Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Taş Devri, Yeryüzünde Taş Bittiği İçin Sona Ermedi

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 5.01.2020 12:20:00

Küresel düzeyde elektrikli araçlarda  yüzde 50 ile 60 arasında büyüme oranları var. Elektrikli araçlar şu anda içten yanmalı motorların hakim olduğu pazarın küçük bir bölümünü oluşturmakta. Ancak, önümüzdeki bir kaç yıl içinde bir çok yeni elektrikli otomobil görülecek ve sektördeki büyük bir geçişin parçası olan çeşitli faktörler analiz edilecek.

Mazhar Michel Aşkın
Directeur Commercial Teklas France
Teklas France                                        

 

Yüz yıl önce kömür batı ülkelerinin  enerji tüketiminin neredeyse yüzde 80’ini oluşturuyordu. 20 yıl gibi kısa bir sürede  bu pay önce yüzde 50’ye düştü ve bir sonraki 20 yıl içinde yerini petrole bıraktı.
Şimdi benzer bir süreci fosil yakıtları için gözlemliyoruz. Otomobillerin ve yenilenebilir enerjilerin yükselişiyle dünya, petrol piyasasında bir değişiklik yaratabilecek ulaşım ve enerji teknolojileri alanında bir devrimin eşiğindeyiz… Bir asır önce kömür piyasasında olduğu gibi, petrolün de enerji talebindeki payı önümüzdeki yıllarda düşebilir.
Her ne kadar gelişmekte olan ülkelerin toplam petrol ihtiyaçları önümüzdeki on yıl içinde artmaya devam edecek olsa da  elektrikli araçlar artık durdurulamayacak bir şekilde geliyor. Küresel düzeyde elektrikli araçlarda  %50 ile %60 arasında büyüme oranları var. Elektrikli araçlar şu anda içten yanmalı motorların hakim olduğu pazarın küçük bir bölümünü oluşturmakta. Ancak, önümüzdeki bir kaç yıl içinde bir çok yeni elektrikli otomobil görülecek ve sektördeki büyük bir geçişin parçası olan çeşitli faktörler analiz edilecek.
Sadece son iki yıl içinde müşterilerimizden gelen taleplerin büyük bir bolümü ya elektrikli ya da hibrit araçlar için çalışma yapmamız, teknik ve ticari teklif vermemiz yönünde. Artık sadece termik motorlar için değil aynı zamanda hem elektrik motorları hem de bataryaları için soğutma sistemleri geliştiriyoruz. Bu yeni dönem tam anlamıyla hem teknolojik hem de ticari  bir keşif zamanı. Her ne kadar maliyet hala önemli bir veri olsa da elektrikli araçlar için OEM’ler daha hafif ve daha teknolojik parçalar geliştirmemizi talep ediyorlar. Bu alandaki değişim tahminlerin çok üzerinde bir hızla ilerliyor ve bu sürece ayak uydurmayan ve zamanında gerekli  teknoloji ve insan  yatırımını yapmayan firmaları zor günlerin beklediği kanaatindeyim. Söz konusu elektrikli araç yatırımı kararında geciken bazı otomotiv ana sanayi firmaların diğerleri tarafından satın alındığına çok kısa bir süre önce şahit olduk. Bu durum yan sanayii firmaları için de geçerliliğini korumakta. Önümüzdeki yıllar bazılarımız için önemli fırsatlar yaratırken zamana ayak uyduramayanlar için sonun başlangıcı yönünde olacaktır.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz