Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Geçmişin Gücüyle Geleceğe Uzanmak

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 24.01.2021 11:31:00

10 yıl önce yeni araç teknolojiler, bu teknolojilerine uyum ve hazırlık gibi gündemler üzerine yoğunlaşıyorduk. Bugün bu konularda onlarca çalışma yaptığımızı görüyorum. TAYSAD adına dolu dolu geçen bir 10 yılı devirdik. Bazen 10 yıla sığmayacak faaliyetleri bir yılda gerçekleştirmişiz.

 

ALPER KANCA

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı

 

Geçen yıllarda olup biteni anlamanın en iyi yolu, e-postalarımız…

10 yıllık zaman diliminin nasıl algılanması gerektiğinin iyi anlaşılmadığını düşünüyorum. Bazıları için çok kısa bir zaman aralığı  olarak görülüyor. Bir yandan ülkemizin siyasi ve ekonomik gündemi, bir yandan kendi şirketimizdeki işlerimiz ve dernekteki çalışmalarımız açısından baktığımda son 10 yılı sanki bir yüzyıl gibi uzun periyot olarak  yaşadığımı hissediyorum. 

Geçtiğimiz 10 yılı hatırlamak için 2010 yılının e-postalarını açtım. Hatta 2009 yılının Aralık ayından başlayarak neler yaptığımızı ve neyi konuştuğumuzu hatırlamak için hızlıca bir göz gezdirdim. Mesajlara bakmadan, ne tür faaliyetler yaptığımıza göz gezdirmeden evvel, 10 yılın çok uzun bir süre olduğunu, hatta bizim taş devrinde yaşadığımızı düşünüyordum. Sonra postalar arasında dolaştığımda, 10 yıl önce yaptıklarımızın, ana başlıklar olarak ele alındığında, bugünden çok farklı olmadığını gördüm. Yine yeni bir yıl geliyor, biz yine stratejik planlar yapıyoruz, gelen yeni yılı planlıyoruz. Yine bütçelerimizi, hedeflerimizi gözden geçiriyor, satış faaliyetlerimizi yeniden ele alıyoruz. Yeni dönemin insan kaynağı üzerine kafa yoruyoruz. Böylece 2010 yılında yazdığım e-postaların üst konu başlığı olarak hemen hemen aynılarını 2020 yılının Aralık ayındaki e-postalarımda da gördüm.

10 yıl önceki düşündüklerimiz bugün hala daha yapmamız gerekenler 

10 yılda belki hayatımızda çok şey değişti. Çok farklı teknolojiler ve farklı ürünler, hizmetler  hayatımıza girdi. Fakat özünde, ana başlıklar olarak hayatımızın akışı neredeyse aynı düzeylerde devam etti. Öte yandan 10 yıllık dernek faaliyetlerimize hızlıca göz gezdirdim. Bir çok etkinlik, bir çok faaliyetin 2010’larda yapıldığını gördüm. 10 yıl önce toplam Ar-Ge Merkezi sayımız 7’ymiş. Bugün 186 üyemiz Ar-Ge Merkezi unvanına sahip. Türkiyede en fazla Ar-Ge merkezine sahip olan işkoluyuz. 

Dün yaşadığımız sorunların bazılarını bugün de yaşıyoruz. Hayatın akışı benzerlik taşıyor. 10 yıl önce düşündüğümüz bir çok olgu, bugün çok da değişmiş değil. O gün iyileştirmeyi düşündüğümüz bir çok şey bugün yine önümüzde duruyor.

Çıtayı hep yükselttik ama her zaman öz eleştirimizi de yaptık

Geçen 10 yılda TAYSAD’ı, çok daha kurumsal, planlı, attığı adımların ne olduğunu bilen bir dernek olarak görüyorum. Karar vericiler nezdinde etkimiz artmış, sektör oyuncularının gözünde itibarımız yükselmiş. Üye sayımı 10 yıl önce 285 üyemiz varken, bugün 460 üyesi olan bir TAYSAD var. O dönem ihracat rakamlarımız bugüne kıyasla çok daha düşük ve ürün çeşitliliği azdı. TAYSAD 10 yıl içinde hep çıtayı yükseltmeyi hedefledi. 

Ve hedeflerimizin de çoğunu gerçekleştirdiğimiz görmek bize gurur veriyor. Ama bazen tutturamadığımız hedeflerimiz de oldu. Çok daha iyi yapmak istediğimiz halde, başarısız olduğumuz faaliyetlerimiz de söz konusu ne yazık ki… Bunun için bir örnek vermek isterim. 

2011 yılında CLEPA’nın genel kurulunu Türkiye’de TAYSAD ev sahipliğinde gerçekleştirdik. Bu organizasyon Türk otomotiv sektörü için önemli bir adımdı. Avrupanın en etkin, önemli tedarik sanayicilerini Türkiye’ye getirdik. Bunun ardından başka faaliyetleri hayata geçirme konusunda eksik kaldık. Avrupa ile işbirliği konusunda daha önemli adımlar atabilirdik. Geçtiğimiz 10 yıl içinde Avrupa otomotiv sanayi ile ilişkilerimizi ne kadar geliştirmeye çalışsak da o günkü kadar yakın bir ilgi görmedik. Dolayısı ile bu hedefimizi tutturamadık.

TAYSAD gündemi belirliyor

Hem dernek hem de üyelerimizin faaliyetleri açısından baktığımızda çok farklı ve sektörü ileriye taşıyan çalışmalar yapıldı. Son dönemlerde derneğimiz, sektörün lokomotifi haline geldi. 10 yıl önce de saygın bir dernek olarak sektördeki bir çok paydaş bizi dinliyordu. Bugün geldiğimiz noktada sektördeki bir çok konuyu TAYSAD olarak gündeme taşıyor, gündemi belirliyoruz. Otomotiv kamuoyu ilkleri bizim ağzımından duymaya başladı. Önderlik yapıyoruz, derneğimizin sesi her alanda yerini buluyor. Gerek bürokrasi gerek medyada bir çok konuyu dile getiriyoruz.

TAYSAD bir çok dernekten farklı olarak uzun vadeli ve sürdürülebilir faaliyetler yapıyor. Bunu çalışanları, yönetim kurulu kadrolarıyla gerçekleştiriyor. Derneğimiz böyle bir kültüre sahip. Bu kültür, sadece profesyonellerimiz de değil, üyelerimiz de de yaşıyor. TAYSAD’ın 43 yıllık geleneğinin son 10 yılda pekiştiğini ve gelecek yıllara devredildiğini görüyorum. 10 yıl sonra da bu geleneğin içselleştirilmiş olarak devam edeceğini düşünüyorum.

Küresel bir oyuncu olmalıyız

10 yıl sonra yurt dışında çok daha fazla tanınan bir TAYSAD hayal ediyorum. Türk otomotiv sektörünü yurt dışında tanıtan, ülkemiz otomotiv sektörü denildiğinde akla gelen bir kaç kurumdan biri olmasını temenni ediyorum. Yurt dışındaki karar vericiler, medya ve otomotiv sektöründeki uzmanların bildiği bir dernek olmalı. 10 yıl sonra en az kendi ülkemiz kadar etkin olmamız gereken yerin küresel pazarlar olduğunu düşünüyorum. 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz