Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Kalıpyansan Genel Müdürü Eser Eryavuz: Mesleki Ayrışmalar Ortadan Kaldırılmalı

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 12.04.2019 10:40:00

Çalışan kadınlar genellikle belli meslek gruplarında ya da pozisyonlarda yoğunlaşıyor. Hizmet sektörü, yönetici asistanlığı, pazarlama ve satış kadınların en çok yer aldığı meslek gruplarından bazılarıdır. Birçok kadın, eğitimlerinin ve tecrübelerinin yeterli olmasına rağmen ise yönetici pozisyonlarında yer bulamıyor.

Kadın, çalışmak istediği halde iş bulamıyor
Dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınlar, toplumların ilerlemesinde de önemli rol alırlar. Kadınların iş gücüne dolayısıyla ekonomiye kazandırılması, ülkemizin gelişip kalkınmasında ve bu gelişimin dengeli bir yapıya sahip olmasında kuvvetli bir etkendir.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun Aralık 2017 verilerine göre hazırladığı ‘’Hanehalkı İşgücü Anketi’’ne göre ülkemizde çalışma çağındaki kadın nüfusu 30.433.000 kişidir. Çalışma çağındaki kadınların içindeki çalışan nüfus ise sadece 10.180.000 kişidir. TÜİK’in işgücü durumu tanımı, aktif bir şekilde iş arayan adayları işaret ediyor. Mevsimlik işçiler, öğrenciler ve ev kadınları bu tanımın kapsamında yer almıyor. Özetle 20.252.000 kadın çalışmak istediği halde çalışamıyor. Ülkemizin ve hepimizin geleceği için bu kişilerin tüketici durumundan üretici durumuna geçtiğini hayal etmek istiyorum.
Sürekli gelişmek gerekiyor
Çalışan kadınlar ise genellikle belli meslek gruplarında ya da pozisyonlarda yoğunlaşıyor. Hizmet sektörü, yönetici asistanlığı, pazarlama ve satış kadınların en çok yer aldığı meslek gruplarından bazılarıdır. Birçok kadın, eğitimlerinin ve tecrübelerinin yeterli olmasına rağmen ise yönetici pozisyonlarında yer bulamıyor. Bu noktada işveren ve karar verici kadınların, kadınları daha yüksek pozisyonlara yönlendirmesi, teşvik etmesi, motive etmesi iş hayatı için önemlidir. Kadınların da eğitimlerine uygun pozisyonlar talep etmelerini, kendilerini sürekli geliştirmelerini ve aile kurmaktan, çocuk sahibi olmaktan vazgeçmemelerini öneriyorum.
2010 yılında Financial Times tarafından düzenlenen ‘’Dünyanın Zirvedeki 50 İş Kadını’’ listesinde üçüncü sırada yer alan Güler Sabancı örnek aldığım bir iş insanıdır. İş hayatındaki sürekliliği ve başarıları ilham vericidir. Beni etkileyen bir başka yönü ise Sabancı Üniversitesi ve Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki yaklaşımları ve sonuçlandırdığı projeleridir.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz