Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Zincirin Diğer Halkalarını Anlayarak Adımlar Atıyoruz

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 23.06.2021 10:03:00

Zincirin diğer halkalarını müşterilerimizi daha fazla dinleyerek, anlayarak, bir adım önde olup çözümler bulmaya gayret ederek yönetmeye çalışıyoruz.

 

Tuğçe DEMİR
Stackpole
International İzmir
Tedarik Zinciri Müdürü

 

Yönetmesi zorlu bir sürecin içindeyiz
Pandemi tüm dünyada olduğu gibi firmamız için de pek çok belirsizlik nedeniyle yönetmesi zorlu bir süreç oldu ve olmaya devam ediyor. Küresel olarak hepimizin yaşadığı artan hammadde fiyatları, lojistik maliyetleri, Covid-19 nedenli işgücü kayıpları, OEM duruşları ve değişken talep gibi nedenlerle tedarik zincirini yönetmemiz güçleşti. Pandemi nedenli seyahat kısıtları nedeniyle tedarikçilerimize ve müşterilerimize ziyaretlerimizi gerçekleştiremeyerek daha önce yüzyüze görüşüp kolaylıkla aşabileceğimiz pek çok konuyu sadece online toplantılar ile çözmeye çalışmanın da bizleri zorladığını düşünüyorum.
Belirsizlikleri netleştirmeye, öngörümüzü artırmaya çalışıyoruz


Bu süreci yönetirken, tedarikçilerimizi, alt tedarikçilerini, hammadde piyasasını, lojistik pazarını ve elbette müşteri taleplerini daha önceleri olduğundan daha fazla sorgulayarak, nedenleri anlamaya çalışarak, proaktif yaklaşımımızı artırmaya gayret ediyoruz. Amacımız olası tüm olumsuzluklara karşın zamanında alınacak aksiyonlar ile kendimizin ve elbette müşterilerimizin üretimini güvence altına almak.


Tedarik zincirinde sürdürülebilirlik
Tedarik zincirini yönetirken hemen her gün farklı bir alandan artan maliyet talebi oluyor. Kullandığımız hammaddelerdeki artışlar bizlere artan parça fiyatları ile yansıyabiliyor. Ve maalesef bu artışları kendi ürün fiyatlarımıza direkt yansıtabilmek mümkün olmayabiliyor. İlaveten artan denizaşırı navlunları da tüm pazarı olumsuz yönde etkiliyor. Elbette tüm artışları bizim finanse etmemiz mümkün değil, bunun için gerek tedarikçilerimiz gerek müşterilerimiz ile olan görüşmelerde her iki tarafın da kazan/kazan durumunda kalmasına gayret ediyoruz. Tedarik zincirinde sürdürülebilirliğin ancak bu şekilde mümkün olabileceğini düşünüyorum.


Önümüzdeki dönemin tedarik sorunları
Bugüne dek olduğu gibi bizim yine en çok çelik kaynaklı etkilenmeye devam edeceğimizi düşünüyorum. Maalesef hammadde fiyatları gerek çelik gerek diğer plastik türevlerinde artmaya devam ediyor. Bu artışlar tedarikte de sorunlara yol açacaktır. Çabamız problemleri minimize edebilmek olacak.

 

OEM’lerin değişken taleplerine göre biz de tedarikte sorun yaşamamak adına güvenlik stoklarımızı gözden geçirdik ve kritik parça ve/veya lokasyonlar için dengeleme yaptık. İlaveten üretimimizi artan/azalan sevkiyatlarımıza göre esnek bir şekilde yönetmeye gayret ediyoruz.

Kendi üretimimizi en çok çelik hammadde teminindeki kapasite kısıtları etkiledi. Pandemi başında hammadde üretiminin durma noktasına gelmesi, bir süre sonra artan ani talep ile oluşan sevkiyat darboğazı hem üretimimizi hem de maliyetlerimizi olumsuz yönde etkiledi.

Tüm artışları bizim finanse etmemiz mümkün değil, bunun için gerek tedarikçilerimiz gerek müşterilerimiz ile olan görüşmelerde her iki tarafın da kazan/kazan durumunda kalmasına gayret ediyoruz.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz