı alternatif yöntemler devreye alınabilir. Bunların başında emniyet stoklarının arttırılarak malzeme temininin sürekliliği sağlanabilir. Bu durumun üretimin devamlılığı noktasında getirisi olduğu gibi stok artışına bağlı finansman yükü, stok alanlarının yetersizliği gibi dezavantajları da söz konusudur. Buna bağlı olarak da yeni dönemde firmaların ilave depolamaya ihtiyaçları olacağını da belirtmek isterim.
Tedarik zincirinin güvence altına alınabilmesi için çoklu taşıma modelleri üzerinde de çalışma yapılabilir. Mevcut durumda yurt dışından tedarik edilen ürünlerin farklı taşıma şekilleri ile taşınması da gündemdedir. (Tren yolu taşımacılığının kullanılması gibi.)
Standart ürünlerin tedarikinde alternatif tedarikçiler devreye alınarak tedarik zincirinde devamlılık sağlanabilmektedir.
Şirketler mevcut çalışma şekillerinden farklı olarak üretimde vardiyaları bölerek (vardiyada çalışan sayısını azaltarak) üretim devamlılığını sağlayabilirler. Beyaz yaka tarafında çalışan arkadaşlarımız dijital çalışma platformlarını kullanarak salgın döneminde uzaktan çalışma ile sürekliliği sağladılar. Tedarik zinciri ve üretimin korunması adına risk yönetimi noktasında; stok miktarı arttırarak, uzun dönem öngörülerin tedarikçilerle paylaşılması gibi çalışmalar yapmaktayız. Uzun dönem öngörülerin paylaşılması ile tedarikçilerin hammadde tedariklerini bu bilgiye göre planlamalarını gerçekleştirmekteyiz.
Bunun dışında; şirketimizde çalışan arkadaşlarımızın periyodik olarak sağlık kontrolleri yapılmakta olup, hizmet alımları alternatifli olarak yapılarak hizmet devamlılığı sağlanmaktadır.
Salgının üretim ve tedarik zincirine etkisini düşürebilmek için acil eylem planlarının tekrardan gözden geçirilmesi ve yeniden planlaması yapılmaktadır.l

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz