Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Kontrolburda İle Minik Kalpler Güvende

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 28.04.2020 10:53:00

Veldo Teknoloji A.Ş., 13 yıl önce kurulduğunda da “Geleceğinizi riske atmayın” sloganıyla yola çıktı. Bugün aynı kararlılıkla hedefin “çocukların güvenliği” olduğu bir durumda bizim çözümlerimizin olmaması söz konusu bile olamazdı.

 

Sedat Güney
Veldo Teknoloji A.Ş. Genel Müdür

 

Bir Çin atasözü der ki “soru soran cevabından kaçamaz”.  Biz de önce kendimize sonra herkese sorduk.  Gelen cevaplar çok netti. Çocuğumuzun can güvenliği söz konusu olduğunda; “Neler yapabiliriz?” diye sorduk, “Her şeyi yaparım” cevabını aldık. “Nelerden vazgeçeriz?” diye sorduk, “Herşeyden vazgeçerim”, “Vazgeçemeyeceğiz neler olabilir?” dedik, cevap “Hiç bir şey” oldu.
Son 3 yılda ülkemizde okul araçlarında unutulmaktan, kilitli kalmaktan kaynaklı ölen, yaralanan ve belki de yaşanan bu travma yüzünden ömür boyu sıkıntı yaşayacak olan çocuklarımızın sayısını bilmek ister misiniz? Bence de bilmeye hiç gerek yok.  Çünkü söz konusu çocuklarımızın güvenliği olduğunda istatistikler, oranlar, sayılar anlamsızlaşır.   
1 bile katlanılmayacak kadar çok yüksek bir sayıdır; o çocuğunun ailesinin gözünde…..
Hikaye bundan 2,5 yıl önce İzmir’de 3 yaşındaki Alperen’in akılların almadığı bir ihmal sonucunda ölümüyle başladı. İzmir’de yaşanan bu trajedi geç de olsa okul taşıtlarında gereken güvenlik önlemlerinin alınmadığını bize gösterdi
Bu amaçla 2017 yılında 4 Bakanlığın imzasıyla, Eylül 2017 de yayınlanan Okul Servis Araçları  Yönetmeliği ile okul servislerinde çocukların unutulmasını engelleyen sistemlerin servis araçlarıda bulunması zorunluğunu getirdi.
2018 yılından itibaren üretilen tüm okul servis araçlarına bu sistemler takılmaktadır. Bu konuda ilk ürünü üreten, İlk TSE onayı alan ve bugun Türkiye’de OEM olarak üretilen tüm okul servis araçlarına ürün sağlayan, OEM kalite gerekliliklerine uygun ürün üreten tek üreticiyiz.
Veldo Teknoloji A.Ş., 13 yıl önce kurulduğunda da “Geleceğinizi riske atmayın” sloganıyla yola çıktı. Bugün aynı kararlılıkla hedefin “çocukların güvenliği” olduğu bir durumda bizim çözümlerimizin olmaması söz konusu bile olamazdı.  
Bu amaçla; sistemin temeli hepimizin son derece aşina olduğu “yoklama” eyleminden yola çıkarak, öğrencinin araç içinde “var olup olmadığını” kontrol etmekte olduğundan sistemimizin adını ‘Kontrolburda’ koyduk.
Kontrolburda ilk versiyonunda koltuk kılıflarının altına ağırlık sensörleri yerleştirerek oturan öğrencinin ağırlığını algılayarak bir ekrana yansıttık ve eğer şöför kontağı kapattıktan sonra içerde bir öğrenci varsa sırasıyla; aracın içinde sesli uyarı, ardından aracın dörtlülerini yakma, ardından kornayı çalma ve aracın konumunu ilgili merkeze gönderme gibi alarmlar ürettik ve şu anda sahada çalışan 4 bin üzerinde okul servis aracına montajları yapıldı.
Ürünü geliştirmeye devam ettik sonucunda ve dünya patenti aldığımız, benzeri olmayan yeni bir ürün ortaya çıkardık. Bu ürünün tüm mühendislik çalışmaları ve yazılımları Veldo Teknoloji A.Ş. tarafından yapıldı.
Koltuğa oturan öğrencinin veya yetişkininin vücut frekansını okuyoruz ve koltuğun doluluğunu tespit ediyoruz. Bu sistem montajı son derece kolay olması yanısıra koltuğa hiçbir şekilde müdahele edilmiyor. Böylece mevcut sistemlerde sensör arızalarında komple koltuk sökülecekken yeni kapasitif sistemde koltuğun altına yapıştırılmış Cep telefonundan daha ufak bir algılama birimi ile vücut frekansı ölçümü yapıyoruz. Koltuk doluluğunu veya araç içi doluluğu tespit edip aynı alarmları üretiyoruz.
Mevcut sistemlerde eğer öğrenci koltukta değilse yerde yatıyorsa öğrenciyi tespit etmesi mümkün değil. Yeni geliştirdiğimiz Kapasitif sensör ile koltuk altında bir öğrenci varsa tespit edebiliyoruz.

 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz