Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Multiphysics Energy Solutions Genel Müdürü Murat Pekşen: “Tedarikçiler sipariş üzerine yapılmış, müşteriye özel ürün ve sistemler sunmalı”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 2.11.2017 11:51:00

Avrupa ülkeleri kaliteye önem veriyor. Bu da uzun vadede doğru yolda olmalarını sağlayacak. Yeni dönemde herhangi bir ülke yeni teknolojilerde kendisini geliştirebilir. Bu nedenle, hiçbir ülke için geç değil. “Yön vermek” göreceli bir kavram.

Elektrikli araçların geliştireceği teknolojiler
Akü, sızdırmazlık maddesi, yakıt hücreleri (genel araç teknolojileri ile ilgili olarak özellikle SOFC ve PMFC) konularında gelişme kaydedildikçe üretim, mekatronik, multifizik simülasyonu ile bağlantılı teknolojiler de önem kazanacak
Tedarikçiler uzmanlarla yakın çalışmalı
Tedarikçilerin sipariş üzerine yapılmış, müşteriye özel ürün ve sistemler sunması gerekir. Bunun için ise, farklı mühendislik alanlarında birkaç yılda kazanılamayacak derinlemesine deneyim gerekir. Dolayısıyla, tedarikçilerin bu alandaki uzmanlarla yakın işbirliği içinde çalışması gerekir. Tedarikçilerin çoğu bununla kolayca mücadele edebileceklerini düşünür. Fakat eninde sonunda bu teknolojilerin tahminlerinin çok ötesinde yüksek teknoloji gerektirdiği gerçeği ile karşı karşıya kalırlar.
Başarılı ülkeler sistematik ve stratejik bir şekilde çalışıyor
Avrupa ülkeleri kaliteye önem veriyor. Bu da uzun vadede doğru yolda olmalarını sağlayacak. Yeni dönemde herhangi bir ülke yeni teknolojilerde kendisini geliştirebilir. Bu nedenle, hiçbir ülke için geç değil. “Yön vermek” göreceli bir kavram. Büyük miktarda üretim yapmak ve pazarı domine etmek yeni teknolojileri geliştirmekten farklı bir konu. Bu biraz, teknolojinin arka planı ve bunların zamanında kullanımı ile ilgili. Başarılı ülkeler sistematik ve stratejik bir şekilde çalışıyor, en temel teknolojilerden başlayarak pazarlamaya kadar gerekli adımları atıyor. İyi bir planlama ve uygulama yapıyorlar.
Sektöre asya pazarının öncülük ettiği görülmekte
Asya gerçekten de iyi iş çıkarıyor. Bununla birlikte, yeni otomotiv sektöründe söz konusu teknolojiler donime olacağından, yalnızca belli bir OEM’in pazardan kazanç sağlayacağını düşünmüyorum. İşte burada trendler devreye giriyor. Bu nedenle, bunların çoğu hep birlikte çalışıyor. Bu teknolojiler yalnızca otomotive bağlı değildir, bunun yanında yakıt üretimi, altyapı, güvenlik, en önemlisi de farklı sahalardaki uzmanlar gibi farklı yönlere dayanır. Bu aslında aldığınız destekle ilgilidir, dolayısıyla yalnızca teknolojiyle ilgili bir mesele değil, bunun yanında sosyal ve siyasi yönleri de vardır.
Sistematik yaklaşım başarı için kilit öneme sahip
Türk bir bilim insanı olarak, ortaya konan gelişmelerden ve en önemlisi de şevkten gurur duyuyorum. Ulusal teknolojinin olabilmesi için deneyim, yani insanların bilgi birikimine sahip olması gerekir. Bunun için eğitim ve yetenek en öncelikli konuların başında geliyor. Mevcut teknolojilerin ve gelişmelerin artırılabilmesi için bu alandaki eğitimli insanların kalitesinin sürekli olarak geliştirilmesi gerekir. Sistematik yaklaşım başarı için kilit öneme sahiptir ve sabırlı olunduğunda Türk otomotiv sektörü hedeflerine ulaşacak.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz