Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Bant Boru İş Sağlığı, Güvenliği ve Çevre Takım Lideri Seda Ece Hekimoğlu: Eğitim, Kadının Özgüvenini Artırıyor

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 12.04.2019 11:22:00

Yakın gelecekte kadınların eğitim oranındaki artışı, kadınların özgüvenlerinin artışına etki ederek, sektörler arası hareket alanlarını genişletecek bu da otomatik olarak iş gücüne katılımı artıracaktır.

İşe alım süreci, ücret eşitliği, işe yerleştirilme sürecinde yaşanan cinsiyet ayrımları ile birlikte,  kadının annelik rolü, ev işleri ve diğer ailevi yükümlülüklerin kadının üzerinde kazınmış bir görev tanımı olarak yaşandığı toplumumuzda, iş ve özel hayat dengesindeki en ufak bir bozulma sebebi iş hayatında kadın istihdamında caydırıcı etkiler yarattığını düşünüyorum.
Özellikle anne olan bir kadının iş hayatında tutunabilmesine ve yükselebilmesine yardımcı olabilecek kreş gibi destek hizmetlerin yasalar çerçevesinden öne geçmediği ve zayıf olduğunu düşünüyorum.
Bununla birlikte sosyal sorumluluk projeleri kapsamında erkeklere de “çalışan kadının eşi olabilmek”, “çalışan kadının mutluluk sırlarında erkeğin rolü” gibi başlıklar altında seminerler düzenlenerek bir çocuk yetiştirmede anne ve babanın ortak sorumluluk, yaşam alanlarının ortak kullanım alanı ve aile yükümlülüklerinin ortak sorumlulukta paylaşılması gerektiği ile ilgili seminerler çoğaltılabilir.
Bir iş güvenliği profesyoneli olarak ülkemizde en güzel gelişmelerden bir tanesi 2012 yılından bu yana değişen yasalarla mavi-beyaz ayrımı ve işçi kavramının ortadan kalkması ve herkesin “çalışan” olarak değerlendirilmeye başlanmasıyla birlikte tüm çalışanlara verilen değerin gün geçtikçe artmasıydı.
Bununla birlikte yakın gelecekte kadınların eğitim oranındaki artışı, kadınların özgüvenlerinin artışına etki ederek, sektörler arası hareket alanlarını genişletecek bu da otomatik olarak iş gücüne katılımı artıracaktır. Bu durumda çalışan istihdamında da cinsiyetçi ayrımlar ortadan kalkacaktır. Kadınların kendini geliştirme, üretme adına yaptıkları ve STK’ların destekleriyle kadınlar emin adımlarla tüm sektörlerde yer alacaktır.
Atatürk’ün “Kadın doğası gereği üretkendir, çalışkandır, hoşgörülüdür, detaycıdır, titizdir, disiplinerdir,” sözü bu konuyla ilgili düşüncelerin aktarımında kullanılan en güzel sözlerden biridir sanırım.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz