Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Liderler, En Küçük Zayıflığı Göz Ardı Etmemeli

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 23.06.2021 09:58:00

Geçmişten ve günümüzden alınan dersler;  herhangi bir organizasyonun ancak en zayıf halkası kadar güçlü olabileceği, bu nedenle de liderlerin en küçük bir zayıflığı bile  göz ardı etmemesi gerektiğini göstermektedir.

 

Seda ERGÜVEN
ElringKlinger Tedarik Zinciri Müdürü

 

Günümüzün rekabetçi otomotiv dünyasında, birbirine entegre hareket eden organizasyonlarda yer alan  geleceğin liderlerine verilebilecek en önemli tavsiye; sorumluluklarındaki karmaşık tedarik zincirlerini oluşturan tüm halkaların, eşit güçte ve sağlamlıkta olmasını sağlamalarıdır. Bu eylem sürdürülebilir başarı açısından kritik önem taşımaktadır.


Bunu basit bir metaforla anlatmak gerekirse; bir zinciri elimize alalım, her iki ucundan da yeterince kuvvet uyguladığımızda, zincirin en zayıf halkasından koptuğunu görürüz. Benzer şekilde organizasyonumuzda zayıf bir nokta varsa, rakip güçlerin baskısı sonucu tıpkı metofordaki gibi zincirimizi koparacaktır. Bu, iş hayatında birçok liderin zor yoldan öğrendiği güçlü bir derstir. Buradaki kritik hata; liderlerin birkaç kısıma veya operasyonel alana yoğunlaşmasının, zincirin diğer halkaları için yeterli olacağı düşüncesidir. Ancak zayıf halka koptuğunda, diğer güçlü halkaların bir anlamı kalmayacaktır.


Covid-19 pandemisi, başlangıçta Çin’deki üretimin yavaşlamasına ve Çin’den tedarik malzemesi kullanan otomotiv sanayi üretiminde bir düşüş yaşanmasına sebep olmuştu. Akabinde bu virüsün hızla yayılmaya devam etmesiyle, hükümetlerin virüsün yayılımını sınırlayabilme adına aldığı önlemler, karantina uygulamaları ve sokağa çıkma yasakları ve benzerlerinin sonucu küresel otomotiv üretiminde daha ciddi bir düşüşe ve buna bağlı tüm tedarik zincirlerinin olumsuz etkilenmesine neden oldu.  


ElringKlinger olarak bizler de pandemi nedenli tedarik krizinden etkilenen müşterimizin taleplerindeki sert düşüşten hatta bir çoğunun belirsiz süre ile yaptıkları sipariş iptallerinden olumsuz etkinlendik. Bu süreçte; ürünlerimize girdi teşkil eden tüm malzemelerin planlarını yeniden düzenlemeye, buna bağlı üretimlerimizi yavaşlatmaya hatta zaman zaman ara vermeye mecbur kaldık.


Halen tedarik zincirimizdeki her halka için olası risklerin analizlerine devam ediyoruz, tüm paydaşlarımızın katılımı ile yerinde kararlar alarak krize evrilmelerini engelliyoruz ve devam eden komplike süreçleri dengede tutabilmek adına dinamik bir yönetim sergiliyoruz. Güçlü satınalma kabiliyetimiz sayesinde daha esnek bir tedarik zinciri kurgusu yapabiliyoruz. Bu mücadelemizde  müşterilerimizin aynı özveriyi göstermelerini, bizleri desteklemelerini, daha şeffaf ve paylaşımcı olmalarını bekliyoruz.


Pandemide karşılaşılan zorluklar şimdiye dek yaşanan ve bağışıklığı olan diğer krizlerden farklıydı; bu kez tedarik zincirlerinde daha yıkıcı nitelikteydi. Bu süreç bize, beklenmeyen baskıların en çok da zayıf halkaları vurduğunu öğretti. Ve malesef iş modellerindeki zayıf noktaları görmezden gelen şirketler tam da bu noktadan koparak domino etkisiyle yanlarındaki taşları tek tek devirdiler ve malesef sonuçlarını hep birlikte tecrübe ediyoruz.


Geçmişten ve günümüzden alınan dersler;  herhangi bir organizasyonun ancak en zayıf halkası kadar güçlü olabileceği, bu nedenle de liderlerin en küçük bir zayıflığı bile  göz ardı etmemesi gerektiğini göstermektedir. Örneğin; çok güçlü, yenilmez, ölümsüz mitolojik Yunan kahramanı Aşil’in tek savunmasız yeri olan topuğuna denk gelen zehirli ok ile öldürüldüğüne inanılır.  Kıssadan hisse; biz liderler için ders açıktır, önemsiz olduğu düşünülen hiçbir zayıflık göz ardı edilmemelidir, dönüp bize musallat olabilir.

 

SÜREÇLERİMİZİ YENİDEN PLANLADIK

Pandeminin bir sonucu olarak taleplerdeki belirsizlik, satış tahmini yapabilmeyi imkansız kıldı. Tedarik zincirimizdeki diğer halkaların da aynı şiddette etkilenmesi ile süreci yönetmek çok daha karmaşık hale geldi. Bu durumda tüm süreçlerimizi tekrar planlamak ve her dakika değişen dinamiklere göre ani kararlar almak zorunda kaldık.

 

DEĞİŞEN TALEPLERE HIZLI CEVAP VERDİK

Sürekli değişen taleplere cevap verirken hammaddeye erişim, lojistik gibi tedarik zinciri konularının yanı sıra iş gücü riskleri yaşasak da güçlü finans kabiliyetimiz sayesinde gerektiğinde alternatif malzeme, ilave işçilik, fire ve lojistikte alternatif rota maliyetlerine katlanarak tüm baskıları bu zamana kadar kompanse etmeyi başardık.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz