Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



SKT Yedek Parça ve Makina Ar-Ge Sorumlusu İsmail Saraç: “Sektörün Bugünü İçin Değil, Yarını İçin Çalışıyoruz”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 1.11.2018 11:08:00

Endüstri 4.0 içerisinde IOT olarak ifade edilen bu kavramın otomotiv sektöründe sadece imalatta değil, araç üzerinde de kullanılmaya başlanması çok yakındır. Otonom araçlar ile ilgili çalışmalarda önemli bir mesafe kat edilmiş durumdadır.

Teknolojinin günlük yaşamımızın her anında ve noktasında olduğu bir dünyada araçlarımızın bu gelişmelerden uzak kalması mümkün değildir. Gerek son kullanıcıya yönelik araçlarda yer alan teknolojik gelişmeler, gerekse başta Endüstri 4.0 olmak üzere otomotiv yan sanayinde yıllardır uyguladığımız teknolojik gelişmeler aslında bizleri eskiye nazaran daha da ileri götürmektedir. Zira otomotiv sektörüne yönelik bir kalite yönetim sistemi olan IATF 16949 içerisinde de elektronik yazılım geliştirme ile ilgili faaliyetler artık bir kalıp imalatı gibi bu işin doğal bir parçası olarak ele alınmaktadır. SKT olarak bizler de ürün geliştirme ve gerçekleştirme süreçlerimizin tamamında elektronik yazılımları yaygın olarak kullanıyoruz. Çalışanlarımızın teknolojik farkındalığının artırılması adına bu konuda Ar-Ge ekibimiz ile birlikte kendimize özel uygulamalar geliştiriyoruz.
Endüstri 4.0 içerisinde IOT olarak ifade edilen bu kavramın otomotiv sektöründe sadece imalatta değil, araç üzerinde de kullanılmaya başlanması çok yakındır. Otonom araçlar ile ilgili çalışmalarda önemli bir mesafe kat edilmiş durumdadır. SKT olarak üretimini gerçekleştirdiğimiz sızdırmazlık elemanları üzerinde, yukarıda bahsettiğimiz elektronik gelişmeleri nasıl uygulayacağımıza yönelik Ar-Ge çalışmaları yürütmekteyiz. Mevcut projelerimizden biri de çalışma süresi içerisindeki aşınma miktarı bilgisini araca bildirebilecek elektronik donanımlı bir sızdırmazlık elemanı geliştirilmesi şeklindedir. Araçlarda yeni teknolojilerin kullanımının artması, otomotiv sektöründe birçok alt dal gibi sızdırmazlık elemanları imalatı yapan firmamızı da etkilemektedir. Firmamız bu yönde Ar-Ge faaliyeti gerçekleştirmeyen firmaların bugün büyüklükleri ne olursa olsun yarın tarihin tozlu sayfalarında yerini alacaklarına inanmaktayız. O yüzden bu defa ülkemizdeki birçok firma gibi bizler de gerçekleşen sanayi devrimlerini uzaktan izlemek yerine, küresel rakiplerimizle aynı zamanda bu yönde Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirmekteyiz.
Öncelikle Ar-Ge’nin uzun soluklu bir yürüyüş olduğunun farkındayız. Bu konuda Ar-Ge merkezimizde sürekli “Yeni ne yapabiliriz?” sancısını çekmeye çalışıyoruz. Bu konuda üniversitelerin kazanışmış deneyimlerinden yararlanmak adına değerli akademisyenlerimiz ile birlikte çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Diğer taraftan başta Ar-Ge personellerimiz olmak üzere tüm personellerimizi lisans üstü eğitime devam etmeleri konusunda maddi ve manevi teşvik etmeye çalışıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge yatırımları ile sektörde önemli bir laboratuvar alt yapısına sahip bulunmaktayız. Diğer taraftan Ar-Ge ekibimiz ile sektörümüze özel olarak geliştirdiğimiz FEA yazılımı sayesinde daha tasarım aşamasında iken ürünün gerçek kullanım şartları altındaki performansını görebiliyoruz. Sektörümüz ile ilgili ulusal ya da uluslararası konferanslara, seminerlere katılımlar sağlayıp gelişmeleri yerinde takip ediyoruz. Diğer taraftan bu konferanslara sadece dinleyici olarak katılmıyoruz. Ulusal ve uluslararası bildiriler, yayınlar yapmaya çalışıyoruz. Bu konuda sadece ülkemizdeki bilgiyi değil, yurtdışındaki üniversitelerle görüşerek oralarda kazanılmış bilgileri de elde etmeye çalışıyoruz. Son olarak müşterilerimizle sadece satış ve/veya şikayet durumlarında iletişime geçmek yerine iletişim kanalını sürekli açık tutarak, aldığımız geri bildirimler ile ürün geliştirme sürecimizi sürekli açık tutuyoruz.
Bizler Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının sadece firmamızın değil, ülkemizin geleceği açısından da ne kadar elzem olduğunun farkında olarak hareket ediyoruz. Dolayısı ile gerçekleştirdiğimiz her yenilik çalışmasında sadece SKT olarak değil, Türkiye olarak da bir şeyler yapabilmenin sevincini yaşıyoruz. Bu sebeple yeni teknolojik gelişmeler bizde hiçbir zaman bir endişe yaratmıyor. Ancak kendimizi bu yenilik çalışmalarına adapte edebildiğimiz ölçüde küresel rakiplerimizle rekabet edebileceğimizin farkındayız. Bu alanda yapmış olduğumuz Ar-Ge çalışmaları da kendimize olan güveni daha arttırıyor. Artık otomotiv sektöründeki büyük projelerde SKT olarak bizim de adımız geçiyor. Bu doğrultuda SKT Ar-Ge merkezi olarak sektörün bugünü için değil, yarını için çalışıyoruz.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz