Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Krizi Yönetmenin En Önemli Anahtarları

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 20.09.2020 08:48:00

Bugüne kadar kimsenin tecrübe etmediği bir küresel kriz ile karşı karşıya kaldığımız için sürekli iletişim ağımızı aktif tutuyoruz, değişen şartlara ve ihtiyaçlara göre hızlı hareket etmeye ve altyapımızı adapte etmeye çalışıyoruz. Sürekli iletişim, esnek davranabilmek ve ciddi maliyet kontrolünün krizi yönetmenin en önemli anahtarı olduğunu düşünüyoruz.

 

Mehmet ŞAHİNTÜRK
Ekol Lojistik
Otomotiv Global Büyüme Yöneticisi

İhracatın bel kemiğini oluşturan lojistik, küresel çaptaki salgından en fazla etkilenen sektörler arasında yer alıyor. Salgının ilk dönemlerinde karayolu taşımacılığı neredeyse durma noktasına gelirken sınır kapılarında kilometrelerce uzanan tır kuyruklarını yaşadık. Geldiğimiz noktada farklı taşıma modellerine sahip olmanın risk yönetimindeki etkisini ve sağladığı katkıyı yaşayarak gördük. Bu zorlu dönemde intermodal, en az hasar alan taşımacılık yöntemi oldu.  İntermodal taşımacılık modeline sahip olmayan birçok firma süreçte ciddi sıkıntılar yaşadı.
12 yıldır başarıyla sürdürdüğümüz intermodal taşımacılık modelimiz ile kara taşımacılığına alternatif getirerek, kesintisiz ve sorunsuz bir şekilde hizmet vermeye devam ettik. Tabii bu dönemde çalışanlarımızın ve müşterilerimizin güvenliği için aldığımız önlemleri en üst seviyeye çıkardık. İntermodal kapsamında; Türkiye’den çıkan yükleri Türk şoförlerimiz ve çekicilerimizle Yalova Terminali’mizde Ro-Ro’lara yüklüyoruz. Şoförlerimiz ve çekicilerimiz Yalova’da kalırken dorseleri, İtalya ve Fransa’ya gönderiyoruz. Trieste Limanı’na (İtalya) gelen dorseleri burada trenlere yükleyerek; Köln, Ludwigshafen, Kalsruhe, Ostrava, Kiel gibi Avrupa’nın çeşitli şehirlerine dağılımını gerçekleştiriyoruz.  Fransa’da ise Sete Limanı’na indirilen dorseleri trenle  Paris’e ulaştırıyoruz. Bu şehirlerde yüklerin söz konusu ülkelerin çekici ve şoförleri tarafından teslim alınmasını sağlayarak müşterilerimizin fabrikalarına dağıtımını aksatmadan yürütüyoruz.
Koronavirüs önlemlerimiz kapsamında; her ülkenin şoförü ve çekicisini kendi sınırları içerisinde tutarak bulaşma riskini ortadan kaldırıyoruz. Tüm yükleme ve indirme noktalarımızda dorselerin dezenfekte işlemlerini büyük bir titizlikle gerçekleştiriyoruz.
Bu dönemde mevcut intermodal hatlarımıza Köstence’yi de ekledik. Karasu Limanı’nda COVİD- 19 uygulamaları sebebi ile çekicisiz ve sürücüsüz olarak RO- RO‘ya bindirdiğimiz tırlarımızı, 12 saatte Köstence Limanı’na ulaştırıyoruz. Sonrasında limanda hazır bekleyen çekici araçlarımızla en kısa sürede tüm AB ülkelerine teslim ediyoruz.
Bugüne kadar kimsenin tecrübe etmediği bir küresel kriz ile karşı karşıya kaldığımız için sürekli iletişim ağımızı aktif tutuyoruz, değişen şartlara ve ihtiyaçlara göre hızlı hareket etmeye ve altyapımızı adapte etmeye çalışıyoruz. Sürekli iletişim, esnek davranabilmek ve ciddi maliyet kontrolünün krizi yönetmenin en önemli anahtarı olduğunu düşünüyoruz.
Artan rekabet koşulları müşterilere sunulan hizmetlerde maliyet baskısını artırmış durumda. Firmalar, maliyetler üzerinde direkt etkisi olan lojistik harcamalarını sürekli azaltmak amacıyla projeler yürütüyorlar. Ancak fiyat düşüşleri artan verimlilik kaynaklı maliyet azalmasından ziyade çoğu zaman lojistik şirketlerinin zaten çok düşük olan karlılığını azaltarak fiyatlara yansıyor. Bu nedenle lojistik sektörü ciddi bir kar marjı sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Ortaya çıkan tablolar firmaların sürekliliğini tehlikeye atabilecek boyutlara erişebiliyor.
Salgın döneminde; maliyetlerin kontrol altında tutulması ve nakit akışının önemi bir kez daha vurgulanmış oldu. Maliyet kontrolü ile ilgili çalışmalarımız yıl boyunca devam edecek. Piyasadaki belirsizlikler karşısında finansal disiplini sağlama konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz