Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Minimum Stok Artık Bir Hedef Değil

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 23.06.2021 14:07:00

Şirketimiz güçlü özsermayesi ve altyapısı ile her zaman dönemsel olarak ve toplu hammadde yatırımı yaparak pandemi döneminde de bu problem minimum hasarla atlatmaya devam etmektedir.

 

Osman MAVUŞ
Estaş
Genel Müdürü

 

Oyunun kuralları pandemi döneminde değişti

Bütün bir sektör olarak en çok   ihtiyaç olan hammadde ana girdileri fiyat ve lojistik maliyetleri açısından inanılmaz rakamlara çıktı.Minimum stok artık bir hedef değil firmalara kabus yaşatıyor. Şirketimiz güçlü özsermayesi ve altyapısı ile her zaman dönemsel olarak ve toplu hammadde yatırımı yaparak pandemi döneminde de bu problem minimum hasarla atlatmaya devam etmektedir. Özellikle 2020 yılında düşük emtia fiyatları bu konuyu oldukça desteklemiştir. Parça maliyetleri üzerinde karşılaşılan artışlar ise müşterilerimizden talep ediyoruz. Artan hammalzeme maliyetleri yüzünden fiyat artışı alamadığımız alanlarda ise ister istemez artık çok fazla üretim yapmama ve bu alanlarda karşımıza çıkan bazı düşük kar marjı olan işlere girmeme gibi bir strateji ile yol alıyoruz. OEM firmalar bu dönemde uğraşmaları gereken birçok  sıkıntısı tedarik zincirini destekleme noktasında yetersiz kalıyor. OEM firmalarının iniş çıkış hareketlerini destekleyebilmek için sürekli fakat düşük tempoda üretim yapıyoruz. Özellikle yaz aylarında planlanan birçok OEM firmasının uzun yaz tatili duruşlarını  hesaba kattığımızda bu dönemde de bir miktar stok üretim yapacağız. Bir çalışanın yıllık izninin ortalama 3 hafta olduğunu söyleyebiliriz. Bununla beraber birçok OEM firması 6 hafta gibi bir yaz tatili planı yapıyor.


Tahmin edilmeyen alanlarda malzeme kıtlığı yaşanabilir
Yarı iletken gibi ürünler parçalarımızda kullanılmadığı için bu alanda şirketimiz sıkıntı yaşamamaktadır. Özellikle hammadde üreticilerinin yüksek fiyatlardan istifade etmek adına arz tarafında çok büyük gayret içinde olmaması da bu konuya farklı bir açı kazandırıyor. Örneğin devletlerin uyguladığı istihdamı desteklemek için ortaya konan kısa dönem çalışma veya izin desteği gibi teşvikleri suistimal ederek arzı kısmaya yönelik uzun  duruşlar yapan birçok hammadde üreticisi mevcut. Bu sebeple her an hiç tahmin edilemeyen bir alanda malzeme kıtlığı yaşanabilir.

 

OEM'LER TEDARİK ZİNCİRİNİ DESTEKLEME KONUSUNDA YETERSİZ

OEM firmalar bu dönemde uğraşmaları gereken birçok  sıkıntısı tedarik zincirini destekleme noktasında yetersiz kalıyor. OEM firmalarının iniş çıkış hareketlerini destekleyebilmek için sürekli fakat düşük tempoda üretim yapıyoruz.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz