Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



İçinde Bulunduğumuz Şartlar Artık Yeni Normalimiz

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 13.08.2021 07:15:00

Tedarik zinciri boyunca, bu zincire dahil olan her firma ve kişi ile sürekli aktif iletişim içinde olunması, her zaman olduğundan daha da önemli bir hale geldi. Yine pandemi sebebiyle, sanal toplantıların çok hoşgörü ile karşılanır hale gelmesi, bu iletişimi aktif tutmak için gereken toplantıları da daha pratik ve daha sık yapılabilir hale getirdi.

 

Tunç KİP
Temel Conta, Ortak
reStartup Dönüşüm Lideri

 

Tedarik zinciri sürecinde hammadde ve sarf malzeme tedarik ettiğimiz firmaların pandemi sebebiyle üretime ara vermelerinden dolayı üretim kayıplarıyla karşı karşıya kaldık. Yine kendi üretimimizin durmasından dolayı yola çıkmış hammaddeler için ilave depo kiralamak zorunda kaldık.


Üzerinden geçen, bir seneden fazla süreye geri dönüp bakılınca, pandeminin etkilemediği kişi olmadığı gibi, olumsuz etkilerinin hissedilmediği bir tedarik zinciri olmasının da mümkün olmadığını daha net görebiliyoruz. En basit ürünlerin bile tedarik zincirlerinin başlangıç ve bitiş noktalarının arasındaki yolculuğun dünyayı dolaşıyor olması, bu etkinin mutlaka hissedilir olmasının yanı sıra, zamanlaması ile alakalı da farklılıklara sebep olmakta. Pandeminin gündeme yerleşmeye başladığı ilk zamanlarda etkileri son ürün seviyesinde daha öne çıkarken, bu etkinin yer değiştirerek, yakın zamanda da tedarik zincirinin hammadde ucuna kaymış olduğunu daha belirgin bir şekilde gözlemliyoruz.


Tedarik zinciri boyunca, bu zincire dahil olan her firma ve kişi ile sürekli aktif iletişim içinde olunması, her zaman olduğundan daha da önemli bir hale geldi. Yine pandemi sebebiyle, sanal toplantıların çok hoşgörü ile karşılanır hale gelmesi, bu iletişimi aktif tutmak için gereken toplantıları da daha pratik ve daha sık yapılabilir hale getirdi. OEM’lerle de sürekli iletişim halinde kalmak, öngörülerindeki değişikliklerin yanısıra, lokalizasyon için yeni yeni oluşan fırsatların da değerlendirilmesi, bu zor süreç esnasında tedarik zincirindeki OEM ile iş birliğinin daha da kuvvetlenmesine vesile oldu. Pandemi dönemi öncesi alt sıralarda yer alan bazı lokalizasyon projeleri, pandemi sebebiyle yukarıya çıkarak, yurt içindeki tedarikçiler için de fırsat yarattı. Bu dinamik değişiklikleri yakından takip edebilmek için, hemen haberini alabilmek için ve yer yer tedarikçi tarafından da aktive edilebilmesi için OEM’lerle yakın iletişimde olunması, genel çalışma şeklimizin çok daha önemli parçası haline geldi.

 

DEĞİŞKENLİK GÖSTEREN PARAMETRELERİ YÖNETMEK

Zamanında yapılan öngörüler, emniyet stoklarının normal seviyelerin üzerine çıkarılması ve ürünlerin müsaade ettiği kadar, ortak hammadde kullanması, mümkün olduğu kadar da son ürüne ancak ihtiyaç karşılığı geçilmesi, pandemi sebebiyle oluşan ve büyük değişkenlik gösteren parametreleri yönetmek adına etkili bir yaklaşım oldu.

 

Artan maliyetin bazı durumlarda mecburen kabul edilebilir olmasına rağmen, temin sorunlarının bir çok durumda da lojistik sebepli engellerden dolayı aşılamaması, temin imkânı olduğunda mutlaka malzemelerin tesise alınmasını daha da kritik hale getirdi.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz