Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



IFS Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ergin Öztürk: ERP Uygulamaları, Entegre Çözümler Üretiyor

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 8.03.2019 08:58:00

Otomotiv, teknolojiyi en etkin kullanan ve teknoloji alanında yaşanan gelişmelerden doğrudan etkilenen sektörlerin başında geliyor. Lider şirketlerin piyasaya sunduğu her yeni modelle birlikte hayatımıza yeni bir teknoloji daha giriyor. Robotların çalıştığı akıllı fabrikalarda artık sürücüye kıyasla yazılımın daha çok söz sahibi olduğu otomobiller üretiliyor.

Değişen müşteri ihtiyaçları, alternatif enerji kaynağı arayışı, teknolojideki dönüşüm dalgaları ve bunlara paralel olarak küreselleşmenin getirdiği zorlu rekabet koşulları otomotiv sektörünü de dönüştürdü.
Bu dinamik yapı, otomotiv sektörünün sistem gereksinimleri ve isteklerinin diğer tüm sektörlerden daha üst düzeyde olmasına sebep oldu. Diğer taraftan sektör şirketleri için süreçlerini; verimlilik, hız ve karlılık odaklı yönetebilmeleri ise zorunluluk halini aldı. Böylece otomotiv, birçok yeni üretim tarzı ve tedarik zinciri uygulamalarının ortaya çıktığı ve uygulandığı öncü sektörlerden biri oldu.
Bizim sektörümüz açısından baktığınızda ise; yalın üretim, müşteri ve tedarikçi programları, envanter uygulamaları, toplam kalite yönetimi gibi pek çok ERP uygulamasının çıkış noktası otomotiv sektörü oldu diyebiliriz.
IFS olarak otomotiv sektöründe faaliyet gösteren şirketleri; OEMler, birincil derece tedarikçiler ve satış sonrası servis verenler olarak farklı segmentlere ayırıyor ve her bir segmentin ihtiyaçlarını onlara özel çözümlerle adresliyoruz. Kurumsal Kaynak Planlama yazılımımız IFS Applications 10 ile sektöre, mevcut ERP yaklaşımının ötesinde bir hizmet anlayışı sunuyoruz.
Şirketlerin ana gereksinimlerinin karşılanmasına odaklanan IFS 10, şirketlere tam bir ürün yaşam döngüsü sunuyor. Ürünün tasarımdan başlayarak satış sonrası hizmetlere kadar tüm çevrimini içeren Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi (PLM) ile ek hiçbir uygulamaya ihtiyaçları kalmıyor. Sunduğumuz çözüm ile müşterilerimize; yeni bir ürünün talep ve fikir aşamasından başlayıp YUDA projesi kapsamında yürütüldüğü, Ar-Ge süreçleri ile müşteri öngörü ve siparişlerinin yönetildiği, kalite kontrol ve güvence ihtiyaçlarının karşılandığı,  sonlu kapasite planlama ile kısıtlar teorisine göre kapasite planlamanın yapıldığı, bütçe planlama ve maliyetlerin entegre yapıda sunulduğu uçtan uca entegre çözümler sağlıyoruz.
Otomotivde ERP kullanımı daha yaygın
Otomotiv, teknolojiyi en etkin kullanan ve teknoloji alanında yaşanan gelişmelerden doğrudan etkilenen sektörlerin başında geliyor. Lider şirketlerin pazara sunduğu her yeni modelle birlikte hayatımıza yeni bir teknoloji daha giriyor. Robotların çalıştığı akıllı fabrikalarda artık sürücüye kıyasla yazılımın daha çok söz sahibi olduğu otomobiller üretiliyor. Bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz araçlar hayatımızda. Tüm bunlara baktığımızda otomotiv için teknolojiden en etkin faydalanan sektör, şirketleri içinse otomotiv odaklı teknoloji şirketleri tanımı yapabiliriz.
Otomotiv sektöründe ana sanayiye çalışan irili ufaklı birçok otomotiv tedarik sanayi firması var. Bu firmalar ana sanayinin yönlendirmesi doğrultusunda ve ana sanayinin talep ve beklentilerini karşılamak için entegre bir yapıda çalışma ihtiyacı ve zorunluluğu içindeler. Bu ihtiyaç, diğer sektörlere göre otomotiv sektörünü daha yaygın bir biçimde ERP kullanımına yönlendiriyor.  
Bir çok sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründe de ERP kullanımı firmaların entegre bir yapıda kurumsal bilgi hafızasına sahip olmalarını sağlıyor. Ana sanayinin talep ve beklentilerini entegre bir çözüm ile en güncel, sağlıklı, verimli ve doğru bir biçimde karşılayabilmelerini sağlıyor.
IFS olarak biz de otomotivdeki bu hızlı değişimleri öngörmek ve çözümlerimizi gelecekteki ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirmek üzere ekstra mesailer harcıyoruz. Şirketler için hayati önem taşıyan; verimlilik, maliyet tasarrufu ve operasyonel verimlilik konularına odaklanıyoruz. Gerçek zamanlı üretim ve şeffaflıkla yönetilebilir bir altyapı, daha kaliteli üretimi daha az maliyetle yapabilme olanağı ve hem satışlarını hem de tedarikçileri daha iyi planlama yeteneği, yani reel verilerle tüm süreçleri takip edebilecekleri entegre bir sistem sağlıyoruz. 20 yılı aşkın bir süredir, Almanya’daki Ar-Ge merkezimizde sadece otomotiv sektörüne yönelik çalışmalar yapıyoruz. Merkezimizde, otomotiv sektördeki eğilimler doğrultusunda şirketlerin ihtiyaç duyacağı çözümler geliştiriyoruz. Ürün portföyümüzü yeni teknolojilerle birlikte değiştirmek ve zenginleştirmek konusunda deneyimliyiz.
Bizi farklı kılan bir diğer özelliğimiz, sektörel uzmanlıklara sahip danışman kadromuz. Bildiğiniz gibi bizim işimiz ürünle de bitmiyor. Bu ürünü uyarlarken sunduğunuz hizmetin kalitesi de çok önemli. IFS gerek dünyada gerek Türkiye’de sirkülasyon oranı en az, sektörel uzmanlıklara sahip danışman kadrosuna sahip. Otomotiv sektöründe uzmanlaşmış, deneyimli kadromuzla müşterilerimize maksimum değeri yaratmaya odaklanıyoruz.
ERP yazılımları konusunda nelere dikkat etmeli
Günümüzün benzinli otomobillerinde yaklaşık 30 bin parça kullanılıyor. Elektrikli araçlarda ise bu sayı 10-20 bin kadar. Britanya ve Fransa’da benzinli otomobiller 2040 yılından itibaren aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmaya başlayacak. Paris 2030 yılında benzinli araçları yasaklayacağını duyurdu, Hindistan da 2030 yılında tamamen elektrikli taşıtlara geçmiş olmayı planlıyor. Fakat bugünden 2020’ye, 2030’a ve 2040’a doğru geri sayıma başlamaları ve hazırlanmaları gerekli. Bu değişimin gerektirdiği çevikliği ve kapasiteyi garanti edebilecek bir kurumsal yazılımın entegrasyonu zaman alır. Bu nedenle henüz hazırlığını yapmayan şirketlere önerimiz; bugünden başlayın. Çünkü bulunduğunuz sektördeki zorlu rekabet koşulları size beklemek gibi bir seçenek sunmuyor.
Şirketlere ERP yazılımlarını seçerken ise şu tavsiyelerde bulunuyoruz: Devreye almak istediğiniz yazılımı iyi araştırın. Kendi süreçlerinizi karşılayıp karşılamadığını analiz edin. Varsayımlar yerine, süreç haritalarını ve süreçleri ile ilgili test senaryolarını çıkarın.
Referans ziyaretleri yapın ve aynı sektör ya da benzer sektördeki kişilerin görüş ve tecrübelerinden faydalanın.
Hizmet sağlayıcı firmanın; deneyimi, bilgi birikimi, hizmet kalitesi ve hizmetinin sürekliliği de proje başarısı için önemli bir faktördür. Son olarak entegre edilen çözümün, geliştirilebilir olması, ihtiyaç ve beklentiler değiştikçe yeni modüllerin ilave edilmesine izin verecek esnekliğe sahip olması da değerlendirmeniz gereken kriterler arasında olmalı.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz