Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Alanında Bir İlk Olan ‘Alet İşler’ Kitabı Okurla Buluştu

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 27.02.2023 09:37:00

Türkiye’nin ilk el aletleri üretim firması ve yalnız ülkemizin değil Avrupa’nın da güvendiği bir marka olan KANCA’nın 55’inci yılı için hazırlanan ALET İŞLER kitabı okuyucusuyla buluştu.

Aletlerin dünyadaki ve Anadolu coğrafyasındaki seyrine ışık tutan 564 sayfalık ‘Alet İşler’ kitabı okurla buluştu. Türkiye'nin ilk el aletleri üretim şirketi Kanca'nın 55. yılı için hazırlanan kitabın tanıtımı 10 Aralık 2022'de İstanbul Deniz Müzesi'nde gerçekleşti. 
 
Sunumunu Başak Koç’un yaptığı etkinlikte konuşan Kanca Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, kitabın hacmi itibariyle kendisini anlattığını belirterek, “Ben bu kitap noktasına nasıl geldik, neden bir kitap oluşturmak zorunda kaldık bunu izah etmek istiyorum” dedi.  Kanca, öğrenci olduğu dönemde babası Abdullah Kanca ile Avrupa’da birçok sanayi kuruluşunu ziyaret ettiklerini aktararak, şunları aktardı: “Gördüğüm bütün bu işletmelerde küçük de olsa o firmaların kuruluşta ürettikleri ürünlerinin yer aldığı küçük bir müzeleri olurdu. Birçok Alman, Fransız firmasında buna benzer koleksiyonlar müzeler vardı, bizim ülkemizde hiçbir büyük firmanın böyle bir koleksiyonu yoktu” diye konuştu. 
 
‘Müze kurmak isterken aletlerin bir literatürünün olmadığını fark ettik" 
Kanca, “Neden Türkiye’deki şirketler bir koleksiyon yapmazdı, bu içimde bir ukteydi” ifadelerinin ardından, yıllar sonra gençlik hayalini gerçekleştirmek için Bayram Çiçek ile birlikte yüzlerce el aleti topladıklarını aktardı. Kanca, kitap fikrinin gelişmesini ise şu sözlerle anlattı: “Anadolu’yu karış karış gezerek 4 bin civarı alet topladık. Müze için mekan gerekiyordu. Sonra şunu fark ettim ki, asıl sorun bilgi sorunu idi, el aletleri konusunda yayımlanmış hiçbir kitap yoktu, yani sergileyeceğimiz aletlerle ilgili bir literatür yoktu. Sonra kendi literatürümüzü kendimiz yaratmalıyız’ dedik ve kitap üzerine bir çalışma başlattık.” ‘Alet İşler’ kitabıyla bu alanda büyük bir boşluğun giderileceğini umduğunu belirten Kanca, emeği geçen isimlere teşekkür etti. Kanca son olarak müze hayalinin devam ettiğini, kaynak oluşturma çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi.
E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz