Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



KoçSistem Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Evren Dereci: Otomotivde Dijital Dönüşümün Reçetesi Nesnelerin İnterneti

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 8.03.2019 08:05:00

Şirketlerin dijital dönüşümde yol arkadaşı olan KoçSistem’in katkıları ile IDC Türkiye’nin (International Data Corporation) hazırladığı “Geleceğe Hazırlanan Türkiye’deki Otomotiv Şirketleri Dijital Dönüşümün Potansiyelini Nasıl Kullanabilir” başlıklı araştırma raporu yayımlandı.

Türkiye’de otomotiv sektörünün dijital dönüşümdeki mevcut durumunu gözler önüne seren rapor, ileride varılacak noktayı ve tüm sektörün dönüşümü için atılması gereken temel adımları göstererek, dönüşüm yolculuğunun farklı aşamalarındaki otomotiv şirketleri için tarafsız bir rehber niteliği taşıyor. IDC Türkiye analistleri tarafından farklı kurum ve kuruluşlarla görüşülerek hazırlanan çalışma, ülkemiz otomotiv sektöründe dijital dönüşüm için önemli bir başucu kaynağı.
Otomotiv sektörünün, dijital dönüşümün güçlü etkisinin en hızlı görüldüğü sektörlerin başında geldiğini belirten KoçSistem Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Evren Dereci: “Önümüzdeki 10 yıl içinde gelirlerinin yüzde 30’unu mobil servislerden kazanacağı öngörülen otomotiv şirketleri artık “teknoloji odaklı otomotiv şirketi”nden çok, “otomotiv odaklı birer teknoloji şirketi”ne dönüşüyor.  Bu noktada önemli olan sektörün bu dönüşümden en yüksek faydayı alacak şekilde çıkmasını sağlamak. Bu da otomotiv ve bilgi teknolojileri sektörlerinin doğru zamanda, doğru yerde ve doğru iş alanında yakınsaması ile mümkün görünüyor. Türkiye’de otomotiv sektörünü dijital dönüşüm perspektifinden ele alan ender çalışmalardan biri olan bu araştırma raporunun, otomotiv sektörü için hem ilham verici bir rehber hem de itici bir güç olmasını diliyoruz.” dedi.
Sektörel araştırma raporunda, Nesnelerin İnterneti (IoT), büyük veri & analitik, bulut, robotik süreç otomasyonu ve yeni nesil güvenlik çözümleri yakın gelecekte Türkiye otomotiv sektörünü şekillendirecek en önemli teknolojiler olarak ön plana çıkıyor.
Rapora göre, Türkiye’deki otomotiv sektörü CIO’larının 3’te 1’i IoT’nin gelecekte işleri değiştirecek güçte bir dönüşüm getireceğini öngörüyor. Sektörün IoT yatırımlarından beklentileri ise oldukça yüksek; yöneticiler verimliliği artırma ve inovasyona öncülük etmesinin yanı sıra, bu yatırımların, bakım maliyetlerini azaltmasını ve karar verme süreçlerini hızlandırmasını bekliyor.
IDC 2018 Türkiye Otomotiv Endüstrisi Anketi’ne göre, müşteri deneyimi ve memnuniyetinin artırılması ile üretim perfomansının iyileştirilmesi ise Türkiye otomotiv sektöründeki büyük veri ve analitik yatırımlarının arkasındaki en büyük itici güç.

 

Türkiye Otomotiv Sektöründe Dijital Dönüşüm İçin
Temel Tavsiyeler


Otomotiv sektörü, hızla artan bağlı ve güçlü tüketicilerin yarattığı fırsatlara odaklanmalı.
İlgili bütün taraflar dijital dönüşüm sürecine dahil edilmeli ve tüm paydaşların ortak hedefi şirketin yönünü müşteri merkezli bir dijital dönüşüm yaklaşıma çevirmek olmalıdır.
IoT, büyük veri ve analitik kapsamında iş değeri ve hızlı kazanç yaratacak fırsatlar tespit edilmeli. Tüm kaynaklardan gelen verinin toplanması, birleştirilmesi, zenginleştirilmesi ve yorumlanması yaklaşımı, müşterilerle iletişimde kalma ve tutunabilmenin anahtarıdır.
Zamanında ve bütçeye uygun hızlı kazançlar için güvenilir bir teknoloji partneri seçilmeli. Otomotiv şirketlerinin teknoloji partnerlerini, dijital olanaklarının yanı sıra, BT bütçelerine uygun esnek fiyat modelleri ve finansman opsiyonları sunma kabiliyetlerini de değerlendirmeleri gerekir.
Tedarik zinciri olanaklarını yaratmak için bir platform yaklaşımı seçilmeli. Kısa vadeli verimlilik kazanımları elde etmek tek seferlik uygulamalarla mümkündür. Ancak, kapsamlı dijital olanaklar olmadan uzun vadeli “hazırlıklı olma” halini yakalamak imkansızdır.

 

Raporun tamamına ulaşmak için:
https://otomotiv.kocsistem.com.tr/


 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz